Sydenferie i jula:

Begynner å haste

Denne helga er billigst.

BADEKLARE: Nordmenn vil gjerne oppleve sol og varme i jula. Og Gran Canaria er den store favoritten. Foto: Odd Roar Lange
BADEKLARE: Nordmenn vil gjerne oppleve sol og varme i jula. Og Gran Canaria er den store favoritten. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn har begynt å forberede seg til den kalde årstiden. Og for noen betyr det også forberedelser til å reise vekk fra kulden og sørover til varmen. Spesielt i julehelgen.

Salget av sydenreiser i jula har vært i gang i månedsvis. Dersom du planlegger å bytte ut julegrana med palmer så bør du virkelig skynde deg. For nå kommer prisene til å stige fremover.

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

Dette avgjør

Hva det koster å reise til populære reisemål fastsettes av flere faktorer. To av dem er tilbud og etterspørsel. I tillegg kommer økte utgifter for reisearrangøren. Og de sist kan by på utfordringer.

Arrangørene har dessuten lov til å øke prisen med inntil åtte prosent etter du har bestilt og før turen gjennomføres. Dersom den øker mer enn dette så har du lov til å avbestille vederlagsfritt.

Når du godkjenner avtalevilkårene ved billettbestillings godkjenner du også at prisene kan økes med inntil åtte prosent. For en familiereise til 50 000 betyr det en økning på hele 4000 kroner, før turen har startet.

- Gjennomsnittsprisen på sydenturene i jula er noe høyere enn 2019, dette skyldes et generelt høyere prisnivå, sier presseansvarlig Nora Aspengren i TUI til DinSide.

Nesten utsolgt

- Bestillingstallene viser at salg av reiser i juleferien er på nivå med 2019, desember-salget har økt med 10 prosent og nordmenn har Gran Canaria, Kapp Verde og Thailand som sine favoritter, sier Aspengren.

Nordmenn har fortsatt et sent bestillingsmønster, og de aller fleste reiser bestilles mye tettere opp til avreise nå enn før pandemien. Nettrafikk viser at vi leter etter de gode tilbudene før vi bestiller.

- Nordmenn velger det kjente og kjære også i vinter, og nærmere 80 prosent av de reisende velger Gran Canaria også i år. Avgangen til Thailand er nesten utsolgt allerede.

Få røde dager

- Det er mange som benytter juleferien til å ta seg en ferie i utlandet. Julen i år har kun en rød dag, 2. juledag og det påvirker selvsagt etterspørselen, sammenlignet med juleferier med mange røde dager, forteller Ingrid Osa, merkevaremanager i Ving.

- Gran Canaria er et av våre mest populære reisemål, og fra de lokale flyplassene kan jeg si at fra Evenes har vi nå kun en håndfull seter igjen. Fra Tromsø er nesten ni av ti seter solgt, og fra Ålesund er sju av ti seter allerede solgt.

Ifølge henne ser det ut som at bergenserne vil helst til Tenerife, trønderne til Gran Canaria og at folk fra Stavanger kan tenke seg begge deler.

GOD JUL: Åtte av ti av julas charterturister velger Gran Canaria. Foto: Odd Roar Lange
GOD JUL: Åtte av ti av julas charterturister velger Gran Canaria. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

For denne julen er nå halvparten av våre reiser solgt, og på våre avganger til Thailand er 7 av 10 reiser solgt, og til Kapp Verde er 9 av 10 reiser solgt.

Den billigste reisedagen

Også i Apollo er julereisesalget tilbake der det var før pandemien.

- Prismessig er dette på mange måter den beste julen på lenge, spesielt hvis du reiser på julaften eller 1. juledag til Gran Canaria eller Tenerife, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo.

- For mange føles kanskje dette litt skummelt men man rekker frem i god tid til både julelunsj og middag. Ønsker man heller å feire juledagene hjemme kan man gjøre enda bedre kupp i nyttårshelgen.

De mest populære reisemålene i juleferien er selvfølgelig Kanariøyene, med Gran Canaria i spissen. Samtidig ser vi en økning i etterspørselen rundt både julefeiring i Thailand og Emiratene, der sistnevnte utmerker seg spesielt blant barne- og tenåringsfamilier, sier Beatriz Rivera.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer