- Bestill pass nå!

Politiet i Oslo oppfordrer folk til å bestille pass for neste sommer allerede nå.

UNNGÅ PASSKØENE, BESTILL NÅ: Oslopolitiet oppfordrer alle til å sjekke passene til hele familien en gang i året - og trenger du nytt pass før neste sommer er oppfordringen klar: - Bestill nå! Foto: NTB scanpix
UNNGÅ PASSKØENE, BESTILL NÅ: Oslopolitiet oppfordrer alle til å sjekke passene til hele familien en gang i året - og trenger du nytt pass før neste sommer er oppfordringen klar: - Bestill nå! Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Like sikkert som julekvelden kommer på kjerringa, kommer også passkøene når det nærmer seg ferietider. Det har de siste åra vært mange overskrifter om kø for bestilling av pass, og for overhodet å få bestilt time for å få bestilt pass. Og nå kuttes også antallet passkontorer i Norge.

Nå går Jan Eirik Thomassen, leder for felles enhet for utlending og forvaltning ved Oslo politidistrikt, ut og oppfordrer alle til å sjekke passene sine. Og han anbefaler alle som trenger nytt pass fram mot neste sommer, til å bestille nytt pass nå i høst.

- Kom nå!

- Nå har vi masse ressurser og stor kapasitet. Sjekk passet ditt nå, kom nå, ikke vent, sier Thomassen til Dinside.

- KOM NÅ! Gitte Hessenschmidt (til venstre), Jan Eirik Thomassen og Merethe Næss-Tangen ved Oslo politidistrikt oppfordrer folk til å bestille time for passbestilling allerede nå, når kapasiteten er stor og ventetidene er minimale. Foto: Kristin Sørdal
- KOM NÅ! Gitte Hessenschmidt (til venstre), Jan Eirik Thomassen og Merethe Næss-Tangen ved Oslo politidistrikt oppfordrer folk til å bestille time for passbestilling allerede nå, når kapasiteten er stor og ventetidene er minimale. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Dersom mange nok kommer nå, får vi ingen krise på nyåret, fortsetter han.

Erfaringsmessig starter høysesongen for passbestillinger rett over nyttår, allerede 2. januar.

- Fra 2. januar kan du tegne en kurve som bare går oppover og oppover, og jo nærmere sommeren du kommer jo høyere blir den, til vi får et fall midt i juli, forteller Thomassen.

Thomassen forteller at de har iverksatt flere tiltak for å løse passkøene som topper seg i høysesongen, blant annet ved flere ansatte og utvidede åpningstider - som også omfatter lørdagsåpent i forkant av høysesongen.

Likevel sier han at de forventer at det kommer topper hvor etterspørselen etter timer for passbestilling er stor.

- Vi prøver å yte den servicen vi kan, men vi kan ikke bemanne Oslo politidistrikt opp til det de store toppene krever. Derfor anbefaler vi å bestille passet nå, før nyttår, oppfordrer Thomassen.

- Det vil bli kø

Denne onsdag formiddagen, som Dinside tar turen til passavsnittet i Oslo politidistrikt på Grønland, er det svært romslig og svært luftig i venteområdet; det er kun fire-fem personer som venter eller er på vei inn eller ut.

- Akkurat nå er den første tilgjengelige passtimen allerede om 20 minutter, sier Thomassen.

GOD PLASS: Det var veldig god plass på venterommet i passavdelingen på Grønland da Dinside besøkte det en vanlig onsdag i september. Foto: Kristin Sørdal
GOD PLASS: Det var veldig god plass på venterommet i passavdelingen på Grønland da Dinside besøkte det en vanlig onsdag i september. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Vi har en kjempekapasitet i Oslo nå, som folk ikke bruker. Hvis alle nå sitter og venter til nyåret, når de begynner å bestille sydentur og sånt, så får vi en ny topp i februar eller utover, kommenterer Thomassen.

- Om vi kan få unna en god del kunder nå på høsten på den ledigheten vi faktisk har, ville det hjelpe oss veldig når vi tipper nyåret. For det vil jo bli kø, understreker Gitte Hessenschmidt, seksjonsleder i forvaltningsseksjonen ved Oslo politidistrikt.

- Og om du er skikkelig uheldig, kan du risikere at du ikke har det passet du trenger når du faktisk skal ut å reise, sier Hessenschmidt.

- Det er masse ledige timer nå. Og ennå er det også masse ledige timer i høstferien, sier hun til Dinside.

- Lag deg en «sjekk-passet-dag»

Nå kan du bestille time 30 dager fram i tid. Men i høysesongen vil du kunne bestille time 90 dager fram i tid - og det har også vært oppe i 120 dager fram i tid. Dette vil variere litt, men akkurat nå er det ifølge Merethe Næss-Tangen, rådgiver ved passavsnittet, mulig å bestille time 30 dager fram i tid.

Næss-Tangen anbefaler alle til å lage seg gode rutiner for å sjekke og å huske når passet går ut.

- Når man er en familie med barn for eksempel, har man ofte pass som går ut på ulike tidspunkt, og da er det viktig at man skaffer seg gode rutiner for å bli minnet på når man må skaffe nytt pass, sier Næss-Tangen.

Hun oppfordrer til å lage et system hvor man en gang i året blir minnet på å sjekke passene til hele familien.

- Sjekk allerede nå, om du trenger nytt pass til neste år, og når det er ledige timer, oppfordrer Næss-Tangen.

Gull fra arkivet: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen! Se flere ferske reisesaker på http://www.dinside.no/reise/ Video: Per Ervland Vis mer

- Kanskje bedre enn å risikere sydenturen

Pass er imidlertid ikke gratis: Det koster 450 kroner for alle over 16 år og 270 kroner for alle under 16 år.

Hvor lang gyldighet har pass?

  • Over 16 år: Ti år
  • 10-16 år: Fem år
  • 5-10 år: Tre år
  • 0-5 år: To år

- Mange med pass som ikke går ut før til sommeren vil kanskje ønske å ikke bestille dette før til sommeren, slik at passet man har skal vare lengst mulig?

- Det forstår jeg. Men da blir det en avveiing: Hvis du bestiller sydenturen din nå, men vet at du trenger nytt pass til våren eller til sommeren, da kan det være lurt å bestille passet nå, for da slipper man å stå i den køen til sommeren. Det kan være verdt den kostnaden, sier Thomassen til Dinside.

- Vi har eksempler på at sydenturer ryker fordi man ikke fikk pass. Da betyr ikke det så mye om du bestiller passet litt tidligere – om du risikerer å gå glipp av en sydentur, sier Thomassen.

- Timer som kunne gått til andre

Thomassen forteller også at det er mange som bestiller time for passbestilling, men som ikke møter opp.

- Vårt frafall, altså personer som ikke dukker opp til når de har bestilt time, er på cirka 13 prosent. I Oslo lager vi 110.000 pass i året, og vi har over 9000 personer som ikke møter opp til timen, forteller Thomassen, og sier videre at en timebestilling ofte gjelder for flere i en familie - slik at det kan være opp i 13.000-16.000 som bestiller time, men som ikke møter opp.

- Dette er timer som kunne gått til noen andre. Så det ligger litt ansvar hos publikum også, sier Merethe Næss-Tangen.

Nei, du må ikke vente til det gamle passet er utgått

Næss-Tangen forteller til Dinside at de opplever at det kan være flere ting ved pass som folk ikke er klar over. Som at du ikke må vente til det gamle passet er utgått før du kan bestille et nytt.

- Noen tror at de ikke kan bytte passet før det er gått ut, men det kan man jo fint gjøre. Om du trenger nytt pass til neste år, og passet går ut til sommeren, kan du gjerne bestille nytt pass allerede nå.

Husk også at du selv er ansvarlig for at du likner deg selv på passbildet. Og at du har den dokumentasjonen du trenger når du møter opp på passkontoret. Dersom du har barn som krever fullmakt fra den andre forelderen: Pass på at signaturen på fullmakten matcher signaturen i passet til den andre forelderen:

- Det kan skje at man kanskje har med seg fullmakt fra den ene forelderen, samt passet til denne, men så er kanskje fullmakten slurvete signert - og da er vi nødt til å sende de tilbake, når disse ikke likner på hverandre, forteller Næss-Tangen.

- Hele poenget er jo at vi skal kunne gå god for at dette er den samme personen, sier hun videre, og oppfordrer til å sjekke nøye hva man trenger, før man møter opp.

Du finner all informasjon om hva du trenger, på informasjonssidene om pass, på politiet.no.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer