Feriekaos

Bagasje på avveie: - Kaos og null kontroll

Lars-Jørgen Kihlberg Olsen og familien landet på Gardermoen 11. juli. Bagasjen har de ikke sett noe til.

PÅ FERIE: Familien landet på Gardermoen etter ferien 11. juli. Etter halvannen times venting måtte de reise fra flyplassen bagasjeløse. Fra venstre: Evan Sar Kihlberg, Chanthea Sar, Lars-Jørgen Kihlberg Olsen og Elina Sar Kihlberg. Foto: Privat
PÅ FERIE: Familien landet på Gardermoen etter ferien 11. juli. Etter halvannen times venting måtte de reise fra flyplassen bagasjeløse. Fra venstre: Evan Sar Kihlberg, Chanthea Sar, Lars-Jørgen Kihlberg Olsen og Elina Sar Kihlberg. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De har åpenbart ikke kontroll, jeg så selv hvilket kaos de opererer i, sier Lars-Jørgen Kihlberg Olsen til Dagbladet om bagasjehåndteringen på Gardermoen.

Familieferien i sommer gikk til Kambodsjas hovedstad, Phnom Penh. Derfra gikk reisen via Singapore og London til Oslo.

De siste ukene har han sittet det som føles som halve dager i telefon, forteller han.

Romerikes Blad omtalte saken først.

Skal ha blitt sendt fra London

Nå har Olsen gitt opp bagasjejakten, og venter heller på at det skal gå 21 dager slik at bagasjen kan få status som tapt, og reiseforsikringen kan dekke tapet.

- Vi hadde nesten alt av sommerklær i bagasjen. Badetøy har vi ikke i det hele tatt. Det har blitt kjørt mange vaskemaskiner, sier han til Dagbladet.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Menzies Aviation, som håndterer bagasje på Oslo Lufthavn, er ifølge Olsen lite behjelpelige.

- Man føler at man møter en vegg i dialog med selskapet. På telefon får jeg kontakt med noen på et callsenter, som sier at det kan se ut som om noe av bagasjen er på Gardermoen. Beskjeden er at vi må vente og se, sier Olsen.

Etter bagasjesporingen å dømme, skal alle de fire koffertene befinne seg på Gardermoen. Torsdag kveld fikk familien beskjed om at to av koffertene vil bli levert til dem fredag, mens de to andre fremdeles er forsvunnet.

- Det står på sporingen at den ene bagasjen, som ikke er funnet, har status som funnet. Om den siste som mangler, står det at den potensielt er funnet, men at de avventer verifisering.

Ifølge sporingen ble begge disse sendt fra London til Gardermoen 16. juli, forteller Olsen.

Ikke optimistisk

Som et siste forsøk tok Olsen turen opp til flyplassen, for å leite etter bagasjen selv.

- Jeg var der onsdag denne uka, hvor jeg fikk lov til å gå gjennom det som står i ankomsthallen. Men de har også et avsperret område som er unntatt for allmennheten. Jeg kunne godt tenke meg å få se der, sier han og legger til:

TRALLE PÅ TRALLE: Slik så det ut i ankomsthallen da Olsen var på Gardermoen for å lete etter bagasjen til familien. Foto: Privat
TRALLE PÅ TRALLE: Slik så det ut i ankomsthallen da Olsen var på Gardermoen for å lete etter bagasjen til familien. Foto: Privat Vis mer

- Det ser ut som om koffertene er i Oslo. Men de har sikkert blitt dumpet i en uendelig haug med bagasje som de ikke har kontroll på. Jeg vet hvordan bagasjen ser ut, jeg vil kunne identifisere koffertene uten å måtte gå gjennom hver bagasjelapp.

Ifølge Olsen fikk han beskjed om at det var bagasje på dette lageret fra mai. Det gjorde ham ikke mer optimistisk for sin egen del.

- De sa at det beste er å gå hjem og håpe på det beste. Du får ikke særlig troa på at det finnes noen evne eller vilje til å løse dette.

- Det var enorme mengder der, og det var bare en liten del jeg fikk se. Det var ikke noen «motivasjonsboost», legger han til og ler sarkastisk.

- De har ikke kontroll

Hjemreisen fra Kambodsja ble utsatt en dag som følge av streiken. Reiseruten ble i tillegg annerledes enn den opprinnelige.

- Det er sannsynlig at dette har påvirket situasjonen. Men at bagasjen skulle bli borte i nesten to uker handler åpenbart om udugelighet når det kommer til bagasjehåndtering, mener han.

- Hva gjør dere om de to siste koffertene ikke dukker opp?

- Jeg er litt usikker på om det har noen hensikt å bruke mer tid på det. Det sto vogn på vogn med bagasje som ikke var håndtert. Jeg har ikke tro på at de skal dukke opp, svarer han.

Dagbladet har sendt en henvendelse til Menzies Aviation, uten at denne er besvart fredag. Til Romerikes Blad opplyser de at Oslo Lufthavn sliter med store mengder etterlatt bagasje, i likhet med andre flyplasser i Europa.

«Grunnet utfordringene som har oppstått, har vi satt opp et ekstra team ved Oslo Lufthavn som jobber hardt med å gjenforene passasjerene med sin bagasje så raskt som mulig», skriver Zoe Williams til Romerikes Blad.

«Vi forstår ulempene og frustrasjonen dette medfører for passasjerene, men Menzies jobber hardt for at konsekvensene av dette blir så små som mulig», legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer