Betaler bøtene dine

Rådyr kollektivtransport møter organisert motstand i våre naboland. I Stockholm betaler organisasjonen "Planka" bøtene dine mot en medlemsavgift på 100 kroner per måned, eller 30 kroner i uken.

Kjør ubegrenset med Gøteborgstrikken i en måned for 200 kroner.
Kjør ubegrenset med Gøteborgstrikken i en måned for 200 kroner. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kollektivtrafikanter forener seg

Den frivillige organisasjonen Planka (som forøvrig betyr å snike, eller hoppe over t-bane barrièrene på stockholmsslang) har organisert en stor, ideell protest, som du kan både støtte - og tjene på - skulle du ønske å reise kollektivt uten å betale i Gøteborg, Stockholm eller Helsinki.

I disse tre byene har kollektivtrafikanter slått seg sammen i en solidarisk protest mot de "latterlig høye prisene på kollektivtrafikk".

- Kollektivtrafikken bør være som fortauet - betales av alle, helt gratis å gå på, heter det på Plankas nettsider.

Etter modellen med A-kasser, der arbeidere samarbeider for at de som blir arbeidsløse skal klare seg, har Planka etablert P-kasser. Kort fortalt består P-kassen av medlemskontigentene - som brukes til å betale bøtene for de som skulle være så uheldige å bli tatt.

- Det som er unikt med P-kassen er at vi har et høyere mål enn bare å hjelpe folk å snike: vi vil ha gratis kollektivtrafikk.

Slik gjør du

Skal du besøke Stockholm gjør du slik: Betal inn ønsket beløp (30 kroner for en uke, 100 kroner for en måned eller 500 for et halvår) til konto nummer 456 33 57-5, betalingsmottager er SUF Stockholm. På innbetalingskortet må du oppgi navn, adresse, personnummer og hvilke dager/måneder det gjelder.

Når du blir tatt

Planka har en rekke kreative forslag til hvordan du sniker og unngår å bli tatt. Skulle det være kontroll må du gjerne stikke av, nekte å bli holdt igjen, nekte å gi personopplysninger, og "lage så mye gnelder som mulig". Husk, det er en solidarisk organisasjon, og når kassen er tom, er kassen tom, så det gjelder at så få som mulig blir tatt i kontroll.

Men skulle ulykken være ute er det en kjapp sak å få ut av verden. Da sender du bare det du får av kontrolløren, bøtlapp og kvittering, til Planka.nu, Box 601, 114 79 Stockholm.

Planka er litt yngre i Gøteborg, og prisene er derfor litt høyere. Her betaler du 200 kroner for en måned eller 300 kroner for to, og medlemsskap får du kjøpt over disk på Syndikalistiskt Forum, Folkets Hus eller Järntorget.

Obs! Foreløpig er det en egenandel på 100 kroner, skulle du bli tatt i kontroll i Gøteborg. For mer informasjon, sjekk Gøteborgsplanka sine nettsider.

Les mer:
Plankas nettsider
Budsjettreisetips fra DinSide Reise

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer