Berlinmuren gjenreises

15 år etter at det meste av Berlinmuren ble revet, bygges et 140 meter langt stykke av den opp igjen.

Checkpoint Charlie med museet i bakgrunnen.
Checkpoint Charlie med museet i bakgrunnen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Muren reises ved den beryktede grenseovergangen Checkpoint Charlie, og er en del av en utstillingen ved Berlinmurmuseet like ved. Gjenreisningen er blitt tillatt kun for en begrenset tidsperiode, mens ledelsen ved museet ønsker at den gjenreiste murbiten skal få bli stående for evig. Inntil videre er det meningen at muren skal bli stående kun ut året - så dersom du ønsker en titt bør du ta turen snarlig. Etter planen skal det 140 meter lange stykket stå ferdig ved slutten av oktober.

Debatt

Gjenreisningen av det 140 meter lange murstykket har vakt debatt i Tyskland. Mens museumsledelsen sier de gjør det for at nåværende og kommende generasjoner skal huske muren og hva den betydde, mener andre at det er å rippe opp i det vonde som muren representerte, og at det er usmakelig å skape en slik turistattraksjon av dette.

Muren gjenreises av originaldeler, men uten piggtråden og maskingeværene som var realitetene rundt den originale muren. Planen til museumsledelsen er i tillegg, ifølge Berliner Zeitung, at muren skal dekoreres av kunstnere fra land som fremdeles er delt - som Nord- og Syd-Korea, Kypros, Israel og Palestina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.