Besøk døde helter

Bli med hjem til John Lennon eller Elvis Presley – eller besøk Jim Morrisons siste hvilested.

Publisert
Sist oppdatert

Besøk døde helter

 1. Gravsteder


Det er for sent å se disse heltene i live, men det er ennå muligheter for å avlegge stjernene et besøk; enten i deres tidligere hjem eller ved deres siste hvilested.

John Lennons barndomshjem er nå åpnet for turister.
Foto: Visit Britain Foto: Visit Britain
John Lennons barndomshjem er nå åpnet for turister.
Foto: Visit Britain Foto: Visit Britain Vis mer

Skroll ned for mer


Beatles

John Lennons barndomshjem er det nyeste tilskuddet på denne besøkslisten. Huset, Mendips, er beliggende i Liverpool og åpnet for publikum 29. mars i år. Det har blitt donert til National Trust i England av Lennons kone, Yoko Ono Lennon. Lennon bodde i dette huset fra han var fem til 23, og huset er restituert til slik det var da Lennon tråkket sine tenåringssko der på 1950- og 60 tallet. Mens du er i byen, kan du også besøke John McCartneys barndomshjem, i 20 Forthlin Road.

Det er kun mulig å besøke husene ved å delta på offisielle rundturer. Turene går fra 26. mars til 26. oktober, daglig fra onsdag til søndag. Turene går fra Albert Dock og Speke Hall og koster 10 pund per voksen. Barn går gratis dersom de er i følge med en voksen.

Elvis

Vi kommer selvsagt ikke utenom The King i denne sammenheng. Graceland er åpent for publikum sju dager i uka året gjennom, men vær oppmerksom på spesielle helligdagstider.

Her er det mye å se; du kan ta sightseeing i huset, du kan se nærmere på Elvis' biler i et eget bilmuseum, du kan sjekke ut Elvis' privatfly, du kan kikke inn i minnemuseet og du kan få gjenoppleve Elvis-høydepunkter gjennom en 22 minutters film. Med unntak av filmen, må du betale for hver enkelt av de øvrige opplevelsene. Eller du kan kjøpe en kombipakke som gir deg tilgang til alle disse Graceland-opplevelsene for den nette sum av 25,25 dollar for voksne og 12,25 dollar for barn (7-12 år).

 • Mer info: På Elvis' nettsider
 • Edvard Grieg

  Edvard Grieg bodde på Troldhaugen utenfor Bergen sammen med sin kone fra 1885 og frem til sin død i 1907. Griegs kone Nina bodde der fram til stedet ble solgt i 1919. I dag er stedet åpent for publikum, og du kan besøke villaen, komponisthytten hvor Grieg satt og jobbet, konsertsal og museum. Edvard og Nina Grieg ligger også begravet på eiendommen.

  Troldhaugen er beliggende i Troldhaugveien 65 i Paradis utenfor Bergen. Det er åpent hver dag fra mai til september, og har begrenset åpningstid fra oktober til april. Troldhaugen er stengt i desember. Voksne må ut med 50 kroner i entreavgift; barn går gratis.

 • Mer info: På Troldhaugens nettsider
 • H. C. Andersen

  Eventyrdikteren H. C. Andersen er kjent og kjær for de fleste av oss nordmenn. Han er født og oppvokst i Odense på Fyn i Danmark, og du kan besøke barndomshjemmet hans som er museum i dag. Adressen er Munkemøllestræde 3-5, Odense. To stuer er innredet til museum her, men kun en av stuene dannet rammen rundt Andersens barndom. Han bodde der sammen med sine foreldre fra 1807 til 1819. Det var trangt og familiene var fattige i 1800-tallets Odense.

  Museet er åpent hver dag fra 16. juni til 31. august. Resten av året er det åpent daglig unntatt mandag. Stengt visse helligdager. Entréprisen er 10 danske kroner for voksen og 5 for barn.

 • Mer info: Odense bys museer
 • Alfred Nobel

  Den svenske ingeniøren Alfred Nobel vokste opp i Russland, men levde i Sverige siste del av sitt liv. Du kan besøke Nobels siste hjem, Björkborns herregård, i Karlskroga i Sverige. Dette var også Nobels første svenske hjem, siden slutten på 1860-tallet.

  Herregården er innredet tidstypisk, slik at du skal kunne få et riktig inntrykk av hvordan det var da Alfred Nobel bodde der. Der er også et laboratorium, som Nobel fikk bygget i 1895. I laboratoriet kan du i dag se en rekonstruksjon av Nobels originalinnredning av labben, samt Nobels tekniske bibliotek.

  På eiendommen til Nobel Museet i Karlskroga finnes dessuten "Fiffiga Huset" – et eksperimentverksted for barn - og Bofors Industrimuseum.

 • Mer info: På Björkborns hjemmeside
 • Ole Bull

  Du kan besøke den norske komponisten og fiolinisten Ole Bulls villa på Lysøen (Lysøya) i Lysefjorden sør for Bergen. Eiendommen og øya Lysøen var et gårdsbruk fra 1670 da Ole Bull kjøpte eiendommen. Han bygget imidlertid en flott villa på eiendommen i 1873, som var tegnet av Bull selv - sammen med arkitekten C. F. Von der Lippe. Villaen er i sveitserstil "med eksotiske innslag", og har stått endret siden Bulls død i 1880.
  Øya og eiendommen er en opplevelse i seg selv, med Ole Bulls romantiske turstier, hvite skjellsand, dammer og eksotiske trær og busker. I dag brukes øya gjerne som rekreasjonsområde, her er det mulig å få guidet tur i villaen, og det arrangeres konserter.
  Villaen er åpen for publikum om sommeren.

 • MARLEY, MORRISON OG MONROE: HER KAN DU BESØKE GAMLE STJERNERS GRAVSTEDER.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer