Spår passtrøbbel:

– Bestill nå

Nå blir det vanskeligere å få nødpass. Samtidig oppfordrer politiet om å være raskt ute med å få time for å få nytt pass.

NYTT PASS: Dersom du ikke finner passet ditt så må du skaffe deg det oransje nødpasset (7v). Men det er ikke alltid like lett som du tror. Foto: Odd Roar Lange
NYTT PASS: Dersom du ikke finner passet ditt så må du skaffe deg det oransje nødpasset (7v). Men det er ikke alltid like lett som du tror. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og reise og trenger nødpass på kort varsel? Da kan du ende opp i trøbbel. For nå reduseres antall steder som kan utstede det oransje og håndskrevne passet.

Sjekk åpningstidene

Allerede i fjor ble mulighetene for å få nødpass redusert flere steder i landet ved at det en rekke steder kun ble utstedt nødpass i åpningstidene til de ordinære passkontorene. Nå innskrenkes tilbudet ytterligere inn.

– Arbeidet med å innfri internasjonale sikkerhetskrav til utstedelse av pass er bakgrunnen for beslutningen. Det handler først og fremst om å beholde status for de norske passene, slik at vi kan reise visumfritt til de fleste land. I tillegg til å sikre at pass og identitet ikke blir misbrukt, sier lokal innføringsansvarlig for nye pass og ID-kort i Sør-Vest politidistrikt, Kjetil Optun.

Politidistriktet er ett av mange som får færre steder som kan utstede nødpass neste år. Se den komplette lista litt lenger ned.

Strenge regler

Sør-Vest politidistrikt skriver ut flere tusen nødpass i et normalår. I forbindelse med pandemien har naturlig nok dette behovet blitt redusert, i takt med lavere reiseaktivitet. Men, det er grunn til å tro at mange innbyggere vil søke om nødpass etter hvert som flere skal ut og reise.

På landsbasis er det per 15. desember i år utstedt 4571 nødpass. Det samlede tallet for hele 2020 var 4849. En voldsom reduksjon fra rekordåret 2019 hvor hele 23 859 nødpass ble utstedt.

TIPS: Med dette tipset vil du alltid få sytråden gjennom nålen! Video: Anneline Nordahl Vis mer

– Vi vet at etterslepet på ordinære pass er stort, og vi har erfaring med at det er en del som er for seint ut til å sjekke utløpsdato på passet sitt. Det er derfor en viss fare for at en ikke får pass i tide til reisen. Med de nye innskrenkingene vil det ikke bli like lett å få nødpass heller, understreker Optun.

– I tillegg til at nødpass blir utstedt ved færre lokasjoner, minner vi om at det er strenge regler for å få utstedt midlertidig pass. Dersom en ved flere anledninger de siste fem årene har fått flere nødpass, eller har mistet et nødpass, kan prosessen med å få midlertidig pass ta tid. Det å belage seg på nødpass kan med andre ord være risikabelt med tanke på å få passet før en skal ut og reise, presiserer han.

Bestill nå

Politiet har en klar oppfordring til fremtidig reisende.

– Sjekk utløpsdato på eget og barnas pass i dag. Det er ikke høysesong på passkontorene om vinteren, og det er derfor smart å bestille time før det blir kø på våren, sier Kjetil Optun.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer