Belgia kan bli vurdert som rødt i slutten av uka

Belgia vil bli vurdert som «rødt» og få krav om innreisekarantene i slutten av denne uka, dersom ikke smittesituasjonen bedrer seg.

HØY SMITTE: Smittetilfellene i Belgia øer. Her fra Brügge, en populær by blant turistene. Foto: NTB Scanpix
HØY SMITTE: Smittetilfellene i Belgia øer. Her fra Brügge, en populær by blant turistene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landet har et smittetall på 27,5 per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, og trenden går oppover, skriver Folkehelseinstituttet.

– Derfor varsler vi allerede nå at Belgia kan komme til å bli markert som rødt i oversikten over land som krever karantene ved innreise til Norge, sier overlege Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet.

Kravet for å bli godkjent som «grønt» og fritatt for innreisekarantene til Norge er maksimalt 20 smittede per 100.000 innbyggere. Belgia lå imidlertid under 20 da forrige vurdering ble foretatt sist torsdag. Landet innførte mandag strengere smitteverntiltak, deriblant at antallet nærkontakter utenfor egen familie skal reduseres til fem per person.

TIlsvarende skjedde med Spania, som etter økt smitteforekomst ble endret fra grønt til rødt i FHIs kart over land som er unntatt de generelle reiserådene.

NYE REISERÅD: Regjeringen la fredag 24. juli frem nye reiseråd for Europa for hvilke land nordmenn kan besøke uten å bli pålagt karantene etter endt opphold – såfremt ikke landet blir rødt mens du er på reise. Vis mer

Økende smitte

Belgiske myndigheter skriver på egne nettsider at smitten fortsetter å øke. I perioden 11. - 17. juli lå snittet på antall smittede på 163,1 per dag.

I den påfølgende sjudagers-perioden, mellom 18. og 24. juli, var snittet oppe i 278,9 tilfeller.

Dette utgjør en økning i antall smittetilfeller med 69 prosent fra den første til den siste sjudagers-perioden.

Karantene for nordmenn

En karantene vil ikke ha tilbakevirkende kraft for nordmenn som allerede befinner seg i Belgia. Informasjon om en beslutning om å endre landet fra «grønt» til «rødt» vil bli formidlet umiddelbart etterpå.

– Vi legger ellers vekt på de generelle reiserådene; alle bør vurdere om de skal reise. All reise vil kunne innebære en økt risiko for smitte, og situasjonen dit du reiser, kan endre seg raskt. Derfor må alle sette seg godt inn i forholdene lokalt. Spesielt personer i risikogrupper må nøye vurdere reiser, sier Hauge.

LANGE KØER: I Charlottenberg var det mange nordmenn som hadde møtt opp for å nyte svenske priser på alkohol. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer