Barneunderholdning i kortform

Reisen kan bli lang for småttiser som gleder seg til å komme fram. Kortstokkene "Moro i bilen" og "Moro på flyet" kan kanskje hjelpe med aktivitetsideer når voksenfantasien tar kvelden.

Barneunderholdning i kortform
Publisert
Sist oppdatert

Morokortstokkene har 52 kort, som en ordinær kortstokk, men der slutter også likheten. På hvert av de 52 kortene finner du forslag til aktiviteter barna kan gjøre underveis; enten alene eller sammen med deg eller andre velvillige som måtte befinne seg i nærheten på flyet eller i bilen.

Eksempel fra "Moro på flyet":

  Finn en å leke med og lag en liste over tjue ting dere tror dere kan finne om bord, for eksempel en skallet mann med prikkete skjorte, en mørkhåret baby, en gammel mann som snorker, en rød bag. (…) Se hvor mye av dette dere klarer å finne i løpet av flyturen.

Vi ser med skrekk og gru for oss poden som skal lete etter skallete menn om bord på flyet, og som entusiastisk og gledesstrålende roper ut : - Se, se, der, der. Der er det en skallet mann, mamma, der, der, akkompagnert av frenetisk peking mot uheldige hårløse ofre …

Skroll ned for mer.

Variert

Kortene gir varierte aktivitetsforlag; alt fra aktiviteter som barnet kan gjøre alene, aktiviteter som involverer hele familien, observasjonsleker, fantasistimulerende leker og stilleleker når støynivået blir for drøyt for medreisende. Mange av aktivitetene som foreslås er aktiviteter som du kjenner fra før, som å telle campingvogner, telle biler etter farge osv. Men noen nye impulser er det jo å hente – kanskje spesielt når man er trøtt og har vanskelig for å finne på nye og spennende aktiviteter for barna.

Amerikansk opprinnelse

Kortene og aktivitetsforslagene kommer opprinnelig fra USA, noe som demonstreres tydelig av enkelte av aktivitetsforslagene, for eksempel leken "ESP". Barnet skal leke ESP – eller "Extra Sensory Perception – overnaturlig sanseoppfatning" … ESP er kanskje et vanlig begrep i USA og i parapsykologi-litteratur, men du får muligens en utfordring med å forklare begrepet for kneipen i baksetet her hjemme …

Kortene er fargerike og fine, og kortstokkene inneholder foruten aktivitetsforslag også pakkeliste med materiell som kan være nyttig å ha med på turen. At pakkenellikene for bilreisen visstnok skal få plass i en skoeske under setet, understreker kanskje ytterligere at kortene opprinnelig er myntet på amerikanere og deres store biler. Det kan muligens bli vanskelig å få trykket en skoeske under setet på en norsk småbil, men oppbevaringen av utstyret er heller ikke hovedpoenget her. Selve kortstokken er i alle fall beskjeden og lite plasskrevende.

Ikke server aktivitetene ukritisk

Til sist; aktivitetsforslagene bør gjennomgås med våkent sinn og ikke serveres poden ukritisk. Noen av aktivitetene kan få uheldige konsekvenser. Eksempelvis kan vi trekke fram forslaget om å gi ungen whiteboardpenner som han/hun kan tegne på vinduene med ... En kjapp meningsmåling blant småbarnsforeldre vi kjenner, viser at tanken på å gi ungen whiteboardtusjer for fri benyttelse i baksetet ikke faller i god jord. Kommentarene til hvorvidt foreldrene ville gitt barnet/barna dette destruksjonsvåpenet er blant annet:

  - Rungende NEI!
  - Absolutt ikke. Tekstilseter og whiteboardtusjer hører ikke sammen.
  - Nei, fordi det kan havne tusj andre steder enn på vinduet og fordi å tegne på vinduene er vanskelig forenlig med at barnet skal sitte festet på en trafikksikker måte.

Fakta om kortene

"Moro i bilen" og "Moro på flyet" er kortstokker med aktivitetsforslag for barn, utgitt av Cappelen forlag. Kortene er opprinnelig amerikanske, utgitt første gang i 1995, og oversatt til norsk i 2003. En tredje kortstokk i samme serie er "Moro på regnværsdager". Kortstokkene koster 59 kroner per stykk.

Som alternativ underholdning for barn på reise kan vi foreslå lydbøker, Game Boy (med høretelefoner), bensinstasjonenes aktivitetshefter, fri fantasi.

Mer for barn på reisefot:

 • "Min reise til Spania": Strålende reisebok for barn

 • Vi tester flyselskapenes barnepakker

 • "Barn ingen hindring": 16 tøffe turar med Arne Hjeltnes

 • Lonely Planets "Reis med barn"

 • Overlevelsesguide til bilferie med barn
 • Ut å reise?


  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer