Bildene de ikke vil du skal se

Stavanger skuffer ikke for surfere. Vi tok turen.

Publisert
Sist oppdatert
- Vi banner over at vi ikke kunne ha funnet oss en annen hobby enn å surfe.


Det er sjeldent bølgekartert viser like gode forhold som det gjorde for Jærkysten i forrige uke.

Skribenten og hans trofaste surfekompis bestemmer seg for en snartur fra Oslo og hopper i bilen morgenen etter. Eller natten om du vil. Klokken 06:00 sitter vi med boardbag og trøtte tryner på Gardermoen. Syvflyet med Norwegian er i rute. Gradestokken viser 12 blå i hovedstaden - gleder vi oss til en desemberdag i havet...? Usikkert, men vi er allerede på vei.

Etter fire kaffe og en heftig diskusjon om hvilken strand vi skal sjekke bølgene på først, lander vi i Stavanger - Norges ukronede surfehovedstad.

Hvorfor fant vi oss ikke en annen hobby?


Velkomsten er ikke varm i Stavanger heller. Det er deilig å bli oppgradert på leiebilen, men det er ikke like kult å skøyte seg frem på parkeringsplassen for så å meisle av en halv centimeter is fra frontruten.

Det føles som en av de morgenene det er best å forsove seg, ringe jobben og utnytte den siste egenmeldingen. Bare vi ikke har flydd bomtur nå.

Se store bilder fra surfing på Jæren under:


Vi banner litt over at vi ikke kunne ha funnet oss en annen hobby enn å surfe. Bor du på Østlandet har du riktignok sjansen til å surfe i Stavern, men for konstante og gode bølger må du ofte lenger. Stavanger, Lofoten eller Stadt.

For ikke å snakke om årstidene. Bølgene i Norge brekker oftest på høsten og vinteren - jevnt over på hver side av de tre månedene du kan gå med t-skjorte i dette frostskadede landet vårt.

Vi er skjønt enige om at mye av sjarmen med å surfe ligger i det å kunne gå i boardshorts og ikke en 6,5 milimeter tykk ishavskondom, da vi begynner å ane konturene av kyststripen utenfor Sola.

Hvit sjøsprøyt i horisonten...

Alle bekymringer og klager er glemt på et sekund.

Surfere og hemmelige bølger:

I forrige uke skapte vi debatt på DinSide da vi viste ukens bilde. Nettopp fra denne turen til Stavanger.

Her er noen av kommentarne vi høstet: Ved å selge ut Jæren på denne måten, er den totale mangel på respekt for de lokale surfere.

Flere av dere som ikke ønsker flere folk i vannet høster inntekter ved salg av brett våtdrakter etc, og holder også kurs for alle! Dette er vel mot sin hensikt?

Si din mening i debattforumet under.


Norsk perfeksjon


Ved Reve Havn svinger vi av hovedveien for en nærmere kikk på forholdene. Det ser ut som en innertier. Med blikket festet på havet, glemmer sjåføren at han fortsatt er sjåfør. Steingjerdene de lager i denne delen av landet stenger ikke bare ute sauer, men også en Nissan X-trail.

Uten større skader står vi likevel parkert bak en låve noen minutter senere. Det vi ser er norsk perfeksjon. Bølgene kommer inn i sett på rundt fire fot, er rene og med litt fralandsvind til å holde dem oppe og gjøre dem gode og surfbare.

Hang Loose på Stadt - surfernes mekka...

Vi ser et kjent fjes stikke ut av en våtdrakt. Det er Jonas Paulsen, den eneste norske surferen som har oppnådd gode resultater i internasjonale surfekonkurranser.

- Det er vel ikke noe å vente på her. Kjempebra bølger i dag, så det er like greit å komme seg uti før det er alt for mange i vannet, sier han og småjogger ned mot bølgene.

Jonas Paulsen på vei ut i bølgene.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Jonas Paulsen på vei ut i bølgene. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Solen har akkurat tittet opp over kanten og det er allerede to, tre surfere i vannet. De ser ut som seler der de plumper rundt i hvitvasken fra de brutte bølgene.

Så begynner det vi ikke har gledet oss til. Først i full kommando, så inn i en kald våtdrakt. Frostrøyken står av munnen i det vi drar på gummien. Dette er definitvt ikke der vi var for noen uker siden. (Costa Rica - gud det var deilig.)

Hvem klager?


Surfing er en av verdens mest utøvde idretter. Den statistikken er ikke videre plaget av nordmenn. Surfemiljøet i Stavanger er Norges største, og inkluderer kanskje noen hundre aktive utøvere.

Tilskuere kommer også til når det er gode surfeforhold. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Tilskuere kommer også til når det er gode surfeforhold. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Hadde det vært bølger av denne kvaliteten på hvilke som helst annet sted i verden - i nærheten av en by, så hadde historien vært en annen.

Dette bildet skapte blest blant surfere i Stavanger...

I Australia, Brasil eller California hadde det vært hundrevis av surfere som kjempet om de samme bølgene før solen stod opp. Noe som også kan føre til aggresjon i vannet og på land.

Men ikke her. Alle smiler på Jæren i dag. Noen fordeler skal vi ha for å være isbrytere.

Når vi har padlet ut og kjenner det kalde vannet begynne å komme inn i drakta, finnes det ingen bedre følelse. Første bølge ruller mot oss, kulden er glemt. Vi surfer - og det er alltid verdt turen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer