Bali feirer ingenting

I dag begynner perioden som markerer det Balinesiske nyttår etter saka-kalenderen, og paradisøyas innbyggere markerer årsskiftet med å gjøre så lite som overhodet mulig.

Denpasar ser ut som en spøkelsesby. Over hele Bali holder folk seg inne, det feires ingenting!
Denpasar ser ut som en spøkelsesby. Over hele Bali holder folk seg inne, det feires ingenting! Vis mer
Publisert

Over de neste tre dagene vil intetanende turister på Bali få seg et aldri så lite sjokk: Den ellers så livlige øya preges nemlig av folketomme gater, stengte butikker – ikke så mye som et pip. Men det er ingen grunn til panikk, etter den hinduistiske Saka kalenderen feires det i disse dager Nyepi, nyttår, best beskrevet som en stille markering av spirituell renselse.

Demonene skal bort!

Balinesisk Hindu religion sier siden alt liv oppsto fra ingenting så skal hvert nyår begynne på samme måte - med ingenting. Hensikten med Nyepiferiringen er å bli kvitt livets dårlige elementer, onde ånder samt diverse demoner. Dette gjøres da best ved å være helt stille, slik at de onde åndene skal tro at den ellers så livlige øya er forlatt.

Fire strenge regler praktiseres: Unngå bruk av lys og strøm, unngå arbeid, unngå bevegelse og unngå lyst. Men helt stille klarer ikke Balineserne å holde seg. I Indonesias største avis Jakarta Post varsles det nå at ’Ogoh Ogoh’ feberen har inntatt Bali. I dagene før øya trer inn i stillheten skal det nemlig feires. Og dette gjøres ved at store dukker med ondt utseende, Ogoh Ogoher, paraderes rundt før de brennes til skremsel for onde ånder som skulle befinne seg i nærheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer