Egypt

Badevannet er alltid perfekt

Fiskerlandsbyen som ble badeby og ferieparadis.

VARME OG SJARME: Badebyen Sharm El Sheikh holder det den lover for dem som vil ha badeferie om vinteren. Foto: Odd Roar Lange
VARME OG SJARME: Badebyen Sharm El Sheikh holder det den lover for dem som vil ha badeferie om vinteren. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

SHARM EL SHEIKH (DinSide) Egypt er et land et av de største landene i Afrika og har en av verdens mest spennende, myteomspunne og innholdsrike historie. Og dersom du vil mer enn bare å lese om historien, så bør benytte anledningen til å reise dit.

Flytida fra Oslo til Egypt er cirka 5,5 timer, litt avhengig av hvilken del av landet du vil besøke.

SKADEDYR: Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Noen velger å bruke hele tida i Egypt til reiser og opplevelser i landets historiske spor. Andre kombinerer det med et opphold med sol- og badeferie i den «nye» badebyen Sharm el Sheik.

Fiskerlandsbyen

Sharm El Sheikh, på folkemunne gjerne omtalt som «Sharm», har knappe 75 000 innbyggere og ligger på sørspissen av Sinaihalvøya i Egypt. Byen var opprinnelig en liten fiskerlandsby, og hadde liten betydning for den tidligere historien i Egypt.

Men byen, som ligger på kyststripen mellom Rødehavet og fjellet Sinai, har gjennomgått en voldsom utvikling til å bli den badebyen den er i dag. Og det var ikke uten grunn at det var nettopp her den tidligere president Hasni Mubarak hadde sitt feriepalass.

Turistene kommer

Den store turistsatsingen i Sharm El Sheikh startet allerede på 80-tallet, men skjøt for alvor fart tiåret seinere. Verdens store reisearrangører og hotellkjeder kjempet om å få de beste beliggenhetene ved sjøen. Og her ligger i de i dag, på rekke og rad.

Selv om Sharm El Sheikh har en kort del av Egypts mer enn 7000-årige nedskrevne historien, så har byen en desto større plass i den moderne historien.

HUSK Å BESTILLE: De mest populære strandrestaurantene blir alltid fulle på kveldstid. Husk å bestille plass. Foto: Odd Roar Lange
HUSK Å BESTILLE: De mest populære strandrestaurantene blir alltid fulle på kveldstid. Husk å bestille plass. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det var her toppolitikere var hele verden møttes til fredsmøtet i 2000.

Ubeskjedent nok har de kalt veien fra flyplassen for «Peace Road», Fredsveien.

Og stikker du innom hotell Mövenpick i Naama Bay kan du se bilde fra toppmøtet i 1996 da Gro Harlem Brundtland, Bill Clinton og Shimon Peres deltok.

Fra 6. til 19. november i 2022 møttes medlemslandene i FNs klimakonvensjon til klimaforhandlinger i Sharm el-Sheikh. Noen vil kanskje synes dét er litt ironisk da byen selv satser voldsomt på en turisme som krever tusenvis av fly til og fra Sharm el-Sheikh.

Naturlig vis

Sharm El Sheikh ligger om lag fire timers kjøring fra Ismaïlia, og tre timers kjøring fra den egyptiske byen Taba. Ta dere gjerne en tur til en av disse når dere først besøker Sharm El Sheikh.

NATTELIVET: Underholdningssentareten Soho Square i Sharm El Sheikh har liv og underholdning hver kveld. Foto: Odd Roar Lange
NATTELIVET: Underholdningssentareten Soho Square i Sharm El Sheikh har liv og underholdning hver kveld. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Sharm el-Sheik ligger plassert mellom tre større naturreservat. Mot nord ligger Sankta Katarina nasjonalpark, som blant annet inneholder Sankta Katarinaklosteret og Sinaifjellet som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Nord-øst for Sharm El Sheikh ligger Nabq-reservatet, som skal sørge for bevaring av de naturlige og kulturelle forholdene der.

For selve byen Sharm er uspennende for dem som vil ha den ekte historien, uberørte områder og steder som ikke er overfylt av turister.

Til gjengjeld får du et veldrevet turistmaskineri der de ansatte strekker seg langt for å gjøre alle gjester fornøyd.

Under vann

Og mot sør ligger parken Ras Muhammed og sørspissen av Sinaihalvøya regnes som et av verdens fineste dykkeparadis. Her finnes enorme korallrev med de vakreste fiskearter. Dette undervannseventyret kan du oppleve med snorkel og dykkermaske. Dette får du leid hos turarrangørene i området, dersom du ikke har med eget fra Norge.

Også Tiranøya er et spennende reisemål. Her får du oppleve et utrolig fargerikt liv av fisker og koraler med snorkling. Båten til Tiranøya kjører tidlig om morgenen. Undervannsrevene ligger her som perler på en snor, og det er som å svømme i et akvarium.

ER DU RASK: Da rekker du en førjulshandel i Sharm El Sheikh. Foto: Odd Roar Lange
ER DU RASK: Da rekker du en førjulshandel i Sharm El Sheikh. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Turistnatta

Sharm el-Sheik har fire større bydeler og det er Naama Bay som utgjør den vesentlig største andelen av turistdistriktet i byen. Her finner du det meste av restauranter, barer, hoteller og butikker som er beregnet for tilreisende turister. Naama Bay er nesten helt forbeholdt fotgjengere.

På dagtid er de fleste turister opptatt med det gode badelivet eller dagsutflukter fra resorten eller hotellet de bor på.

Men på kvelden forvandles Naama-distriktet til Egypts svar på Las Vegas. Vel, ikke så mange spillehaller og kasinoer. Men et yrende og glorete liv med suvenirbutikker på rekke og rad, utendørsscener med konserter og kunstnere, restauranter og barer, og kremmere som vil selge deg alt fra ekte kunst til 100 prosent fake. Det er ikke helt uten grunn at dette området også blir kalt «Sharm el Fake».

STJERNE: Mohammed Salah kommer fa Egypt og Liverpool-spissen er landets store stjerne. Foto: Odd Roar Lange
STJERNE: Mohammed Salah kommer fa Egypt og Liverpool-spissen er landets store stjerne. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Reisepenger

Noen butikker har faste priser. I andre, særlig de som har typiske arabiske håndverksprodukter, er det lagt opp til pruting.

Ta deg god tid, behold smilet, og dersom du ikke er helt fornøyd med sluttprisen så rusler du bare videre til neste butikk.

De fleste velger å ta taxi til og fra flyplassen, og fra handlegatene og tilbake til resorten. Husk å avtale pris på forhånd. Ha kontanter klar for betaling, men ikke vær som en vandrende minibank der du tar opp en rull med egyptiske pund når du skal betale.

Egypt grenser mot Libya, Sudan, Gazastripen og Israel. I nord har landet kyststripe mot Middelhavet og i øst mot Rødehavet.

Hovedstaden venter

Om du synes det blir litt for stille og rolig i Sharm El Sheikh så er det bare å dra til Kairo som en times flytur unna. Kairo byr på lyd, lys, lukt og smak som er uforglemmelig.

DEILIG TEMPERATUR: Bortsett fra midt på sommeren så er temperaturen svært behagelig sett med norske øyne. Foto: Odd Roar Lange
DEILIG TEMPERATUR: Bortsett fra midt på sommeren så er temperaturen svært behagelig sett med norske øyne. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Her får du også oppleve de overveldende pyramidene i Giza, den legendariske Sfinksen som er en av de mest kjente monumentene i Egypt, og Det Egyptiske Museet.

Fra bussen som frakter turister gjennom byen får du rike anledninger til å betrakte det yrende folkelivet når man kjører gjennom byen. Her får den fascinerende egyptiske historien, kulturen og hverdagslivet hånd i hånd.

Utflukter med historiefortelling

Dersom du reiser fra Norge med et charterselskap så er det mulig å kjøpe slike utflukter gjennom reisearrangøren. I så fall er transport, inngangsbilletter, omvisning og lunsj vanligvis inkludert. Guidene sørger for historiefortelling på engelsk.

Du kan også kjøpe slike utflukter i de aller fleste turisthoteller.

LUKSUS: Resortene ved stranden i badebyen har luksus som passer for alle størrelser på lommebøkene. Foto: Odd Roar Lange
LUKSUS: Resortene ved stranden i badebyen har luksus som passer for alle størrelser på lommebøkene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Vil du heller, eller i tillegg til Kairo, være med på kamelridning, beduinmiddag, firhjuling og kveldsshow så kan du være med da guidene kjører ut i ørkenfjellene hvor dere møter beduinene med sine kameler.

Deretter rir følget ut i ørkenen til et beduintelt hvor det blir servert te på ekte beduin-vis. Og mens sola går ned får dere servert en god middag. Slike utflukter inneholder ofte anledningen til en liten middagshvil under en absolutt fortryllende stjernehimmel før bussen starter turen tilbake til Sharm el-Sheikh.

Arabiske kleskoder

Egypt er et arabisk land, med en kultur som er ganske fjern fra den norske. En undersøkelse fra ei tid tilbake avdekket av over 90 prosent av egyptiske kvinner har opplevd seksuell trakassering på et nivå som er mye høyere enn krenkelser og små kommentarer.

Inne på resortenes områder kan man gå kledd som på hvilken som helst sydendestinasjon (toppløs soling eller nakenbad er ikke tillatt).

PÅ KANTEN: Du kan selvsagt tilbringe dagen ved bassengkanten fremfor sjøen. Foto: Odd Roar Lange
PÅ KANTEN: Du kan selvsagt tilbringe dagen ved bassengkanten fremfor sjøen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men utenfor resortene, og spesielt i områdene utenfor feriebyen Sharm El Sheikh, bør man være konservativt kledd. Kvinner bør være varsom med å vise for mye hud.

I byene og på religiøse steder bør både menn og kvinner ha klær som dekker skuldrer og knær. Det er spesielt viktig for kvinner.

Ta hensyn til at du besøker et muslimsk land, og her er det vi som er gjester.

MAT OG DRIKKE: Egypt er et muslimsk land, men turiststedene selger allikevel alkohol. Foto: Odd Roar Lange
MAT OG DRIKKE: Egypt er et muslimsk land, men turiststedene selger allikevel alkohol. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Fakta

Badetemperaturen i Sharm El Sheikh er aldri under 22 grader.

Lufttemperaturen er mest behagelig fra september til mai. Det kan være svært varmt i sommermånedene.

Regler for innreise til Egypt

Alle innreisebestemmelser knyttet til coronaviruspandemien er opphevet med virkning fra 18. juni 2022.

GOD MAT: Du kommer ikke til å savne god mat i Egypt. Foto: Odd Roar Lange
GOD MAT: Du kommer ikke til å savne god mat i Egypt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dette innebærer at det ikke lenger er krav om munnbind, men enkelte steder kan likevel kreve dette. Det anbefales å ta med munnbind på sin reise, for sikkerhets skyld.

Pass

Må være gyldig i minimum 6 måneder etter hjemreise.

Navn på billetten må være identiske med hva som står i passet.

Passet må være maskinlesbart. Håndskrevet nødpass anerkjennes ikke som gyldig reisedokument av Egypt.

ARBEIDSPLASSER: Nesten alle arbeidsplassene i Sharm El Sheik er direkte eller indirekte tilknyttet reiselivsnæringen. Foto: Odd Roar Lange
ARBEIDSPLASSER: Nesten alle arbeidsplassene i Sharm El Sheik er direkte eller indirekte tilknyttet reiselivsnæringen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Visum

Sharm el-Sheikh (velg mellom 2 visum)

Turistvisum gir deg tilgang til Egypt, dette er gyldig i 30 dager og koster USD 30. Betales i kontant i visumskranken. Kredittkort aksepteres ikke.

Sinai Only visum gir deg tilgang til Sharm el-Sheikh, dette er gyldig i 15 dager og er gratis for alle med norsk, skandinavisk eller europeisk pass.

Med dette visumet har du bare lov til å oppholde deg innenfor grensene til Sharm el-Sheikh.

Du finner oppdatert informasjon om Sharm El Sheikh på Utenriksdepartementets reiseside eller via appen Reiseklar

Husk å registrere reisen din hos UD på reiseregistrering.no

Vaksiner

For reiser inntil fire uker i Egypt anbefales disse vaksinene

  • Hepatitt A til alle over 1 år.
  • Hepatitt B (gjerne i kombinasjonsvaksinen Twinrix) bør også vurderes
  • Tyfoidfeber
  • Rabies

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer