
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Et grep her og der, og også du kan ta noen sprell i storbyen i sommer.
1. Finn billigbilletten
Turen starter med en billig flytur. Flyselskapene krangler nærmest om å få fly deg til Spania for tiden. Dra fordel av kampanjetilbudene. Braathens har i hele vår solgt ut billetter med destinasjon Malaga, Alicante, Palma og Barcelona for skarve 996 kroner. Ulempene med Braathens budsjettbillettene er at utreisedagene er lagt til søndag og mandag og hjemreisen til torsdag eller fredag, fordelen er at de flyr direkte. De fleste andre flyselskapene kjører jevnlig kampanjer. Følg med på nett og i avisene for de beste prisene.
Også charterselskapene har gunstige tilbud, følg med på DinSide Reises restplassoversikt.
Skroll ned for mer.
2. Konverter til spanjol - forandre måltidsrytmen
Det er fånyttes å komme trekkende til restaurantene i femtiden på ettermiddagen. Da sitter kelnere og kokker og spiser, og de er ikke begeistret for å bli forstyrret. Det er stort sett restaurantene i de mest trafikkerte turistløypene som holder åpent utenom spanske spisetider, og her må du betale det dobbelte for et måltid som holder langt dårligere standard enn de stedene som er tiltenkt spanjoler. De aller fleste restauranter, barer og kafeer lager egne menyer til hvert måltid. Holder du deg til menyen får du fort en saftig treretters middagsmeny med drikke - vin, vann eller leskedrikk - fra fem euro og oppover. En frokost med dagens sandwich og kaffe kan du få ned i to euro. Spar penger, konverter til spanjol.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Måltidsrytmen er som følger:
Prøv disse:
(Carrer Pau Claris 139.)
(Carrer Cardenal Casañnas 7.)
(Ramblas de Catalunya 6)
(Carrer Enric Granados 69, tlf.: + 34 - 93 323 8308)
Gjerrigknarkens beste: Gå for kinesisk mat. Spansk-kinesisk mat holder høyere nivå enn hva vi er vant med fra Norge, og kinarestaurantene tilbyr daglig fireretters måltider med drikke og chupito - likør - fra cirka fem euro.
3. Hit går du - og hit går du absolutt ikke

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Barcelona har sine dyre soner - som Eixample og Sarría - og en haug rølpete avkroker. Den som ikke har mye penger å avse, utsetter visitten i Eixamples elegante avenyer; de færreste klarer å la være å svi av bankkontoen nar de først har satt sine ben innenfor dørene hos Pedro del Hierro, Armani, Burberry og alle de andre lekre etablissementene som velter seg utover fortauene med nypussede vinduer og bevæpnede vakter. I stedet finner man frem til de mer beskjedne bydelene som Raval og Gràcia som kan være vel så morsomme.
Sluggertbydelen Raval i sentrum av Barcelona huser byens billigste restauranter og butikker. De smale gatene - pittoresk dekorert med underbukser og kaftaner på tørkesnorer fra hver eneste balkong - bugner av pakistanske grønnsaksforretninger, kebabsjapper, barer og juggelboder, men her finnes også en og annen superkul kles- eller interiørforretning; byens kreative hoder er i ferd med å etablere seg her. Likevel gjelder det å være på vakt: Det er her byens fattigste - prostituerte og innvandrere - holder til; du gjør best i å passe på både lommeboken og deg selv. Barcelonas tidligste anarkistbevegelse holdt til i denne bydelen.
Bydelen Gràcia ligger ovenfor Eixample og var frem til 1897 en egen by. Denne bydelen er populær blant studenter, kunstnere, designere og andre idérike hoder. Her finnes et hav av deilige små forretninger - urtehandlere, veskedesignere, skomakere, kastanjettprodusenter, møbelsnekkere, arkitektkontorer og snuppete kjolebutikker - det meste er litt lavere priset enn hva man ellers finner i byen. Restaurantutbudet er mangfoldig, særlig finnes det mange arabiske restauranter i området. I helgene er gatene pakket med festklare mennesker, og særlig Plaça del Sol er et populært møtepunkt før man går på en runde de copas på de mange klubbene og barene som Gràcia huser. I august feirer bydelen seg selv i ti dager til ende.
4. Que pasa?

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Det er deg turistnæringen tjener på, og man vet å ta seg betalt for fornøyelser og severdigheter. Følger du litt med, er det mulig å få med seg gratisarrangementer som konserter og utstillinger. I Barcelona er det særlig Guía de Ocio, lokalavisen El Periódico som gjelder. Snakker du ikke spansk, spør du etter den engelskspråklige Barcelona-Metropolitan i aviskiosken. Også TimeOut-forlagets nettsted TimeOut Barcelona er et greit utgangspunkt for å få et overblikk over kommende begivenheter. Ajuntament de Barcelona - Barcelona kommune tilbyr både egne borgere og tilreisende et mangfold av tilbud - på nettstedet får du informasjon om kommende arrangementer.
Utenfor Barcelona og Katalonia-området, utgis det aviser på de flere europeiske språk. Særlig på Costa del Sol utgis det mange aviser og tidsskrifter på tysk, engelsk, norsk, dansk, finsk, svensk, og du finner dem på barer og i kiosker.
5. Ooaah hele natten
Barcelonas natteliv er berømt og beryktet. Her finnes barer og klubber for de særeste smaker, og nye venner får du så fort du sier hola. Det kan dog være dyrt å tilbringe natten utendørs. Las copas - drinkene - koster ofte opp mot ti euro på diskoteker og klubber, og det avkreves i tillegg inngangspenger. De som er glad i børst bør derfor styre mot den lokale baren i forkant av nattens klubbrunde, her er alkohol og sigg billigere enn melk og juice. Forbi midnatt navigerer fattigfanten, gjerrigknarkene, studentene og andre partysugne mot Port Olímipic. Her ligger barer, diskoteker og klubber på rekke og rad. Det avkreves ikke covercharge noen steder, og barceloneserne går fra klubb til klubb frem til frokosttid.
Alle av Port Olímpics etablissementer er utstyrt med levende visuelt snadder i form av bikinikledte jenter som danser på stang og halvnakne kjekkaser som vrikker rundt på bardisker og bord. Også Maremagnum har et stort utbud av diskoteker og barer hvor entreen er avgiftsfri.
Les mer:
Full fres i Barcelona
Kjør stil, lev gratis, de fem neste budsjettipsene
- Hotell for en centimo, kunsten å handle ekstravagant, men billig, og de beste gratisopplevelsene.
Gjør hjemmeleksen - les!
DinSide Reise forteller deg hvor moroa er:
- Vi har tittet i jetsetenes adresselister, og sladrer om hvor de bor og spiser.
- Dykk ned i sjampisprodusentens kjellere.
- Rundtur i Barcelonas flotteste hotell.
- Bli med inn i tapaens himmelske verden.
- Se byggverkene som tar pusten fra en hel verden.
- Bli med DinSide ut på den skjeve sti i homsebyen Sitges.
Verktøy for reiselyst
Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.