Bikini eller burka?

Trodde du det var hipp som happ om du velger bikini eller bunad? Vet du hvor du skal dekke deg til, og hvor du kan vise frem piercingen i navlen? Test deg selv i kleskodeks.

Klærne røper hvor du kommer fra. Klarer du å gjette hvor disse jentene kommer fra?
Foto: Inga Holst
Klærne røper hvor du kommer fra. Klarer du å gjette hvor disse jentene kommer fra?
Foto: Inga Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Klær sier mye om identitet og tilhørighet. Hvilken gruppe kommer man fra og hvilken gruppe ønsker man å tilhøre? Klærne bidrar til å binde sammen og markere avstand. Alle samfunn har sine kodekser for passende påkledning, sa sosialantropolog Gunn-Helen Øye i Prognosesenteret til DinSide Reise tidligere i år.

- Det finnes for eksempel tøy for enkelte etniske grupper i Afrika. Likeledes ville en som jobber i reklamebransjen i vesten blitt sett som definitivt out hvis han dukket opp i dress på jobben. Ofte er det nesten usynlig detaljer som for eksempel hvilken årsmodell av Gucci-solbrillene du har, som markerer reviret for den gruppen en tilhører eller ønsker å tilhøre.

I sandkassa

Sosialantropolog Øye rettet også skyts mot folk som argumenterer for at vestlige reisende ikke behøver å tilpasse seg andre lands kleskodeks når innvandrere i Norge ikke gjør det.

- Dette er sandkassetenkning og ikke noe holdbart argument. Hvorfor reiser man egentlig hvis man ikke har ønske om ta del i andre kulturer? Riktig påkledning er like mye et sosialt glidemiddel. For forretningsfolk kan forståelsen av den sosiale kodeksen avgjøre en handel, sier Øye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer