- Benidorm er et bra økoresort

Sydenturister som bor i tettpakkede turistområder som Benidorm er de virkelige økoturistene, mener en britisk ekspert.

Publisert
Sist oppdatert

- Benidorm er et godt eksempel på økoturisme - fire millioner mennesker besøker stedet hvert år, og bor i en liten radius på 10 kilometer i høyhus, uttalte Leo Hickman, forfatter av boken The Final Call: In Search of the True Cost of Our Holidays, til The Times.

Han mener det beste for klimaet og miljøet er at folk holder seg i ferieresorts som Benidorm eller Cancún, eller for nordmenns del Playa del Ingles på Gran Canaria.

- Turistsentre som disse er gode modeller for mer miljøvennlig feriering, uttalte Hickman på en konferanse for reiselivsbransjen i Portugal forrige helg.

Det er jammen vakkert i Himalaya, men bør du for miljøets skyld holde deg hjemme? Foto: Ashok Dilwali/Incredible India
Det er jammen vakkert i Himalaya, men bør du for miljøets skyld holde deg hjemme? Foto: Ashok Dilwali/Incredible India Vis mer


Øko i Syden eller Langtvekkistan?

Hans uttalelser står i sterk kontrast til oppfatningen om at det er folk som reiser til eksotiske "eco-resorts", for eksempel i Mongolia eller i Nicaragua som er de mest miljøansvarlige turistene.

Ekspertene som mener det er dette som er den beste måten å feriere miljøvennlig på, trekker frem det at pengene i større grad går til lokalbefolkningen, og at hotellene er drevet mer miljøvennlig. De trekker også frem at mange økoturistmeprosjekt inkluderer at penger fra turistene går til forskjellige miljøprosjekt som for eksempel beskyttelse av truede dyrearter (som fjellapene i Rwanda), eller til å bygge en skole slik at barna til lokalbefolkningen kan gå på skole.

Motargumentet er at for naturens del er det bedre at turistene holder seg på et begrenset område, enn at de sprer seg over et større område, på spredte og små hoteller.

Og det aller beste er vel å unngå å fly altfor langt for å komme seg på ferie?

Hickman mener også at spaniaturistene som skyr charterresortsene, og heller bor i egne villaer med eget svømmebasseng og golfbane rett utenfor er større miljøsvin enn charterturistene som reiser avgårde til steder som Benidorm.

Han trekker også frem at det er mer miljøvennlig å reise på én toukers sydenferie i året, enn å farte frem og tilbake på storbyhelger.

Det er Grønn Hverdag helt enig i.

Miljøvennlig ferie

Tenker du miljø når du planlegger ferien din? (Avsluttet)
Nei, hvorfor skulle jeg det?(51%)
Nei, men det burde jeg jo...(22%)
Jeg prøver, men jeg flyr likevel...(18%)
Ja, selvsagt(10%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Ta heller en treukerstur enn to enukersturer, velg å reise kortere. Nord-Afrika er nærmere enn Phuket, sier Håkon Lindahl i Grønn Hverdag.

Men han støtter ikke uforbeholdent Hickmans påstand om at Benidorm er et miljøvennlig ferieresort.

- Hovedpoenget som forsvarer Benidorm, handler om at man bruker et lite areal på mange turister, men det avgjørende er hvordan dette stedet drives. Flere steder i Spania og andre turistland er vannforsyningen et problem. Noen steder kan turistindustriens behov for vann gå på bekostning av lokal natur og befolkning.

- Jeg tviler på at Benidorm kommer så godt ut av det i et slikt regnskap. Du legger dessuten mer penger igjen til lokalbefolkningen hvis du bor mindre steder. Jeg ville heller legge igjen pengene hos et lite spansk pensjonat enn hos Ving, for eksempel, mener Lindahl.

- Men er det bedre å dra til et såkalt "eco-resort" på den andre siden av verden?

- Økoturisme er et begrep som er noe uklart definert, og brukes på forskjellige måter. Det er ikke gitt at det er miljømessig bra å utforske de uoppdagede stedene.

Lindahl poengterer at man ikke kommer utenom flytrafikk når man snakker om miljøvennlig turisme. Vi burde prøve å begrense flybruken vår. Men hvor mye burde man få lov å fly?

- Vi har ikke sagt noe om hvor mye man bør fly i året, men beregninger viser at årlige utslipp på 1-1 1/2 tonn per person er det jorden tåler, fordelt på alle jordas innbyggere. Det er urealistisk at vi nordmenn skal slippe ut så lite, i dag slipper vi ut rundt 12 tonn i året.

Grønn hverdag mener likevel at vi alle bør prøve å begrense utslippene, og da er måten vi ferierer på en viktig del.

Slik tenker du miljø som turist

Grønn Hverdag har en rekke tips og oppfordringer som gjør deg til en mer miljøvennlig turist:

 • Skal du til Syden, så spar på vannet. Mange Middelhavsland sliter med lite grunnvann.


 • Be om at hotelle ikke skifter sengetøy og håndklær hver dag.


 • Reduser flyturene dine. Vurder om du skal feriere annethvert år i Syden,

  og annethvert år i Norge, for eksempel.


 • Kan du ta tog i stedet for fly?


 • Hva med en ukes spaopphold i Norge eller Sverige i stedet for to uker i Syden?


 • Kjøp klimabillett når du skal ut og fly. Det løser ikke problemet, men er et bidrag.


 • Flere av Grønn Hverdags miljøtips for turister finner du her.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer