Berlin sett ovenfra

Berlin er en kontrastfylt by som oppleves best ved å innta gatene. Men trenger du å få et overblikk, tar du turen opp i høyden over gateplan.

Publisert
Sist oppdatert

Den lille krabaten "ampelmann" har blitt et ikon på det gamle øst, og selges i dag som suvenirer til enhver som faller for den lubne gatelysfigurens naive sjarm. Et greit tips for å finne ut om du er i øst eller vest i Berlin er nemlig å se på de røde og grønne mennene på gatelysene. Er de små og tykkfalne er du i øst, ligner de på dem vi har her hjemme er du i vest.

Men bortsett fra at du kan se på gatelysene for å vite om du er i øst eller vest, er det ikke lenger så tydelige skiller om du ser byen på litt avstand. Berlin er som flere byer i en, men landskapet i og rundt byen er utrolig flatt. Ingen høyder, åser eller koller kan veilede deg på rett vei om du mister retningen, og da må du basere deg på menneskeskapte objekter som retningsanvisere. Og i Berlin er det flere interessante muligheter til å bevege seg opp over gatenivå for å øke oversikten.

Fjernsynstårnet

Noen byggverk rager høyere enn andre, og det som rager aller høyest er Fernsehturm - 368 meter over bakken. (Til sammenligning er det 113 meter opp til toppen av Oslo Plaza.) Tårnet ble bygget i øst i 1969, og kan nesten se ut som en ren utfordring der det kan sees fra hele Berlin. Fra tårnet kan du nyte en uhindret utsikt over hele den tyske hovedstaden fra østsidens soleklare sentrum, Alexanderplatz. På drøye 200 meters høyde finner du en panoramaplattform og en restaurant som roterer rundt i kulen høyt der oppe. De som har besøkt stedet, anbefaler spesielt skumring og kveldstid. Da er også køene minst. Restauranten er anbefalt for utsikten, men ikke for maten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer