Betale i utlandet - det koster

Det er ikke gratis å betale, det visste du selvsagt. Men betaler du når du er på reise, koster det mer enn hjemme. Vi gir deg oversikten.

Noen steder greier du deg billigst med norske kontanter, andre steder er det sikrere og mer lønnsomt med reisesjekker eller kort.
Noen steder greier du deg billigst med norske kontanter, andre steder er det sikrere og mer lønnsomt med reisesjekker eller kort. Vis mer
Publisert

Det er ikke gratis å betale i utlandet - med mindre du har kontanter. Men selv valuta koster det penger å skaffe seg. Her er oversikten over hva de forskjellige betalingsformene koster deg når du er på reise.

Kontanter

Noe kontanter bør du alltid ha med. For reiser til Hellas, Island, Kypros, Malta og Tyrkia er det lett å få god kurs ved å veksle om fra norske kroner til lokal valuta. Reiser du andre steder er det gjerne mer lønnsomt å veksle før du drar hjemmefra. Er valutaen vanskelig å få tak i, er dollar, pund eller mark det mest gangbare i fjernere land. Du bør ikke satse på norske kroner som reisevaluta på reisemål utenfor Vest-Europa og store europeiske chartermål.

Veksler du valuta må du betale en kjøpskurs pluss gebyr. Har du penger du må veksle inn når du kommer hjem, får du en salgskurs som vanligvis er dårligere enn kjøpskursen. Også da må du som regel betale gebyr.

Reisesjekker

Reisesjekker får du kjøpt i de fleste banker. De veksler du inn, eller som i USA, benytter dem som direkte betalingsmiddel når du handler. Du kan få reisesjekker pålydende norske kroner. Men skal du til reisemål utenfor Vest-Europa er det bedre å ta med reisesjekker i US dollar, Euro, engelske pund, tyske mark eller franske franc.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer