- Bare fem europeiske flyselskap overlever

Flytopp spår konkursras i Europa.

Det vil bli færre fly på himmelen fremover, spår Ryanair-sjef. Foto: Colourbox
Det vil bli færre fly på himmelen fremover, spår Ryanair-sjef. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ryanair har dristet seg til å prøve å forutsi hvilke følger den pågående turbulensen i flybransjen vil få.

Det ser ikke lyst ut, ifølge det irske lavprisselskapet.

Viseadministrerende direktør i Ryanair, Howard Millar uttalte at han trodde bare fem europeiske flyselskap ville klare seg, skriver Timesonline.

De fem er selskapet selv (selvsagt) og Easyjet, begge store lavprisselskaper, og British Airways, Lufthansa og Air France/KLM.

Ser dystert ut

- Ryanair har sagt dette i mange år, så det er ingen overraskelse. Men de har nok rett i at det ser dystert ut, og det er klart at de som klarer å omstille seg, også kommer til å klare seg, sier kommunikasjonsdirektør i SAS, Thomas Midteide, til DinSide.

Allerede har 24 av verdens flyselskaper gitt opp, deriblant Among Maxjet, Eos og Silverjet, luksusselskapene som satset på forretningsreisende. Det italienske flyselskapet Alitalia er i ferd med å gå til hundene etter at italienske myndigheter har sagt nei til å redde det. Selskapet taper nå cirka 8 millioner kroner hver dag, ifølge Timesonline.

Hovedgrunnen til de mange nedleggelsene er de høyere drivstoffprisene, som ifølge bransjeorganisasjonen Iata har tredoblet seg i løpet av året. Før sto drivstoffutgifter for omtrent 25 prosent av et flyselskaps utgifter, men i dag står de for mellom 40 og 50 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.