Betaler bøtene dine

Rådyr kollektivtransport møter organisert motstand i våre naboland. I Stockholm betaler organisasjonen "Planka" bøtene dine mot en medlemsavgift på 100 kroner per måned, eller 30 kroner i uken.

Kjør ubegrenset med Gøteborgstrikken i en måned for 200 kroner.
Kjør ubegrenset med Gøteborgstrikken i en måned for 200 kroner. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kollektivtrafikanter forener seg

Den frivillige organisasjonen Planka (som forøvrig betyr å snike, eller hoppe over t-bane barrièrene på stockholmsslang) har organisert en stor, ideell protest, som du kan både støtte - og tjene på - skulle du ønske å reise kollektivt uten å betale i Gøteborg, Stockholm eller Helsinki.

I disse tre byene har kollektivtrafikanter slått seg sammen i en solidarisk protest mot de "latterlig høye prisene på kollektivtrafikk".

- Kollektivtrafikken bør være som fortauet - betales av alle, helt gratis å gå på, heter det på Plankas nettsider.

Etter modellen med A-kasser, der arbeidere samarbeider for at de som blir arbeidsløse skal klare seg, har Planka etablert P-kasser. Kort fortalt består P-kassen av medlemskontigentene - som brukes til å betale bøtene for de som skulle være så uheldige å bli tatt.

- Det som er unikt med P-kassen er at vi har et høyere mål enn bare å hjelpe folk å snike: vi vil ha gratis kollektivtrafikk.

Slik gjør du

Skal du besøke Stockholm gjør du slik: Betal inn ønsket beløp (30 kroner for en uke, 100 kroner for en måned eller 500 for et halvår) til konto nummer 456 33 57-5, betalingsmottager er SUF Stockholm. På innbetalingskortet må du oppgi navn, adresse, personnummer og hvilke dager/måneder det gjelder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer