Bakteriene - og hva de gjør

Bakteriene du helst ikke vil få i deg for mange av.

Publisert
Sist oppdatert

SalmonellaKanskje den mest kjente av matbakteriene, som er utbredt i dyrebestander, spesielt hos fjærkre og svin. Kan også overleve i vann, jord, insekter, avføring, rått kjøtt, rå fisk og på kjøkkenoverflater. Vanlige smittekilder er rått kjøtt (spesielt kylling), egg, melk og meieriprodukter, fisk og sjømat, froskelår, gjær, kokosnøtter, sauser og salatdressinger, kakemiks, desserter med krem, tørket gelatin, peanøttsmør, kakao og sjokolade.

Smitte kan gi akutte symptomer som kvalme, oppkast, magekramper, diaré, feber og hodepine. Symptomene dukker opp mellom seks og 48 timer etter smitte, og kan vare noen få dager. Kan også i enkelte tilfeller gi mer kroniske giktsymptomer.

Campylobacter jejuniEn mikroorganisme som man kan ta kål på ved hjelp av store doser oksygen, tørking eller oppmarming for eksempel. Finnes vanligvis ikke hos sunne mennesker i USA eller Europa, men kan leve i friskt kveg, fjærkre og til og med fluer. Kan også finnes i vannkilder som ikke er kloret. Vanlige smittekilder er rå kylling og upasteurisert melk.

Smitte fører til diaré, feber, magesmerter, kvalme, hodepine og muskelsmerter. Symptomene kommer to til fem dager etter smitte, og sykdommen kan vare syv til ti dager.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer