Bakgatene som dreper

Noen steder skal du passe både klokken og gaten du ferdes i - hvis ikke kan du dø for skoene dine.

Publisert
Sist oppdatert

- Hei du, snakker du engelsk?

En pent antrukket herre roper til meg over gaten.

- Du må finne deg en taxi og reise herifra med en gang, sier han med en skrikende stemme som får meg til å skjønne at han snakker alvor.

Hvorfor, spør jeg?

- Hvis du går rundt med et kamera som det der, så skyter de deg for å få tak i det om de må. Det gjør de for skoene dine også for den saks skyld...

Jeg blir stående litt måpende, før jeg vinker inn en av de mange rusttønnene av noen taxier som sirkler rundt i gatene. Forundret setter jeg meg inn og humper av gårde, ut av den gamle bydelen.

Jeg har akkurat fått oppleve å gå i en klassisk turistfelle av de mer seriøse, men heldigvis kommet fra det like hel.

Vakkert er det, og besøke må du - men pass deg for hvilke tid av døgnet du oppholder deg i Casco Viejo.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Vakkert er det, og besøke må du - men pass deg for hvilke tid av døgnet du oppholder deg i Casco Viejo. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Tidligere på ettermiddagen kom jeg til Casco Viejo, den gamle bydelen av Panama City, i god tro om at dette er en av de mest interessante stedene å besøke i millionbyen. Noe det for så vidt også er, med modifikasjoner...

"Casco Viejo kan på mange måter sammenlignes med Havanna. Området har sin blide og imøtekommende lokalbefolkning, pastellfargede bygninger og koselige små kafeer. Sørg for å ta med nok film eller minnekort."

...stod det så fint i guideboken jeg leste før ankomst. Ja visst, det stod også at man skal passe seg litt for lommetyver og ikke ferdes alene her på natten, men at det var livsfarlig fra klokken fem på ettermiddagen på en lørdag, stod det ingenting om.

Bli med på guidet tur i favelaen i Rio her...

Det er først når jeg får forklaringen fra taxisjåføren, at jeg forstår sammenhengen.

- Turistene kommer hit på dagtid for å se Casco Viejo. Området får mye fokus og turistmyndighetene prøver å få flere besøkende hit. Det er jo et veldig spesielt område med tanke på Panamas historie - du skal likevel ikke glemme at det er veldig fattige mennesker som bor i disse rare og fargefulle husene, sier Miguel Navarez.

Se bilder fra Casco Viejo og les mer om stedet i bildetekstene under:


Jobb for 007...

Snart lanseres James Bond filmen med den kanskje teiteste tittelen noen gang,The Quantum of Solace, men å reise dit hvor mye av filmen er blitt spilt inn, blir stadig mer populært:

I fjor skiltet Panama med den raskeste stigningen av internasjonale turister på den vestlige halvkule, opp 30 prosent til 1,1 million, og med hoteller som skyter i været som raketter har Panama City allerede fått tilnavnet "det nye Miami."

En dag som turist i kokainhelvete...

Og akkurat som South Beach en gang i tiden var området hvor Miami Vice-gutta jaktet på cocain cowboys, og du holdt deg langt unna på kvelden, kan Casco Viejo minne om noe av det samme.

Trygt på dagen

- Turistpolitiet patruljerer gatene her hele dagen, men når kvelden kommer så reiser de hjem. Spesielt i helgene - når folk er fulle - er det farlig i de samme gatene som er trygge før solen går ned. Det er mange ungdomsgjenger her som ikke frykter noen metoder for å få det de vil, sier Miguel.

Jaha, tenker jeg - det hadde jo vært greit å få med seg litt tidligere. Kanskje noe å opplyse om i reisehåndbøker og foldere som står i alle hotellobbyer.

Så Casco Viejo kan på en måte sammenlignes med favelaen i Rio de Janeiro eller shanty towns utenfor Cape Town. Det er likevel et område du må besøke hvis du reiser til Panama City. Bare pass på å besøke i "åpningstiden".

Se flere bilder og les om Panama under:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer