Bakgrunn om Whisky-ruten

Whisky-ruten tar deg gjennom det skotske landskapet til flere klassiske maltwhiskyer.

Et meget brannfarlig lager ...
Et meget brannfarlig lager ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den lille Arran-øya er ikke mer enn 32 kilometer tvers over, og markerer starten på Whisky-veien mellom flere klassiske maltwhiskyer. Om du reiser med klokken, vil du snuble over Lagavulin i Islay, Oban i de vestlige Highlands, Talisker på Skye, Gragganmore på Speyside, Dalwhinnie i The Highlands og Glenkinchie i The Lowlands. Hver av typene har sin unike karakter med opprinnelse i landsdelen.

Edle varer

Mellom disse stoppestedene finnes bokstavelig talt tusener av destillerier som lager whisky i alle former og størrelser, med hver sin unike karakter. Å smake på alle er en umulig oppgave, om enn ganske fornøyelig. Noen Single Malts er til og med så etterspurte at ryktene forteller om en skotsk "mafia" som forbyr eksport og endog salg av disse variantene til utlendinger.

Moderne påfunn

Tidligere ble de fleste besøkende til skotske destillerier avvist i døra. Om de var heldige tok bestyreren dem med på omvisning, men de ble uansett sendt ut igjen med tørr strupe. Ikke fordi destilleriene var uforskammede, men fordi de ikke var forberedt på de tusener av uannonserte besøkende som kom hver dag hele året. I dag har nesten hvert destilleri et besøkssenter, og guidede turer hver halve time eller deromkring. Besøket avsluttes selvsagt med smaksprøver på forskjellige årganger, og ender som ved et mirakel opp i destilleriets butikk hvor du kan kjøpe alt fra paraplyer til golfklubber med logoen til din favorittwhisky.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer