Sommerferie:

Ber hotellgjester skyte måker

Men våpenet er kanskje ikke det du tror.

I SKUDDLINJEN: Feriegjester i Venezia blir bedt om hjelp til å fjerne måkene. Foto: Odd Roar Lange
I SKUDDLINJEN: Feriegjester i Venezia blir bedt om hjelp til å fjerne måkene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den italienske feriebyen Venezia er i ferd med å reetablere seg som et av Europas mest populære reisemål.

Hundretusener av turister valfarter hver sommer til kanalbyen for å oppleve de største historiske attraksjonene, spise ved de italienske restaurantene og seile på kanalene med de karakteristiske gondolene.

Men med to års nesten fullstendig fravær av turister har naturen igjen kunnet ta Venezia tilbake på mange måter. Kanalene fikk krystallklart vann med godt synlige fisker, og fuglelivet økte både i antall arter og i omfang.

RØYKVARSLER: Piper brannalarmen din av og til uten grunn? Da kan det hende du har plassert den feil eller at den er full av støv. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Uønskede gjester

Men ikke alle fugler er like velkomne. I alle fall ikke i stort antall.

Måkene har blitt mindre redd mennesker, og kvier seg ikke for å snappe maten direkte fra tallerknene til gjester ved byens mange restauranter.

Problemstillingen er kjent også hos flere norske hoteller og spisesteder. Men ikke alle går like håndfast til verks som italienerne.

En sammenslutning av hoteller i Venezia har derfor lagt planer for å avverge «aggressive og irriterende» måker.

Noen hotelleiere synes det går for sakte, og har tatt saken i egne hender. De har utstyrt sine gjestene med vannpistoler for å skyte vann på de plyndrende fuglene.

Antall plagsomme og nærtflyvende måker i den berømte kanalbyen har økt kraftig de siste åra.

Snapper maten

Og det er ikke helt uvanlig å se måkene snappe iskrem fra turister som går over over Markusplassen. Eller de stuper ned på tallerkenen til gjester som reiser seg for å hente mat i buffetene eller for å gå på toalettet.

På Markusplassen står dessuten tallrike fuglematselgere og selger poser med mat som turister kan mate duer - og måker - med. Resultatet er fugler som er blitt vant til mennesker på nært hold.

Hotellsammenslutningen har gjennomført et seminar for å komme med ideer for å skremme matsnapperne fra uteserveringene.

TAR GREP: Hotelleierne i Venezia ber gjestene ta et grep for å skremme måkene. Foto: Odd Roar Lange
TAR GREP: Hotelleierne i Venezia ber gjestene ta et grep for å skremme måkene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Helseskadelig

- Måkene representerer, i tillegg til å være aggressive og irriterende for mennesker, et problem for helse og hygiene, så vel som for bygninger og miljø, sa Francesco Boemo, en hygiene- og miljøekspert som koordinerte seminaret til avisa The Guardian.

Men han påpeker at hotellene kun må bruke løsninger som kan avskrekke fuglene uten å skade dem.

- De er faktisk en beskyttet art og kan ikke elimineres, slik man for eksempel kan gjøre med mus.

Noen har foreslått å ansette en falkoner for å jakte måkene, avskrekke dem med et spesielt akustisk system eller benytte ubehagelige lukter som ikke kan oppfattes av mennesker.

SELGER MAT: Fuglemat selges til turistene på Markusplassen. Dermed blir fuglene vant til mennesker. Foto: Odd Roar Lange
SELGER MAT: Fuglemat selges til turistene på Markusplassen. Dermed blir fuglene vant til mennesker. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Oransje våpen

Men Gritti Palace og Hotel Monaco & Grand Canal har nå tatt til våpen og utstyrer gjestene med oransje vannpistoler.

Denne fargen er valgt fordi den vissnok skal virke avskrekkende på måkene.

– Så snart de ser pistolene, flyr de bort, sa Paolo Lorenzini fra Gritti-palasset til mediene som dekket seminaret.

- Du trenger ikke engang å bruke dem, du trenger bare å ha dem på bordet.

- Bør være ulovlig

Men ikke alle er like imponert over italienernes valg av løsning.

- Det er foruroligende å få høre at hoteller oppfordrer gjester til plaging av ville dyr, fordi de anses å være til sjenanse. Vi håper at italienske myndigheter fastslår at dette er ulovlig - likt som i Norge, da alle ville dyr er fredet i hekke- og yngleperioden, sier kommunikasjonsrådgiver Annette Bjørndalen Søreide i Dyrebeskyttelsen.

- Dyrebeskyttelsen Norge og våre 26 lokalavdelinger får ofte henvendelser om ville dyr som ikke får være i fred på denne tiden av året. Måker og svaner er særlig utsatt, og det blir vist lite hensyn til deres forsøk på å bære frem neste generasjoner med unger.

Totalfredet

- Selv om strålen fra en vannpistol ikke nødvendigvis vil kunne skade fuglene, kan det føre til frykt hos måkene, som nå befinner seg i en sårbar periode. Slike oppfordringer kan også gi inntrykk av at det er innenfor å jage vekk og plage ville dyr, sier Søreide og fortsetter:

- Måker får ufortjent mye tyn og burde heller vernes om. Måker og andre sjøfugler er alvorlig truet, og i Norge er alle måkearter nå totalfredet. Overfiske langs kysten, er blant grunnene til at sjøfugler må trekke innover i landet for å finne mat og hekkeplasser.

KRITISK TIL VANNPISTOL-LØSNINGEN: Kommunikasjonsrådgiver Annette Bjørndalen Søreide i Dyrebeskyttelsen. Foto: Anne K. Harkestad
KRITISK TIL VANNPISTOL-LØSNINGEN: Kommunikasjonsrådgiver Annette Bjørndalen Søreide i Dyrebeskyttelsen. Foto: Anne K. Harkestad Vis mer

Legg til rette for dyra

- Finnes det andre løsninger på måke-utfordringene?

- Byene burde heller finne kreative løsninger på hvordan man kan verne om dyrene. Det er mye fokus på hvordan vi kan hjelpe pollinerende insekter, blant annet ved å anlegge blomsterenger, sette opp insekthoteller og bikuber i urbane strøk.

Fugler og andre dyr burde også hensyntas, og Gjemnesbrua på Nordmøre er et godt eksempel på dette. Her har Vegvesenet lagt til rette for at måkearten krykkja kan hekke, og nå er det nesten 1000 hekkende par med krykkjer som har tilhold der.

Hvis man likevel ønsker å unngå hekkende fugler på taket, må man gjøre tiltak før fuglene lager reir og har lagt egg, da både egg og rede er fredet inntil dyrene er ferdige med hekkingen, avslutter Annette Bjørndalen Søreide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer