Billig eller dyrt: UV-filter avgjør

Billige solbriller beskytter like bra som dyre. I en undersøkelse fra to år tilbake, fastslo det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön at billige solbriller beskytter like bra mot skadelige UV-stråler som dyre. Dyre briller er ingen garanti for at solfilteret er bedre, skriver magasinet i sin rapport fra mai 2000. Flere andre kilder bekrefter dette. Les mer nedenfor.

Publisert
Sist oppdatert

I sin test sjekket Råd & Rön ti par solbriller. De billigste kostet 30 svenske kroner, mens de dyreste kostet 2.000 SEK. Alle beskyttet 100 prosent mot UV-stråling. Vil du bare fokusere på UV-beskyttelse, kan du altså like gjerne velge billige briller. Vil du ha bedre passform og behagelig lysgjennomskinn må du regne med å betale mer. Magasinet påpeker imidlertid at også dyre briller kan ha dårlig optisk kvalitet med lysbrytninger og forvregning av synsfeltet.

Det britiske forbrukermagasinet Which? testet også billige og dyre solbriller samme år, og kom til samme resultat: Nemlig at billige solbriller til 1 pund ga like godt UV-beskyttelse som dyre til 89 pund.

Erfaringen er at merking stemmer

- Vi gjorde en test for omkring fem år siden på briller fra optikeren og fra bensinstasjoner, og kom vel til at de ga like god beskyttelse mot UV-stråling, forteller seksjonssjef Merete Hannevik hos Statens Strålevern. Erfaringen er at briller merket med at de har UV-filter, faktisk har det.

Er brillene merket med det europeiske CE-merket, betyr det at de er testet og godkjent i henhold til europeiske normer. Disse normene gjelder også i Norge. Det er produsenten selv som tester. Det finnes også egne standarder for UV-filtrering i Storbritannia, USA og Tyskland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer