Avslører veggedyr på hotell

Det er noen nettsider du bør sjekke nøye før du bestiller ditt neste hotellrom.

AVSLØRT: Slik kan veggedyrenes ekskrementer se ut, her avdekket på en sengeramme.  Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI
AVSLØRT: Slik kan veggedyrenes ekskrementer se ut, her avdekket på en sengeramme. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere opplever ubehagelige møter med veggedyr under opphold på hoteller, og det er ikke bare i andre land dette er et stigende problem.

- Da veggedyrproblematikken økte igjen i Norge var det campinghytter og vandrehjem som meldte om angrep. Nå er det ingen skiller lenger. Veggedyr opptrer uansett standard, sa Arne Nese, teknisk sjef og opplæringsleder i skadedyrfirmaet Rentokil til DinSide forrige uke.

Les også om DinSides utsendte som fikk et ublidt møte med veggedyr på et billighotell i Berlin

Ikke bare hotellrom

Og det er ikke bare på hotellrommet du kan møte blodsugerne. Flere kontorlokaler i USA har blitt stengt grunnet veggedyrangrep, sist leste vi denne uken om at selveste Google bekreftet funn av veggedyr i sine kontorer på 9th Avenue i New York. Og det er ikke bare hos nettgiganten småkrypene har skapt trøbbel. Både i Empire State Building, hos Time Warner og i populære klesbutikker har det vært rapportert om angrep.

Her sladrer brukerne

Mer om veggedyr

Det voksne veggedyret er omtrent 4-5 millimeter lang og 3 millimeter bred. Fargen er rødbrun, men når veggedyret nylig har sugd blod, blir kroppen mørk på farge.

Veggedyret sitter om dagen bortgjemt i sprekker, ofte flere sammen, men kommer om kvelden og natten frem for å finne seg et blodmåltid. Den kravler raskt avsted på jakt etter en sovende person eller et gjemmested. For at hunnen skal kunne legge egg kreves det et blodmåltid, og eggene (200-500 pr. hunn) limes fast til underlaget på dyrets gjemmesteder. Utviklingstiden fra egg til voksent insekt tar 2 til 12 måneder, avhengig av temperatur og tilgangen på blod. De voksne dyrene kan greie seg i flere måneder uten blod.


Amerikanske eksperter mener at vi står foran en pandemi av veggedyr over hele verden. Så mye oppmerksomhet får problemet nå i Nord-Amerika, at det har kommet til nettsider som avslører hvor problemet har rammet overnattingsgjester.

Bed Bug Registry heter en nettside som gir deg oversikt over brukerrapporter fra USA og Canada. Og her peker New York seg ut som den byen med flest rapporterte tilfeller: 4.000 tilfeller i området som dekkes av New York metro.

I Canada kommer Toronto dårligst ut, med 2.270 rapporterte tilfeller.

Andre steder å jakte etter informasjon om veggedyr-infiserte hoteller, er Tripadvisor. I skrivende stund får vi mer enn 30.000 treff på veggedyr (bed bugs) hos Tripadvisor.

Hos Tripadvisor er det ikke bare veggdyr gir hotellene urent mel i karakterposen: Rotter, insekter, blod og urin - her er hotellgjestenes egne skrekkrapporter.

Sjekk før du sover

Folkehelseinstituttet råder deg til å sjekke sengen for spor etter veggedyr, når du ankommer et overnattingssted. Sorte, blanke ekstrementflekker er ett av sporene du kan se etter. Sjekk spesielt sengetøy og under madrassene.

- Det første du bør gjøre når du kommer til overnattingsstedet er å sjekke sengen. Dvs. at du løfter litt på madrassen og ser etter levende dyr - man ser dem godt med det blotte øyet. Se også etter veggedyrekskrementer i form av svarte prikker. De holder seg i nærheten av sengen, så sjekk også interiør som er i nærheten av sengen. Veggedyr sitter ofte i umbrakoskruehoder, bak ledninger, under rammemadrasser eller bak bilder. De kan sitte og vente i mange uker på nytt måltid, råder Nese.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer