Coronavirus

Bare disse landene er gule nå

Flere og flere land i Europa blir rødmerket. Nå er det kun noen få gule land igjen.

Publisert
Sist oppdatert

Fra nedstengningen av Norge og et generelt reiseråd som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, åpnet Norge først opp grensene mot Norden 15. juni - og fra 15. juli til land i Europa med tilfredsstillende smittenivå.

15. juli var det kun noen få steder som ikke oppfylte Folkehelseinstituttets smittekriterier og som dermed var merket med rødt på smittekartet.

Nå er situasjonen snudd på hodet og det er kun et fåtall land som faktisk oppfyller smittekriteriene og som dermed er merket med gult på FHIs smittekart.

Disse landene er gule nå

Forrige uke gikk regjeringen ut og endret fargeskalaen på smittekartet fra grønt og rødt til gult og rødt.

Bakgrunnen for endringen at myndighetene ønsker å bevisstgjøre befolkningen om å tenke seg nøye om og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til - og at unntakene fra reiserådet er ikke en oppfordring om å reise utenlands.

Hellas, Irland, Storbritannia, Østerrike og København er de siste landene og regionene som blir rødmerket på smittekartet, med virkning fra midnatt til lørdag 22. august.

Da gjenstår disse landene og regionene som fremdeles er merket gule:

(Smittetallet referert er per 19. august, fra det europeiske smittevernbyrået ECDC)

 • Finland: Smittetall 5,3. Men merk deg at de i går meldte at de stenger grensene fra 24. august - og innfører innreiserestriksjoner også for nordmenn. Du må i 14 dagers innreisekarantene ved ankomst, med noen unntak for grensebefolkningen i nord.
 • Danmarks regioner: Nordjylland, Syddanmark og Grønland
 • Sveriges regioner: Kalmar, Norrbotten, Södermanland og Västerbotten
 • Estland: Smittetall 8,2
 • Tyskland: Smittetall 17,9. Også der er coronasmitten økende, men med 17,9 koronatilfeller per 100.000 innbyggere over 14 dager, ligger fremdeles under grensa på 20 per 100.000.
 • Italia: Smittetall 10,3
 • Latvia: Smittetall 3,9
 • Liechtenstein: Smittetall 20,8. De er dermed over den norske smittegrensa.
 • Litauen: Smittetall 12,1
 • San Marino: Smittetall
 • Slovakia: Smittetall 10,2
 • Slovenia: Smittetall 12,8
 • Ungarn: Smittetall 4,3

Gule land betyr at det er økt smittepress, men at du fremdeles kan krysse grensene inn til Norge uten innreisekarantene.

Røde land betyr at smittepresset høyere og at disse landene ikke oppfyller norske myndigheters kriterier for tilfredsstillende smittenivå. Blant annet må smittetallet være lavere enn 20 nye smittede per 100.000 innbyggere i løpet av siste 14-dagersperiode. Dersom du kommer fra et slikt land, må du i innreisekarantene.

Pass på dette

Dersom du har bestilt en reise eller du planlegger en reise til enten gule eller grønne land, vær oppmerksom på dette:

#1: Myndighetenes oppfordring er at de fraråder alle ikke-nødvendige reiser til alle land, også de som er merket gult i smittekartet.

#2: Reiserådet der UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land er forlenget fra 20. august til 1. oktober. I forhold til smittekartet og gule og røde land, uttaler utenriksminister Ine Eriksen Søreide:

- Unntak fra reiserådet er ikke en oppfordring om å reise utenlands. Hver enkelt må tenke nøye gjennom om det er nødvendig å reise.

#3: De fleste reiseforsikringene gjelder ikke ved reiser til land med et offisielt reiseråd - som er situasjonen for de europeiske landene merket rødt i FHIs smittelister samt for alle øvrige land i verden. Trenger du for eksempel assistanse som legehjelp i et rødt land, vil ikke reiseforsikringen kunne hjelpe deg.

SYDEN: Europeiske Reiseforsikring advarer nå om at en reise til røde land av kan koste deg dyrt. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

#4: Reiseforsikringen dekker avbestillinger til land som er rødmerket, men ikke til land som er gule.

#5: Dersom landet endrer status fra gult til rødt mens du er på reise, må du i ti dagers innreisekarantene når du kommer hjem. Dette betyr blant annet at du ikke kan gå på jobb eller skole, at du ikke bør ha besøk og at du må holde avstand til andre. Du kan lese mer om karantenereglene ved innreisekarantene her.

#6: Et offisielt reiseråd fra Utenriksdepartementet er et råd, ikke et forbud. UD kan heller ikke garantere for at reiser eller opphold er trygge å gjennomføre. Det er opp til den enkelte å vurdere om de skal reise eller ikke. Men ifølge UD bør du også være klar over at deres evne til å yte konsulær bistand kan være begrenset i land hvor det er reiseråd og det kan i ytterste konsekvens bety at de ikke vil kunne gi deg konsulær bistand dersom du får problemer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer