Best og verst på beinplass

Trange flyseter er noe langbeinte nordboere elsker å hate. Så hvilket flyselskap er øverst på vår svarte trang-liste? Her får du svaret.

Publisert
Sist oppdatert
Alle som når en viss høyde over bakken har opplevd dette: Kne som skjærer inn i setet foran fordi det rett og slett ikke er mer plass. Ingen ønskesituasjon foran timer på fly.
Alle som når en viss høyde over bakken har opplevd dette: Kne som skjærer inn i setet foran fordi det rett og slett ikke er mer plass. Ingen ønskesituasjon foran timer på fly. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Lavprisflyene er billige blant annet fordi de presser flere seter inn i flykroppen. Vi har undersøkt seteavstanden i norske fly og noen av lavprisflyene som flyr fra Norge, og finner noen vesentlige centimeters forskjell. Du som strekker deg over omkring 1,70 får lide, og det er ikke bare tull når du hevder at noen fly rett og slett er trangere enn andre. Fra mest til minst plass i vår oversikt skiller drøye 10 centimeter. Det er lange centimeter for den med litt strekk i lemmene.

 • Fra 74 til 84 centimeter - se seteavstanden her.
 • Billig=trangere

  Vi har sammenlignet tall for Braathens, SAS, Widerøe, Norwegian, Ryanair og Sterling. Og det er ingen tvil om at de selskapene som profilerer seg på lav pris, også presser sine kunder ned i trangere seter. Mens SAS, Braathens og Widerøe normalt opererer med seteavstand på 813 mm, og enkelte fly og seter med 838 mm avstand hos SAS og Braathens, får du kun 737 mm i snitt hos Sterling.

  Hva er seatpitch

  Seatpitch er et begrep som forklarer avstanden mellom to seterader. Målet er tatt fra samme punkt på setene, altså for eksempel fra hodeputen på det setet du sitter i, til samme punkt på hodeputen på setet i raden bak. Målet er altså ikke det samme som beinplass, men viser hvor mye plass du har i lengderetningen i hver seterad, og gjør det lettere å sammenligne plass fra fly til fly. Seatpitch er vanligvis oppgitt i inches eller tommer, og da ligger avstanden gjerne mellom 29 og 33. I vår oversikt har vi regnet om til millimeter for å gjøre det lettere å forholde seg til.

  Setebredde er også en vesentlig faktor for plassfølelsen. Der er imidlertid ikke målene standardisert i samme grad, og vi har derfor ikke med dette i vår oversikt. I tabellen kan du imidlertid se flytype og antall seter ombord for sammenligningens skyld.

 • Fra 74 til 84 centimenter - se seteavstanden her.
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer