Har du opplevd at bagasjebåndet ikke vil starte når du skal sjekke inn kofferten din på flyplassen?
Årsakene til dette kan være flere.
Mest sannsynlig er det at bagasjen din veier for mye i forhold til billettklassen.
Da har flyselskapene lagt inn en sperre som gjør at du må gå til den betjente skranken og betale gebyr for overlasten, eller betale via appen, før du får sjekket inn bagasjen på nytt. Og det kan bli dyrt. Veldig dyrt.
Kostbar overvekt
Prisen kan komme opp i 800 kr per strekning. Så her er det smart å følge godt med.
Det skal ofte ikke mer enn et kilo for mye, før bagasjebåndet nekter å starte.

Jakka ble ødelagt - nektes erstatning
Og nå har det dukket opp en Facebookpost fra 2. oktober 2019 som går viralt i disse dager. Der kler filippinske Gel Rodrigez på seg plagg på plagg fra kofferten, for å unngå overvekt. Dermed reduserer hun vekten på bagasjen fra 9 kilo til 6,5 kg og slipper å betale ekstra. Tipset faller ikke i god jord hos flyselskapene.
Mer om dette trikset seinere.
Pengene flyr
Vektpraksisen er litt ulike fra selskap til selskap, og min erfaring er at lavprisselskapene er minst fleksible.
Ved overvekt tar flyselskapene Norwegian, Wizz Air og Ryanair betaling per kg overvekt. De selskapene andre tar et fast beløp ved overvekt. Maksimalgrensa er 32 kg per kolli.
En av årsakene til dette er at flyselskapene selger billettene billig og ønsker «alternative inntektskilder».
Kiloprisen for overvekt varierer altså fra selskap til selskap. Men, én ting er sikkert: hundrelappene flyr raskt av gårde.
Løsningen
Det finnes flere løsninger på «problemet» med overvekt. Den ene er å pakke med seg mindre bagasje, noe som bør være håndterbart for alle som kommer med et halvt flyttelass når de skal på ei ukes ferie.
Den andre er å forhåndsbetale for dyrere billetter eller ekstra bagasje.

Full Syden-krangel
Noe som er langt billigere enn å bli overrasket over overvekten – og prisen – på flyplassen.
Tøm kofferten
Den siste, som er lett å glemme for mange – og som fungerer fint hvis overvekten er av moderat karakter, altså ett til to kilo, er denne:
Ta ut de tyngste klærne eller skoene fra innsjekkingsbagasjen og kle på deg disse plaggene i stedet for å sende dem som innsjekket bagasje.
Har du andre gjenstander som veier fra 500 til 1000 gram, og som er tillatt å ta med gjennom sikkerhetskontrollen, er det bedre å ha dem i jakkelomma å sende det som kostbar overvekt.

Flygigant tar grep
Dette er ok
- Billettypen din avgjør hvor mye bagasje du kan ta med. Dersom du blir fortalt at du har bagasje som veier for mye ved innsjekk kan man selvsagt rokere litt, og det er greit å ta på seg yttertøyet, sier senior kommunikasjonsrådgiver, Eline Hyggen Skari i Norwegian til DinSide.

- Blir det mye utover det vil det ikke være greit, og den reisende må betale for overvekten, og avslutter:
- Et fly har begrenset med plass om bord og reglene alle må følge er med på å gjøre reisen behagelig for alle.

Har du et smart tips om flyreiser til meg?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om flyreiser til meg? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?