
Foto: Stockholm Information Service/T. Buckman Foto: Stockholm Information Service/T. Buckman Vis mer
Joda, vi feirer Lucia-dagen 13. desember her til lands også, men svenskenes feiring er verdenskjent - og av et helt annet format.
Svært i Sverige
Du husker det kanskje fra barneskolen: Den heldigste jenta på skolen fikk æren av å være Lucia og gå først i prosesjonen med hvitt laken og lys på hodet. Lengst bak kom de tøffe gutta med stjernestav og pepperkaker - og en beklemt mine.
I Sverige feires dagen også med Luciatog på barneskoler og barnehager. Men til forskjell fra i Norge, stopper det ikke der. I lokalavisene arrangeres det konkurranser om å bli byens Lucia, hvor alle jentene blir oppfordret til å sende bilde og noen ord om seg selv. Byens Lucia blir kåret ved juryavgjørelse og avstemning blant avisens lesere. Luciaen blir kronet, og i forkant av selve Luciadagen bringer hun glede og lys på eldrehjem, kirkekonserter og andre offentlige steder.
Gjennom en skjønnhetskonkurranse kåres også hele Sveriges offisielle Lucia, og kroningen foregår på Skansen friluftmuseum i Stockholm.
De eldre, som ennå ikke er så vidt gamle at de får tårer i øynene av å se poden med stjernestav, kan more seg med "lusserock" på TV, eller ta turen på nattklubb og delta på "lussevåkenatt". På selve dagen arrangeres kirkekonserter, og i tiden omkring 13. desember holdes det mange konserter, og "Lucia-weekend" på skisentre.
Skal du oppleve en svensk Luciafeiring, bør du ta turen til Stockholm; her finner du den mest omfattende feiringen. En oversikt over hva som skjer, og hvor, finner du på Stockholms informasjonssider.
Husdyr, kjortler og brennevin
Den svenske Luciafeiringen har vokst seg til en sterk tradisjon de siste 50 årene. I dag feires dagen med Lucia-opptog med Lucia, stjernegutter, pepperkaker, lussekatter og Lucia-sang. Etter prosesjonen er det Lucia-frokost med pepperkaker, lussekatter og gløgg.
Luciafeiringen i Sverige i dag handler om å lyse opp årets lengste natt. Opprinnelig var feiringen en skikk for å hedre St. Lucia fra Syracuse i Italia. Skikken med en hvitkledd pike med lys på hodet, stammer fra Tyskland etter reformasjonen. I gamle dager pleide unge svenske kvinner å stå tidlig opp, og i Lucia-drakt oppsøke gårdens husdyr for å gi dem en ekstra godbit og en ekstra klapp på nakken. Deretter vekket hun husets folk med kaffe og kaker.
Guttene som kjente denne skikken fra barndomshjemmet, laget en variant av feiringen da de kom på universitetet. De kledde seg i hvite kjortler og drakk brennevin for å holde seg våken hele natta, og ved morgengry oppsøkte de professorene for å synge for dem. En god unnskyldning for unge til å holde "Lussevåkenatten" i hevd.
Svart senker natten seg
i stall og stue.
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia
Ut på tur?
Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise: