Big Mac-prisen avslører de dyre og billige landene

Joda, hamburgeren gir oss en viss økonomisk innsikt.

Denne får du tak i nesten over hele verden. Foto: Colourbox
Denne får du tak i nesten over hele verden. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du som er litt interessert i økonomi visste sikkert allerede at prisen på Big Mac brukes til å vurdere prisnivå og også valutaen i forskjellige land.

Det er det økonomiske tidsskriftet The Economist som lager denne Big Mac-indeksen. Begrunnelsen er at produktet er kliss likt over hele verden. Dermed kan Big Mac brukes til å beregne PPP, såkalt purchasing power parity. PPP-teorien går ut på at "riktige"valutakurser burde sidestille prisen på en kurv med bestemte varer i forskjellige land.

Altså - hvis prisen på en Big Mac i USA, burgerens hjemland, er den "riktige" prisen på burgeren, så regnes prisen på Big Mac'en i andre land om til dollar etter den gjeldende valutakursen. Dermed kan man se om Big Macen er veldig mye dyrere (noe som indikerer at landet er dyrt), eller billigere (noe som indikerer at landet er billig).

Les også: Denne indeksen sier også noe om hvilke land du bør velge for billigst mulig ferie.

Nylig publiserte The Economist en fersk Big Mac-indeks. Gjett hvilket land som kom verst ut?

Nesten dobbel pris i Norge

Omregnet i dollar koster en norsk Big Mac 7,02 dollar, mot en pris på 3,58 dollar i USA. Prisen er altså nesten det dobbelte i Norge i forhold til i USA. Det viser at Norge er et "dyrt" land (ingenting nytt der, kanskje).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer