Balconing ble sommerens fylle-farsott

- Dette er russisk rulett, sier assisterende informasjonsdirektør i If, Emma Elisabeth Vennesland.

HER GÅR DET GALT: Det var på dette hotellet, Jet Apartments på Ibiza, hvor disse festbildene er tatt, at 20-årige Ryan Elley ble hardt skadd etter et forsøk på å hoppe fra balkongen og ned i bassenget. Foto: Youtube
HER GÅR DET GALT: Det var på dette hotellet, Jet Apartments på Ibiza, hvor disse festbildene er tatt, at 20-årige Ryan Elley ble hardt skadd etter et forsøk på å hoppe fra balkongen og ned i bassenget. Foto: Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spanske feriesteder fortviler over ungdom som hopper fra hotellbalkongen og sikter på bassenget. Så langt har seks ungdommer hoppet i døden, ifølge spanske aviser.

- Vi fraråder folk mot engang å tenke i de baner, det er å leke med livet og du kan i verste fall ende opp død eller multihandikappet, sier assisterende informasjonsdirektør i If, Emma Elisabeth Vennesland.

- Dette er å anse som grovt uaktsomt, og er det i tillegg alkohol med i bildet er det nulltoleranse, sier informasjonssjef Mari Bræin Faaberg i Codan Forsikring om forsikringsutbetalinger som følge av en slik ulykke.

Tenk også nøye over hva du legger ut på nett av bilder fra ferien. Her henges norske jenter ut på nett.

Seks døde i sommer

'Balconing' er sommerens fylle-farsott blant unge turister. Det innebærer at turister (i all hovedsak ungdommer) hopper fra hotellbalkongen mens de sikter på svømmebassenget. Begrepet brukes også om at hotellgjestene tar balkongveien i stedet for trappeveien eller dørveien - og hopper fra en balkong til en annen.

Ofte er disse aktivitetene gjort under påvirkning av alkohol eller narkotiske stoffer. Et søk på "balconing" på YouTube gir over 100 treff. Mange har lagt ut filmbevis på disse farlige aktivitetene, og her er også mange spanske nyhetsinnslag om aktiviteten.

For det er Spania som i særdeleshet er rammet. Noen spanske hoteller har sett seg nødt til å kaste ut gjester som bedriver denne typen aktiviteter.

Bilder fra videoer av 'balconing' på Youtube. Foto: Youtube
Bilder fra videoer av 'balconing' på Youtube. Foto: Youtube Vis mer


Tar det inn i forsikringsvilkårene

Britiske forsikringsselskaper advarer på det sterkeste mot denne typen aktiviteter. Forsikringsselskapet Voyager Insurance skriver på sine nettsider at det er usannsynlig at forsikringen vil dekke skader som følge av 'balconing' fordi man har satt seg selv i fare med overlegg. Ifølge det britiske forsikringsselskapet TravelInsurance, nekter mange forsikringsselskaper nå å dekke skader som følge av balkongstunts, og spesifiserer dette i forsikringsvilkårene. Britiske Ryan Elleys foreldre måtte nylig fremskaffe 15.000 pund (138.280 kroner) for å få gutten tilbake til Storbritannia med luftambulanse, etter at han falt fra sin balkong på Jet Apartments på Ibiza, under et forsøk på balkongstuping.

Ifølge legevakten på Balearene (Mallorca, Menorca og Ibiza) har tilfellene av balkongstupingen tredoblet seg i år, i forhold til tidligere år. Noen forklarer denne økningen med alle videoene som legges ut på YouTube.

Så sent som 12. september forulykket en 26 år gammel mann fra Italia, da han forsøkte å hoppe i bassenget fra sin hotellbalkong i åttende etasje på Ibiza. Ifølge den spanske avisen El Mundo, er dette den sjette personen som forulykker av 'balconing' på Balearene denne sesongen.

Reiser alene før de fyller 18

Norske ungdommer kan reise alene på chartertur før de fyller 18, med tillatelse fra foreldrene.

- Det er veldig viktig at foreldrene tenker før sender barna alene til Syden, jeg ville for eksempel ikke sendt en 16-åring alene til Syden, sa informasjonssjef i Apollo, Helen Begby, til DinSide i denne artikkelen.

- Russisk rulett

- Vi har heldigvis ikke vært borti dette, men vi er vant med at nordmenn søker utfordringer og i festlig lag om sommeren søker ulike aktiviteter, spesielt der det er ungdom og alkohol involvert. Når de skal hjem, skal det være raskeste vei, om dette er over gjerder eller opp balkongfasader. Vi har hatt endel fallskader, hvor de ramler og slår seg kraftig, forteller Vennesland.

If har altså ikke hatt noen balkongstupe-saker, men sier til DinSide at dersom det hadde skjedd med en av deres kunder, ville reiseforsikringen dekket sykehusopphold i utlandet og de ville forsøkt å få vedkommende tilbake til landet med egnet transport ved behov. For øvrig måtte forsikringsselskapet vurdert saken videre når det kommer til utbetalinger for skader, dødsfall etc.

- Vi ser at nordmenn er mer risikosøkende nå enn tidligere, sier Emma Elisabeth Vennesland i If.

- Grovt uaktsomt

Informasjonssjef i Codan Forsikring, Mari Bræin Faaberg, sier til DinSide at de ikke har hatt noen saker hvor dette er involvert, og advarer mot aktiviteter der man risikerer å bli vurdert som grovt uaktsomme. Hun understreker at selskapet alltid vil gjøre en egen vurdering fra sak til sak.

- Men i utgangspunktet er ikke ekstremaktiviteter dekket av reiseforsikringen, sier Faaberg.

- Man får lov til å leke og ha det moro, det er ikke det jeg sier. Men det kommer an på type aktivitet og type setting. Dersom man for eksempel er på Tusenfryd, hvor det er ordnede forhold, er det noe helt annet enn å sette utfor Sjoa alene i en båt, sier informasjonssjefen til DinSide.

Hun understreker at det er noe helt annet med organiserte aktiviteter, enn med egeninitierte.

Reiseforsikringen til Codan dekker i utgangspunktet syketransport, men kun etter en vurdering gjort av helsepersonell. Dersom du har deltatt på en aktivitet, eksempelvis balkonghopping, som forsikringen ikke dekker, må du dermed også betale eventuell syketransport selv.

- Ja, man må det, så det er lurt å tenke seg om, avslutter Faaberg i Codan Forsikring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer