Best i Norge

Shopping, fornøyelser og museer. Det er varierte attraksjoner som lokker til seg flest besøkende i Norge sommerstid.

Publisert
Sist oppdatert
HADELAND GLASSVERK: Kombinasjonen av handel, museumslignende tun og glassproduksjon frister mange besøkende til Jevnaker.
HADELAND GLASSVERK: Kombinasjonen av handel, museumslignende tun og glassproduksjon frister mange besøkende til Jevnaker. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Lille statistikk på webben der - hvem er mest besøkt i landet her? Jo svaret er - for n'te gang: Skimuseet i Holmenkollen. Norske attraksjoner trekker millioner av besøkende hver sommer, men det er vanskelig å slå gjengangerne. Det er stort sett de samme ti-tolv stedene som kjemper om topplasseringene både for "vanlige" attraksjoner og naturattraksjoner.

 • Ti på topp i Norge:
  Hoppbakker både først og sist.

 • Ti på topp i norsk natur:
  Fosser og fjorder.
 • Best i ditt fylke? Her er oversikten
 • Vigelandsparken størst ...

  Vigelandsparken er ikke med på listene, selv om den antakeligvis er desidert mest besøkt av norske attraksjoner. Parken som har flere innganger, er åpen hele døgnet og er gratis å besøke har ingen muligheter for å registrere antall besøkende nøyaktig. Anslag tilsier omkring 1 million besøkende i sesongen. Dessuten er det mange kjøpesentre som trekker turister, uten at de av den grunn er med på akkurat denne oversikten.

  Variasjon

  Blant de ti på topp finner vi to hoppbakker, begge med olympisk historie. Men det er mer enn ski som virker tiltrekkende på turister. Shopping, museer, kirker, fornøyelser og skinnegående attraksjoner lokker. Prinsesseeffekten er tydelig for Nidarosdomens del. Med en økning på mer enn 16 prosent fra i fjor, kan domen rykke et hakk opp på listen. Hadeland Glassverks populære satsning på en kombinasjon av museum og handel, har også tatt et solid sprang i trafikk: Nesten 13 prosent flere besøkte glassverket på Jevnaker i år, i forhold til i fjor.

  Størst trafikkfall har fornøyelsesparken TusenFryd. 18 prosent færre betalte inngangsbillett hit i år i forhold til i fjor, men så var også ThunderCoaster, den store berg- og dalbanen, parkens stornyhet i fjor. Museene på topplisten taper terreng. Både Vikingskiphuset (6 prosent ned) og Holmenkollen (ned nesten 5 prosent) har lokket færre gjester innom dørene i år.

 • Ti på topp i Norge:
  Hoppbakker både først og sist.
 • Oppland, Oslo, Hordaland og Sogn og Fjordane vinner

  ATLANTERHAVSVEIEN: Ytterst mot havet mellom Romsdal og Nordmøre ligger en av attraksjonene som har steget i turistgradene de siste årene. Foto: Karoline Brubæk
  ATLANTERHAVSVEIEN: Ytterst mot havet mellom Romsdal og Nordmøre ligger en av attraksjonene som har steget i turistgradene de siste årene. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


  Det er noen fylker som peker seg kraftigere ut på statistikkene fra NTR enn andre. Oslo og Akershus er hjemstedet for tre av de ti mest besøkte attraksjonene. Dessuten ligger fire til blant de tjue mest besøkte. Blant topp ti finner vi også tre steder i Oppland. Naturattraksjonene er ikke uventet knyttet til fjord og fjell, og da er vestlandsfylkene i tet: Vøringsfossen leder an for Hordaland, men det er særlig Sogn og Fjordane som dominerer attraksjonslisten for naturbeundrere. Møre og Romsdal er også godt representert.

 • Best i ditt fylke? Her er oversikten
 • Ti på topp i norsk natur:
  Fosser og fjorder.
 • Vinterfryd

  Merk at tallene for disse attraksjonene kun gjelder sommeren, fra og med mai til og med august. Skiturister er imidlertid også mange her i landet. De norske skianleggene hadde omkring 4,8 millioner dagsbesøkende i forrige vintersesong.

 • Størst i norske fjell
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer