Best beskyttelse

Mørke briller er ikke det samme som god solbeskyttelse. Her er handletipsene som beskytter øynene.

Publisert
Sist oppdatert
Øyet kan bli lurt av mørke briller, dersom de ikke beskytter mot stråling. Med god UV-beskyttelse er det selvsagt en fordel med mørke briller når lys og stråling er sterk.
Øyet kan bli lurt av mørke briller, dersom de ikke beskytter mot stråling. Med god UV-beskyttelse er det selvsagt en fordel med mørke briller når lys og stråling er sterk. Vis mer


Hovedstadens optikere er enstemmige i sin dom: Billige briller har gjerne UV-beskyttelse, men trenger ikke beskytte mot alle typer UV-stråler. Men motsatt gjelder det også: høy pris garanterer ikke nødvendigvis god beskyttelse. Dessuten lar mange seg lure av mørke briller.

Stråling

- Du bør kjøpe solbriller hos optikeren, om du ønsker beskyttelse av øynene kombinert med kvalitet. Problemet med mange av de billige brillene fra gaten, er at de gir beskyttelse mot lys, men ikke mot UV-strålene, forteller optikeren på Vika Terrasse.

Ingen overraskelse at optikeren ønsker at vi skal handle hos spesialist. Men et viktig poeng gjentar de fleste: Mørke briller lurer øyet til å tro at det ikke er stråling. Og om disse brillene ikke gir tilstrekkelig UV-beskyttelse, kan det gjøre større skade enn nytte for øynene dine. Statens Strålevern fremhever at det er viktig at brilleglassene stopper så å si all UVA- og UVB-stråling, og en del synlig lys også. De anbefaler at du er nøye med å påse dette når du kjøper solbriller. Brillene bør være merket med hvor mye UV-stråling de filtrerer bort.

 • Forsikre deg om at brillene har god UV-beskyttelse. Det er bedre med relativt lyse glass som lar øyets egne beskyttelsesmekanismer hjelpe til med strålevernet, om UV-filtrene ikke er gode.
 • Mer om UV-stråling fra Norsk institutt for luftforskning.
 • Briller som ligger godt inntil ansiktet beskytter bedre mot solstrålene enn mindre briller. Disse fra Dior koster 1890 kroner og er egentlig skibriller. Men kan Victoria Beckham bruke dem på shoppingtur, kan jeg og... 
Butikk: Krogh Optikk
  Briller som ligger godt inntil ansiktet beskytter bedre mot solstrålene enn mindre briller. Disse fra Dior koster 1890 kroner og er egentlig skibriller. Men kan Victoria Beckham bruke dem på shoppingtur, kan jeg og...
  Butikk: Krogh Optikk

  Vis mer


  Fasong

  De fleste optikere anbefaler også at brillene dekker godt rundt øynene, spesielt om de er tiltenkt brukt ute i snø og på sjøen. Strølys som trenger inn på sidene av brillene gjør like mye skade som det som kommer forfra. Jo tettere brillene sitter, jo bedre beskytter de. Dette er ekstra viktig når du skal velge solbriller til barn. Disse anbefalingene får vi også fra Statens Strålevern.

 • Velg briller som har glass som dekker øyet, og slutter tett inntil ansiktet, om du ønsker optimalt vern mot solstrålene.
 • Glassene

  Selv om vi sier brilleglass, er det få med ekte glass. De fleste er i forskjellige plasttyper som enten er støpte eller slepne, og herdet på ulikt vis. Skal du bruke brillene aktivt, er optikken (altså glassene) viktig. Til aktivt bruk er det viktig at sikten er god, og glassene ikke forvrenger eller tåkelegger det du ser. Dyre glass holder seg klare lenger, mens billige lettere får riper, og dermed blir ubehagelige å se gjennom. Skal du bare sørge for imagen, holder det lenge at brillene ser ok ut.

  Det finnes flere brilletyper med spesielle glass. Polaroid har vært kjent i flere år for glass som fjerner reflekser, og er godt egnet på sjøen. En annen klassiker er Serengeti-briller som blant annet brukes mye av langtransportsjåfører og piloter på grunn av spesielle filtre som fjerner skadelig stråling, men gir god fargegjengivelse og bedrer oppfattelsen av kontraster og detaljer. Dette er eksempler på briller som gjerne fokuserer mer på optisk kvalitet enn designmessige finesser.

  Husk at mange solbriller også kan tilpasses glass med styrke, for deg som vanligvis trenger briller.

 • Skal du bruke brillene aktivt, bør du ha gode glass som gir minst mulig forvrengning, og god sikt. For kosebruk holder det med enklere og billigere glass. Men høy pris er ikke synonymt med gode glass!
 • Tilleggstips

  Ikke bare solbriller egner seg til å beskytte øynene. Bruk hatter som gir skygge for ansiktet. En caps, en solhatt eller lignende. Dette er også velegnet for barn.

  Denne artikkelen var første gang publisert på DinSide 9. april 2003

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer