Bilen skal avsløre smuglerne

Her er Tollvesenets mobile våpen.

Den veier 26 tonn og kan skanne et vogntog på to minutter. Foto: Tollvesenet
Den veier 26 tonn og kan skanne et vogntog på to minutter. Foto: Tollvesenet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den er den fjerde i sitt slag i Norge, og den første i hovedstadsområdet. Tollvesenets nye mobile skanner er verken lett eller billig, men den er kjapp!

To tollere er alt som trengs for å betjene en mobil enhet av dette slaget, og den kan altså kjøres rundt for å foreta tollkontroller også utenfor tollernes faste kontrollpunkter.

Tollevesenet vil bruke røntgen mot personer som smugler

Tar to minutter

Enheten er konstruert for å skille tettheten i materialet i lastebillasten. På to minutter er en hel last skannet, og eventuelle fremmedlegemer identifisert.

Skanneren er levert av kinesiske Nuctech Company Ltd, og doningen er plassert på chassis levert av Volvo. Den veier hele 26 tonn, men er altså mobil.

Til nå har slike skannere avslørt følgende smuglervarer:

  • 2,1 tonn hasj
  • 350 kilo amfetamin
  • 40 kilo kokain og 13 kilo heroin
  • 24.000 liter sprit
  • 10.000 liter brennevin
  • 58.000 liter øl
  • 2,9 millioner sigaretter
  • 3,1 millioner kroner i valuta

Her er smuglernes topp ti

Og det kan trengs ...

Smuglerne er tidvis svært kreative. Mens hvermannsen kanskje smyger med seg en ekstra flaske vin eller en kartong sigaretter, gir de som virkelig smugler seg ikke før bilen er full, og vel så det. Det kan i alle fall se slik ut, når vi går gjennom noen av de villeste smuglerbeslagene.

Avslørt: Noen av de frekkeste smuglerne i fjor

Men det er ikke bare smuglere som tas

Tollvesenet avslører mer enn smuglere. I 2011 ble kamera for skiltgjenkjenning installert på både betjente og ubetjente grenseoverganger mellom Norge og Sverige. Ved hjelp av disse kameraene kan Tollvesenet sjekke opp bilenes registreringsnumre i forskjellige registre, og dermed kan de også sjekke opp eieren. Slik kan tollerne for eksempel se om bilen er stjålet, om det er betalt forsikring eller årsavgift for bilen, eller om dette er en kjenning av Tollvesenet i forbindelse med tidligere smuglersaker.

Nye kameraer: De som ikke har betalt, blir avslørt på grensen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer