Beste norske?

Gol er best og Folldal verst, men Gustablikk er "Norges vakreste skianlegg". Se hva leserne sier om norske skisteder i Skiguiden.

Hvilke skianlegg er best på kapasitet, løypevariasjon og barnevennlighet?
Hvilke skianlegg er best på kapasitet, løypevariasjon og barnevennlighet? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Skiguiden kan du skrive leserbrev om norske skibakker, og du kan karaktersette norske skianlegg på barnevennlighet, fasiliteter, kapasitet/kø, langrennsmuligheter, løypevariasjon, overnatting, service og valuta for pengene. I skrivende stund rager Gol på toppen av "best-listen", mens Folldal tydeligvis er den rake motsetning.

Vi gjør oppmerksom på at rangeringen kan endres etter hvert som nye stemmer kommer inn. For en oppdatert liste - gå til Skiguiden.


Hvem er best når?

Gol er best generelt, men hvem er best for barna, for langrennselskeren, for køhateren og Onkel Skrue? Her er skistedene for enhver anledning:

Best på barnevennlighet:
Gol, Buskerud

Best på fasiliteter:
Marikollen (Rælingen), Akershus

Best på kapasitet/kø:
Vrådal, Telemark

Best på langrennsmuligheter:
Fjellhaugen, Hordaland

Best på løypevariasjon:
Hemsedal, Buskerud

Best på overnatting:
Junkerdal Turistsenter, Nordland

Best på service:
Savalen, Hedmark

Best valuta for pengene:
Marikollen (Rælingen), Akershus

- Norges vakreste skianlegg

En ting er å komme best ut i listene, men det kan være andre ting ved et skisenter som gjør at det kan være vel verdt et besøk. Joachim gir i et innlegg i Skiguiden en kjapp veiledning til hvilke steder som passer best for hvem:

  «Har du barn får du holde deg på Geilo. Er du 50 pluss, har lomma full av gryn, har en 45 fots cabincruiser du aldri bruker, en solariumsbrun dame i skinnpels, liker å rusle rundt i nikkers og dyre solbriller - da er Dr. Holms på Geilo tingen for deg. Har du masse svarte penger; kjøp deg luksushytte på Hafjell. Liker du fest og moro: Dra til Hemsedal. Skal du faktisk på fjellet for å stå på ski, da er Trysil tingen. Er du virkelig skifrelst pakker du kofferten og reiser til Alpene ... »

For Richard er Gaustablikk himmelen. Med tittelen "Norges vakreste skianlegg" skriver han dette:

  «Gaustablikk er desidert Norges vakreste skianlegg. Utsikten fra alpinbakkene favner Gaustatoppen på 1.883 moh. og ned i dalen til byen Rjukan. Utsikten er antagelig det mest dramatiske på noe norsk skianlegg. Gaustablikk er også det første skianlegget i Norge til å åpne sesongen. De har 17 snøsikre bakker, 80 km med langrennsløyper, barneheis, stolheis, afterski og mye mer. Overnattingstilbudet er variert fra hytter i ulike størrelser til hotell, fjellstue og appartementsleiligheter. Gaustablikk er en kjempeopplevelse for kropp og sjel.»

Vegard er også glad i Gaustablikk, som han betegner som "toppen i Telemark" i sitt innlegg i Skiguiden:

  «Antall nedfarter er mange og varierte. For deg som liker offpiste, er dette et bra sted å reise til. Gaustatoppen strekker seg 1.883 moh. og er du sprek i kroppen tar ikke turen opp mer enn cirka to timer. Mulighetene ned igjen er mange så det er muligheter for alle også her. Er du derimot tilhenger av bortover-ski, kan Gaustablikk skilte med 80 km preparerte løyper i fantastiske omgivelser. Var jeg deg¸ ville jeg uten tvil lagt turen til Telemark og Gaustablikk denne vinteren. »

- Narvik er stedet

I Skiguiden er Narvik rangert på andreplass over Norges beste skisteder. Og det nordlige skianlegget får flere gode skussmål også i leserinnleggene:

Kim synes at Narvik er stedet:

  «Du står på en fjelltopp og ser ut over lange fjellsider som ligger der; dekket av deilig jomfruelig nysnø bare berørt av det smale sporet du laget idet du jaget mot toppen. Du hiver innpå en sjokolade for å toppe energien, strammer skoene og bindingene, retter på brillene og trekker pusten.

  Du nøler litt før du retter skiene i fallretninga, vil ikke sette utfor fordi du vet at da er det snart over for denne gang. Men før du vet ordet av det, klarer du ikke å vente lenger og hiver deg uti det.

  Nå flyter du på en bølge av ren adrenalin uten følelse for tid og sted, og våkner ikke før Newton slipper taket på deg og du ligger utslått i bunnen av fjellet og jubler av en lykkefølelse som ingen vil forstå før de har følt den.

  DETTE er Narvik!»

Mikael er hjertens enig med Kim, om ikke enda mer begeistret. Han skriver:

  «Kim beskriver en dag i Narvik godt. Men Narvik byr på så mye mer:

  Den himmelske følelsen av ren natur, passe tørr nylagt pudder og sol som lyser opp dalsidene uten å smelte snøen for mye. Bratte fjellsider med spektakulære kontraster hvor fjell møter hav i et inferno av nedfartsmuligheter. En vandring i natur hvor fjellsider med potensiale for enorm kjøreglede aldri tar slutt. En frihetsfølelse som grenser til en følelse av tvang og besettelse når indre lyster tar kontroll over adferd.

  Narvik er snarveien til Nirvana!»

Hva synes du? Enig eller uenig? Klikk her for å skrive innlegg eller gi karakterer på dine skifavoritter eller verstinger i Skiguiden.


Ut på tur?

Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer