Berlin sett ovenfra

Berlin er en kontrastfylt by som oppleves best ved å innta gatene. Men trenger du å få et overblikk, tar du turen opp i høyden over gateplan.

Publisert
Sist oppdatert
Riksdagsbygningen er et syn både på grunn av arkitekturen og utsikten.
Riksdagsbygningen er et syn både på grunn av arkitekturen og utsikten. Vis mer


Den lille krabaten "ampelmann" har blitt et ikon på det gamle øst, og selges i dag som suvenirer til enhver som faller for den lubne gatelysfigurens naive sjarm. Et greit tips for å finne ut om du er i øst eller vest i Berlin er nemlig å se på de røde og grønne mennene på gatelysene. Er de små og tykkfalne er du i øst, ligner de på dem vi har her hjemme er du i vest.

Men bortsett fra at du kan se på gatelysene for å vite om du er i øst eller vest, er det ikke lenger så tydelige skiller om du ser byen på litt avstand. Berlin er som flere byer i en, men landskapet i og rundt byen er utrolig flatt. Ingen høyder, åser eller koller kan veilede deg på rett vei om du mister retningen, og da må du basere deg på menneskeskapte objekter som retningsanvisere. Og i Berlin er det flere interessante muligheter til å bevege seg opp over gatenivå for å øke oversikten.

Fjernsynstårnet

Fjernsynstårnet er Berlins absolutte "høydepunkt".
Fjernsynstårnet er Berlins absolutte "høydepunkt". Vis mer


Noen byggverk rager høyere enn andre, og det som rager aller høyest er Fernsehturm - 368 meter over bakken. (Til sammenligning er det 113 meter opp til toppen av Oslo Plaza.) Tårnet ble bygget i øst i 1969, og kan nesten se ut som en ren utfordring der det kan sees fra hele Berlin. Fra tårnet kan du nyte en uhindret utsikt over hele den tyske hovedstaden fra østsidens soleklare sentrum, Alexanderplatz. På drøye 200 meters høyde finner du en panoramaplattform og en restaurant som roterer rundt i kulen høyt der oppe. De som har besøkt stedet, anbefaler spesielt skumring og kveldstid. Da er også køene minst. Restauranten er anbefalt for utsikten, men ikke for maten.

Åpningstidene er fra 10 til 24 vinterstid (november til februar), og 09 til 01 sommerstid (mars til oktober). Pris for å ta turen opp er 6,8 euro for voksne og 3,5 euro for barn.

 • Fernsehturm
 • Potsdamer Platz

  Nytt, moderne og urbant er det på Potsdamer Plats. Like ved plassen kan du ta turen opp i en luftballong, Hi-Flyer, som er ankret i bakken. Da kommer du deg opp til en høyde på 150 meter over bakken. Turen tar 15 minutter, og koster 19 euro for voksne, 10 for barn mellom seks og 14 år.

 • Hi-Flyer
 • Panoramatog

  De fleste storbyer med respekt for seg selv har sin undergrunn. Det har også Berlin. Litt færre byer har toglinjer over bakken som gir panoramaturer, men hopper du på Berlins S-bahn, ruten mellom Zoo og Alexanderplatz, gir fantastisk innblikk i bybildet på måter du ikke opplever om du reiser med undergrunnen, går til fots eller kjører buss. Dagsbillett dekker alle ruter over og under bakken, tog, trikk og buss, og koster 6 euro for voksne, 4,5 for barn.

 • S-bahn
 • Seierssøylen

  Siegessäule troner i en rundkjøring midt i Tiergarten.
  Siegessäule troner i en rundkjøring midt i Tiergarten. Vis mer


  Midt i det som en gang ver den kongelige jaktmarken Tiergarten, står Siegessäule og vokter over byen. Sokkelen er prydet med kanoner som ble erobret fra fienden, og øverst troner den forgylte seiersgudinnen til minne om pryssernes seire over Danmark, Østerrike og Frankrike på 1800-tallet. 69 meter over bakken rager søylen som ble flyttet fra Riksdagen og hit av naziregjerningen i 1938. Orker du de nesten 300 trinnene opp til observasjonsplatformen får du som belønning en fabelaktig utsikt over Berlin. Søylen er også i sentrum for løyene når Berlin feirer sin årlige Love Parade.

  Åpent alle dager fra 09:30 til senest 19 i helgene sommerstid.

  Riksdagen

  Det vakreste utsiktsalternativet er kanskje å ta en tur opp i glassdomen over Riksdagsbygningen. Etter flere års bygging stod den totalrenoverte Riksdagsbygningen klar i 1999, med glassdomen som det absolutte høydepunktet. Fra kuppelen til gateplan er det 54 meter, mens takterrassen er 30 meter over bakken. Du kan gå opp innvendig i kuppelen, over kammeret der riksdagsmedlemmene møtes. Da kommer du deg opp i 47 meters høyde, langs spiralformede gangveier som følger kuppelens innside. Hele veien er det fantastisk utsikt over byen.

 • Se bildene av den spektakulære Riksdagen

 • Hele kuppelen er i glass med hull midt i toppen, og i midten stikker en konisk speilkledt spiss helt ned til kammeret under. Dette er en del av systemet som sparer strøm til lys og luftkondisjonering av bygningen. Arkitekten bak renovasjonen er britiske Lord Norman Foster.

  Du kan besøke domen daglig mellom 08 og 24, siste inngang skjer klokken 22. Enkelte uker er selve Riksdagen stengt for besøk, selv om du får adgang til domen. På dagtid må du regne med kø. Oppe på terrassen ligger også en restaurant med utsikt, og bestiller du bord her, slipper du unna køene ved hovedinngangen.

 • Restauranten
 • Bundestag


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer