Forsinkelser i pass-leveranser

Bestilt nytt pass til ferien?

Da kan det være at du må skaffe deg et nødpass til ferieturen.

FORSINKELSER: Passet ditt kan bli forsinket, advarer Politidirektoratet. Flere kan måtte skaffe seg nødpass før ferieturen. Foto: NTB scanpix
FORSINKELSER: Passet ditt kan bli forsinket, advarer Politidirektoratet. Flere kan måtte skaffe seg nødpass før ferieturen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du snart på ferie og har bestilt nytt pass til deg eller familiemedlemmer?
Det kan være at passet ikke kommer fram til deg i tide, til tross for at du har bestilt det i god tid.

Leveringsproblemer

Dersom du bestiller et nytt pass, garanterer politiet vanligvis at du har passet innen 10 dager.

Nå melder de at denne garantien brytes og utvides til 13 dager.

– Politiets leverandør av pass har hatt problemer med å produsere pass innenfor garantitida på 10 virkedager. Dette skyldes en teknisk feil. Feilen er nå rettet men en konsekvens av problemene er at ventetida kan bli noe lengre. Anslått produksjons- og leveringstid er på nåværende tidspunkt totalt 12–13 virkedager, skriver politiet på sine nettsider.

BEKLAGER: Avdelingsdirektør i POD, Kristin Kvigne sier situasjonen er beklagelig. Foto: POD
BEKLAGER: Avdelingsdirektør i POD, Kristin Kvigne sier situasjonen er beklagelig. Foto: POD Vis mer

Hvis du er en av de som har bestilt pass, og har belaget deg på den 10 dager lange leveringstida, så kan du måtte reise på ferie uten passet i bagasjen.

Avdelingsdirektør i politifagavdelingen i Politidirektoratet (POD), Kristin Kvigne sier situasjonen som nå har oppstått er beklagelig.

– Hvis du nylig har søkt om pass, ikke fått det i posten ennå, men trenger det i løpet av de neste 13 dagene, kan det være aktuelt å søke om nødpass. For de det gjelder og hvor garantitida er brutt, vil politiet utstede nødpass kostnadsfritt

Til vanlig koster et nødpass det samme som et originalpass, altså 450 kroner.

– Sjekk passregler på reisedestinasjon

Nødpass, også kalt midlertidig pass er oransje og håndskrevet. Og det siste kan være et problem i enkelte land, advarer Heidi Vinsrud, seksjonssjef ved forvaltningsseksjonen i Øst politidistrikt.

– Det er faktisk ikke alle land som godtar nødpass, og dette er det den reisende som har ansvar for å sjekke selv. Dette kan sjekkes på Utenriksdepartementet sine sider.

NØDPASS: Ikke alle land godtar at du reiser med nødpass. Foto: NTB Scanpix
NØDPASS: Ikke alle land godtar at du reiser med nødpass. Foto: NTB Scanpix Vis mer

USA er et av landene som ikke godtar håndskrevne nødpass. Utenriksdepartementet (UD) skriver følgende på sine sider om passregler for USA:

«Norske pass må være maskinlesbare for å kunne benytte Esta (såkalt e-pass). (...) Nødpass er ikke maskinlesbart.»

Merk at disse reglene kan gjelde selv om du kun skal mellomlande i land som krever maskinlesbart pass.

Kritisk pass

Så hva gjør du dersom den planlagte ferien går til for eksempel USA?

– Da må du søke om kritisk pass, det skal straksbehandles, sier Vinsrud.

Nå kan det være at også disse passene er rammet av forsinkelser, fordi det er samme produsent som leverer.

– Et kritisk pass skal kunne utstedes på dagen, og skal i utgangspunktet behandles innen en dag, men også levering av kritisk pass kan det være forsinkelser på nå. Ta kontakt med nærmeste passkontor og forklar situasjonen, så får du hjelp der, sier Vinsrud.

– Du har krav på nødpass

På politiet sine sider står det at hvis du søker om midlertidig pass rett før du skal reise, kan det være at politiet ikke har kapasitet til å behandle søknaden din før reisen.

– Du får nødpass, forsikrer Vinsrud. Dersom du har gått utover garantitida på pass, så har du krav på et nødpass før reisen. Disse gis ut på de lokale passkontorene, men også på de store flyplassene. Sjekk nettsidene for ditt nærmeste passkontor.

Men det finnes unntak.

NØDPASS: Du får nødpass, forsikrer Heidi Vinsrud, seksjonssjef ved forvaltningsseksjonen i Øst politidistrikt. Foto: Politiet
NØDPASS: Du får nødpass, forsikrer Heidi Vinsrud, seksjonssjef ved forvaltningsseksjonen i Øst politidistrikt. Foto: Politiet Vis mer

Politiet skriver at du vanligvis ikke får nødpass hvis du allerede har fått utstedt nødpass to ganger i løpet av de siste 5 åra. Det samme gjelder hvis du tidligere har mistet et nødpass eller latt være å levere det til politiet, passmyndigheten eller grensekontrollen etter avsluttet reise.

– Disse reglene gjelder fortsatt, og det vil ikke bli gjort noen unntak fra disse reglene. Dette gjelder sikkerhetshensyn, sier Vinsrud.

Ifølge Politidirektoratet så er det satt inn store ressurser på å hente inn forsinkelsene i passleveringen.

– Det er iverksatt tiltak både hos politiet og hos leverandøren for igjen å kunne innfri på garantitida på 10 virkedager så raskt som mulig, skriver de på sine sider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer