Berlins glemte park

En flott park full av statuer, men det er få som besøker den. Det har nok noe med parkens tema å gjøre.

Publisert
Sist oppdatert

Ved bredden av elven Spree ligger den. En grønn park som nesten har gått i glemmeboka.

Uten sammenligning forøvrig, er Treptower Park Berlins svar på Frognerparken. For i Treptower Park ligger Sowjetisches Ehrenmal.

Dette er en skulpturpark som ble laget for å minnes de over 20.000 sovjetiske soldatene som falt da Sovjetunionen befridde Berlin fra nazistene i april og mai 1945.

Se bildene fra parken

Parken ble åpnet 8. mai 1949. Men etter kommunismens fall i 1989 ble det stille i parken. Den falt i unåde på grunn av dens ideologiske natur.

Parken har siden da bare blitt sporadisk vedlikeholdt, og barer preg av det sist gang fotografen var her. Ugresset grodde mellom marmorhellene, statuene sto på halv skeis.

Det har likevel aldri vært snakk om å rive monumentene i parken. Det ville nok føre til diplomatisk krise med Russland. Estland opplevde nettopp dette da de i sommer fjernet en statue fra sovjettiden som sto i hovedstaden Tallinn.

I 2003 startet et renovasjonsarbeide for å sette parken i stand igjen. Nå fremstår den slik den gjorde da den åpnet for nesten 50 år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer