Nordmenn har fått tilbake reiselysten etter pandemiårene som satte kjepper i hjula for mange utenlandsturer.
Antall reiseskader har økt med 40 prosent, og de store forsikringsselskapene har hendene fulle med skadesaker etter en travel sommer.
Noen av reiseskadene er av det mer kuriøse slaget. Og ikke alle får medhold i kravet
- I løpet av året er det mange som trenger hjelp på ferie og det er bare fantasien som setter grenser for hva som kan komme inn av skademeldinger, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige forsikring.
- Gjennom hele året blir det meldt mange reiseskader til forsikringsbransjen og forventningene til hva som dekkes er ofte stor. På en feriereise kan alt skje, humrer Voll.
Husk dette
- Nå som reiselysten er begynt å komme tilbake til mange, er det noen par sjekkpunkter som er viktig å sjekke før avreise. Gyldig pass, innreiseregler, kredittkort og ikke minst at reiseforsikringen er ok, sier Voll.

Avslører billig-billettene
Kjøper du feriereisen din og reiseforsikring i feil rekkefølge så kan du tape titusener av kroner.
For å få dekket avbestillingsutgifter før avreise, ved eksempelvis sykdom, skade eller dødsfall i familien, må forsikringen være gyldig før man betaler for reisen.
Kostbar skjønnhet
Arne Voll har lang fartstid som kommunikasjonssjef i Gjensidige og kan fortelle at innimellom dukker det opp eventyrlige skademeldinger og forklaringer på hvorfor det gikk som det gikk.
- I tillegg er det hvert år noen som prøver å få dekket skjønnhetsoperasjoner etter å ha «gått på trynet» og skadet seg. Ofte er det drømmen om en penere nese eller større bryster som lokker, sier Voll.
- Det viktig å påpeke at vi tar alle henvendelser på alvor. Derfor er også noen av eksemplene under dekket full ut, mens andre har fått avslag, sier Voll.
Sykkelturen i bunad
Kunden hadde fått ny bunad og tok sykkelen fatt til bestemmelsesstedet. På en vei som det forgikk asfaltarbeider syklet kunden inn i en kabel som var strukket over veien og syklisten veltet.

Svartelistet
Bunaden ble revet opp og ble fullstendig ødelagt.
- Siden dette var en tur uten overnatting, ble skaden ikke dekket over reiseforsikringen.
Båttur gikk galt
To venner var på ferie i sørligere strøk og hadde leid båt og skulle ut på en hyggelig båttur i sol og varme. Alt gikk bra helt til de er langt ut på sjøen, da de oppdaget at båten plutselig tok inn mer og mer vann.
De fant ingen hull eller naturlig forklaring og skjønner lite av det som skjer. Det ender med at båten tar inn så mye vann at den til slutt synker.
De ligger fortvilt i sjøen, langt fra land, men er heldig ved at en forbipasserende båt plukker dem opp.
Da båten seinere blir undersøkt av utleier, viser det seg at de har glemt å sette inn bunnproppen etter service. Heldigvis endte båtturen godt, men forblir nok et minne de seint vil glemme.
- I dette tilfellet dekket vi en del verdisaker om gikk tapt, men størst ros skal de som kom til unnsetning ha.
Mango til besvær
En kunde hadde sendt en eske med 25 kilo med frukten mango i innsjekket bagasje. Da kunden til slutt mottok bagasjen var de moste og fullstendig uspiselig.
- Kravet ble avslått.
Tivolibesøket
Familie med barn hadde parkert bobilen og besøkt fornøyelsesparken Liseberg i Göteborg. Da de kom tilbake til bilen oppdaget de at det hadde vært innbrudd i den.
Alle eiendelene til barna samt leker kjøpt i forskjellige parker de hadde besøkt var borte. Det samme var alt annet av utstyr, klær og verdigjenstander i bilen. Totalt var det snakk om verdier til nærmere 100 000 kroner.
- I dette tilfellet dekket vi en del reisegods, men verdigjenstander som er oppbevart i bilens kupe dekkes ikke.

Raser mot SAS: - Fryktelig uproft
Operasjon og tidsnød
Kunden var allerede under oppfølging hos leger i Norge, men ville framskynde operasjonen og reiste til Tyrkia. Kunden trosset dermed legens anbefalinger.
- At man velger å reise til utlandet for å utføre operasjoner er ikke ulovlig, men slike kostnader dekkes ikke av reiseforsikringen. Krav fra kunden på 270 000 kroner ble avslått.
Tålte ikke vann
Kunden som var på reise meldte en vannskade på innsjekket bagasje. I kravet skrev kunden at vannet hadde gjort skade på klær, veske, en skinnveske og solbriller.
- Vi stilte oss tvilende til hvordan alle disse eiendelene kunne ha blitt skadet så pass mye av vann. Spesielt var vi undrende til skaden på solbrillene. Vi har bedt kunden om mer dokumentasjon, avslutter Voll.

Har du et tips om reiseforsikring til meg?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reiseforsikring og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?