Bilfrie feriebyer

Ved Bulgarias svartehavskyst planlegges det fem forurensningsfrie feriebyer.

Publisert
Sist oppdatert

Det er det velrennomerte britiske arkitektfirmaet Foster and Partners, som står bak skissene av det forurensningsfrie samfunnet ved Svartehavet. Det er de samme som står bak gigantprosjektet Crystal Islands i Moskva, verdens største bygg.

Med navn fra elementene

Det planlegges i alt fem små byer, som til sammen skal kunne huse 15.400 beboere. Anlegget er tenkt som et helårssted. De fem landsbyene karakterisert av naturen i byenes direkte omgivelser, og det er planlagt en Himmelby, en Villmarksby, en Engby, en Kappby og Sjøbyen ved marinaen.

Alle byene skal være bilfrie, og det er tenkt at tilreisende skal kunne parkere i en underjordisk garasje i utkanten av byene, og så reise videre innad i byene ved hjelp av elektriske busser, elbiler eller med sykkel.

Her kan du se store bilder av prosjektet

I vinland

Arkitektene bak prosjektet ønsker i minst mulig grad å gjøre innhugg i naturen rundt, og alle byene og boenhetene er dermed tegnet slik at de føyer seg inn i landskapet som det er i dag. Anleget planlegges på stedet Byala, som er et rikt vindistrikt. Det er 50 kilometer sør for Varna og 80 kilometer nordøst for Bourgas. I dag er Byala allerede et ferieanlegg med masse feriehus og brede strender.

Aktiv ferie

Marinaen skal ha plass til landligge for 220 båter, og her blir spa, aktivitetssentre, sportspark, restauranter, butikker og alt annet som behøves for at dette mini-samfunnet skal kunne fungere. Landsbyene skal være selvforsynt med strøm og vann, som de skal utvinne på miljøvennlige måter.

Første fase på prosjektet er Himmelbyen, som skal ligge høyest oppe i dalsiden. Her skal alle beboere få uhindret utsyn over sjøen, fra terasseleiligheter som føyer seg etter fjellsiden. Prosjektet er fremdeles under planlegging.

Her kan du se store bilder av prosjektet

Klikk her for å se alle våre artikler om Bulgaria.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer