Badeferie i minusgrader

Island er helårsdestinasjon, selv for bikinituristen. Se hva du kan gjøre i kulda.

Publisert
Sist oppdatert

Det er økonomisk krise på Island, og dermed har sagaøya blitt et billigere reisemål. DinSide måtte ta turen og sjekke ståa.

Til Island i oktober? Det var bare én ting å gjøre – pakke med vinterkåpen, ullsokkene, skjerfet og vantene.

Som sagt så gjort. Da flyet startet innflyvningen mot Keflavik utenfor Reykjavik, åpenbarte et goldt og eventyraktig landskap seg. Her var vidder, myrer og snødekte fjell. Oktober på Island er nesten som vinter hjemme i Oslo. Turen ble en forsmak på de lange vintermånedene som venter hjemme i Norge.

Det blåste som bare rakkern, og selv om gradestokken viste minus to, var den effektive temperaturen langt lavere. Og jeg hadde glemt noe helt essensielt – en varm lue. Islendingene hastet forbi oss i gatene, godt innpakket i boblejakker, ullkåper, skjerf og luer. Mange hadde til og med skikkelige pelsluer, av typen du ser for deg at fangstmannen på Svalbard bruker.

Reykjavik har sin sjarm, også vinterstid. Legg merke til de flotte fjellene i horisonten. Foto: Stine Okkelmo
Reykjavik har sin sjarm, også vinterstid. Legg merke til de flotte fjellene i horisonten. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Jeg blåste rundt helt barhodet, men det gikk egentlig greit, så lenge jeg foretok hyppige avstikkere inn i Reykjaviks butikker og kaféer. Det var absolutt trivelig. Islendingene er hyggelige og imøtekommende, og kakaoen er god!

Men jeg kunne ikke bruke hele oppholdet på Island til å drikke kakao med krem. Så hva gjør man på Island om vinteren? Man bader. Ute.

Billig på Island?

Den økonomiske krisen på Island har gjort at den islandske kronen har svekket seg. Men hvor mye? 23. oktober opererer Norges Bank med en kurs på 2,96 kr per 100 islandske kroner. Men det er ikke denne kursen du betaler når du er på Island. Betaler du med norske bankkort, betaler du en kurs på cirka 6 kroner per 100 islandske kroner. Tidligere har kursen ligget opp mot syv kroner, så det har blitt billigere på sagaøya, men ikke SÅ mye billigere.


Når jeg først var på Island, måtte jeg selvsagt til Den blå lagune, den varme kilden som er en av landets aller største turistattraksjoner. Etter en drøy halvtimes kjøretur fra Reykjavik, langs smale veier omgitt av fordreide lavasteiner, ser jeg hvit damp stige opp mot himmelen. Samtidig begynner det å snø.

Full av pågangsmot skifter jeg til badetøy og stiller meg opp ved glassdøren ut til lagunen og forsøker å kvinne meg opp til å gå ut i minusgradene. Ok, tenker jeg, det skal være mellom 37 og 40 grader i vannet, så SÅ ille kan det ikke bli. Jeg tar sats.

Selv i krisetider passer islendingene på å mate alle fuglene som holder til ved Tjörnin i bysentrum. Foto: Stine Okkelmo
Selv i krisetider passer islendingene på å mate alle fuglene som holder til ved Tjörnin i bysentrum. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Med sludd som blåser rundt ørene løper jeg til vannkanten og kaster meg uti. Det er faktisk varmt og godt! Kanksje ikke så lurt å dukke hodet under vann, siden det nå blåser så mye at det lyseblå vannet piskes bortover lagunen. Jeg svømmer bort til klyngen av mennesker som ligger og dupper i andre enden, der det underjordiske sjøvannet kommer opp i lagunen. Her er det enda varmere - nesten FOR varmt!

Den hvite silikaleiren skal være bra for huden, og ansiktet får et tykt lag. Det kjennes vannvittig kaldt ut, når stiv kuling treffer fuktig ansiktshud. Den masken får ikke ligge på lenge.

Etter 20 minutter begynner ørene og nesa å bli småfrosne, og turen går til badstuen for å få varmen tilbake. Jeg gjorde unna Blue Lagoon-besøket på et par timer. Jeg kunne vært lenger, og kostet på meg en spabehandling av en av massørene som duppet rundt i vannet ikledd full varmedress (du får behandlingen mens du er i vannet). Men jeg ville få med meg litt andre ting også, i løpet av lynvisitten på sagaøya.

TIPS: Vil du besøke Blue Lagoon, kan du gjøre det på vei til eller fra flyplassen i Keflavik. Blue Lagoon ligger ikke langt unna flyplassen, så har du knapp tid, sparer du en del tid på å besøke lagunen på vei til eller fra flyplassen. Om vinteren er Blue Lagoon åpen fra 10 til 20.

Hva har Island å by på nå vinterstid? Her er noen fine forslag:

Hustrig vær lokker folk inn på kafeene. Her ser du Kafe Hjömalind. Foto: Stine Okkelmo
Hustrig vær lokker folk inn på kafeene. Her ser du Kafe Hjömalind. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Varm deg på kafé

Kafékulturen har et godt grep om Reykjavik. Det er bra, for ingenting frister mer enn en varm kopp kaffe, te eller kakao når vinden uler mellom de blikkplatebekledde hushjørnene. Dessuten er kafeene i Reykjavik riktig så hyggelige. Du kan ta en kaffe på Café Paris, et bistroaktig etablissement som fungerer som både kafé, bar og restaurant, eller du kan velge B5 eller Sólon, begge mer moderne og trendy kafébarer i Reykjaviks handlegate. Her kan du også spise middag og ta en drink senere på kvelden. Liker du en mer eklektisk stil, bør du svinge innom Kafé Hjömalind, der du drikker og spiser økologisk og fair trade med god samvittighet, eller Nýlenduverslun Hemma og Valda, som fungerer både som kafe og bar, og som har åpent helt til kl ett om natten.

Gudrún Kristín Sveinbjörnsdóttir selger islandsk klesdesign i butikken Gust. Foto: Stine Okkelmo
Gudrún Kristín Sveinbjörnsdóttir selger islandsk klesdesign i butikken Gust. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Skal det være en ring av mose?  Foto: Hafsteinn Juliusson
Skal det være en ring av mose? Foto: Hafsteinn Juliusson Vis mer


Kjøp ull, smykker og vintageklær
Ikke overraskende går det mye i ull i klesbutikkene på Island. Suvenirbutikkene er fulle av islendere, ullgenserne med tradisjonelt mønster rundt halsen, skjerf, votter og luer. Også i andre butikker er det ullplagg som dominerer. I Norge kan det være vrient å finne gensere som faktisk er av ren ull, men det er ikke vanskelig å finne på Island. Sjekk for eksempel ut klesbutikken Gust, der klesdesigner Gudrún Kristín Sveinbjörnsdóttir selger sine kreasjoner. Ellers har Island mange spennende smykkedesignere, så er du ute etter noe spesielt, som gave eller til deg selv, så bør du sjekke ut for eksempel Hendrikka Waages smykker, eller Aurum. Eller hva med en ring med voksende mose på?

Ri på Islandshest
Islandshesten er verdenskjent for sitt lynne og sin fantastiske evne til å komme seg frem i ulendt terreng. En ridetur er den perfekte måten å oppleve Islands natur på. Det finnes utallige selskaper som arrangerer turer, og de fleste henter og setter deg av på hotellet, låner deg alt av utstyr (inkludert varmedress), og serverer lunsj hvis turen er lang nok. Du kan også bli med på turer der et par timer på hesteryggen kombineres med besøk til geysirer, Blue Lagoon eller til og med hvalsafari!

Geysir-dessert på restauranten Silfur. Islands mat er i topp klasse. Foto: Stine Okkelmo
Geysir-dessert på restauranten Silfur. Islands mat er i topp klasse. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Spis godt av Islands spiskammers
Når vi snakker om hval... Islands råvarer er av ypperste klasse. Du kan meske deg med fersk fisk, hummer, hval, reinsdyr, and og lundefugl (!), blant annet. Det finnes mange gode restauranter i Reykjavik – fra tradisjonelle spisesteder som Lækjarbrekka, til moderne gourmetrestauranter som Silfur. En trerettersmeny koster 6-7.000 islandske kroner, rundt 360-420 kroner, og en vinflaske koster fra 4.000 islandske kroner, rundt 240 kroner. I forhold til kvaliteten på maten, er dette faktisk ganske så ålreite priser. De to overnevnte er gourmetrestauranter, men det finnes selvsagt et stort utvalg andre og billigere restauranter. Visit Reykjavik gir en grei oversikt.

Dykk ned i historien
Island var en ubebodd øy helt frem til slutten av 800-tallet. Da kom vikinger fra Skandinavia og De britiske øyer og bosatte seg på øya. De historiske båndene til Norge er sterke, og dermed er det interessant å besøke museer som Islands Nasjonalmuseum, eller Sagamuseet, for å få vite mer om vikingtiden på Island.

Bad i varme kilder
Blue Lagoon er allerede nevnt, men det finnes andre alternativer for deg som vil bade midt på vinteren. Reykjavik har faktisk hele syv offentlige bad der du kan flyte rundt i varmt vann varmet opp av jordas indre. De er populære blant byens innbyggere, og dermed mindre turistifiserte enn Blue Lagoon. Se listen over dem her.

På nett: Visit Reykjavik og Islands Turistråd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer