Billig-parkeringen er stengt

Nå kan du ikke velge billigste parkering på Gardermoen.

STENGT: Det er ikke bare inne på terminalen ting er annerledes, om du skal ut å fly i sommer. Alle de billigste parkeringsplassene ved OSL er stengt - og du henvises til parkeringsområdene som er høyere priser. Foto: NTB scanpix
STENGT: Det er ikke bare inne på terminalen ting er annerledes, om du skal ut å fly i sommer. Alle de billigste parkeringsplassene ved OSL er stengt - og du henvises til parkeringsområdene som er høyere priser. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er ennå begrenset hvor du har anledning til å reise i sommer dersom du ønsker å følge Utenriksdepartementets offisielle reiseråd. Likevel melder reisebransjen om stor etterspørsel etter Syden-reiser, etterhvert som flere land åpner for at nordmenn og andre europeere kan komme inn i landet.

Og skal du ut å fly i sommer, om det er innenriks eller utenriks, må du huske å ta med deg ansiktsmaske: Dette setter flyselskapene som et krav for at du skal få fly.

Men har du tenkt på hvordan du skal komme deg til Oslo Lufthavn dersom du skal ut å fly?

Tenker du å ta bilen, skal du være oppmerksom på dette:

Flyplassen har stengt de billigste parkeringsområdene ved OSL.

Ønsker du å parkere bilen din ved hovedflyplassen, må du altså velge et av de høyere prisede parkeringsområdene.

- Sjokkert

Dette har fått en ansatt ved Gardermoen til å reagere: I en artikkel på Flysmart24, sier han at han er sjokkert av parkeringsavgiften etter at han ble avkrevd 530 kroner for å ha stått parkert en dag på OSL. Til avisa sier han at han parkerte nærmest terminalen fordi de billigste plassene, som ligger litt unna flyplassen, er stengt.

Kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud, bekrefter overfor Dinside at alle parkeringsplassene som normalt sett er betjent med shuttlebuss, nå er stengt. Og dette er de billigste parkeringsplassene av «det offisielle» parkeringsområdet ved Oslo Lufthavn.

Dette er gjort av flere grunner, men hun nevner både smittevern og permitteringer av buss-sjåfører.

- Forsøkt å unngå bussing

- I den situasjonen vi har vært i med COVID19 utfordringene så har vi optimalisert bruken av våre parkeringsanlegg slik at bussing ikke skulle være nødvendig, sier Ulverud.

- Optimaliseringen er gjort med sikte på å opprettholde flere typer betalingsnivåer for våre passasjerer. De aller billigste områdene ligger lengst unna terminalen og det å benytte disse i den situasjonen som har rådet, ville krevd bussing. Og bussing er noe vi har forsøkt å unngå på grunn av smitte, utdyper hun.

Kommunikasjonssjefen sier at de vil åpne flere parkeringsområder etter hvert som trafikken tar seg opp igjen.

- Etter hvert som passasjertallet øker, vil vi åpne opp for de arealer som det er behov for, inkludert at shuttlebussene vil begynne å kjøre igjen når de områdene lengst unna terminalen åpnes, sier Ulverud.

Når det gjelder reisende med kollektivtrafikken, som er alternativet dersom reisende ikke tar bilen til flyplassen, sier hun at trafikken fremdeles er lav og at det ikke ventes at dette vil overbelaste der:

- Antall passasjerer er såpass mye ned i sommer at det ikke er grunn til å tro at dette fører til økt belastning på kollektivtrafikken i sommer.

- Ikke mye dyrere

Dinside har spurt Avinor hvorfor de ikke har satt ned prisene på noen av de parkeringsområdene som nå er åpne, for å opprettholde det rimeligste parkeringstilbudet.

Til det det svarer Ulverud at de ulike parkeringsområdene har ulik bruk og pris og at når de billigste områdene som ligger lengst unna terminalen er stengt, er prisen for å stå nærmere litt høyere.

Hun hevder at døgnprisen på det som nå er de rimeligste områdene, uten shuttlebuss, ikke er vesentlig høyere enn shuttlebussområdene. Hun henviser til prislisten som viser at en uke på billigste p-område normalt sett ville kostet 795 kroner mens det rimeligste nå er 990 kroner. Dette er priser uten forhåndsbestilling.

Det er lik timespris på shuttlebussområder og P1, som er i gangavstand til terminalen.

- Prisingen på våre parkeringsområder avhenger av hvordan du praktisk løser ditt parkeringsbehov. Dersom man forhåndsbestiller parkering på de tilgjengelige områdene så er dette det billigste alternativet, sier Ulverud til Dinside.

- Shuttlebussen går som vanlig

Det finnes også flere andre parkeringsaktører i nærheten av hovedflyplassen som som vanligvis frakter sine kunder med shuttlebuss.

Dalen Parkering er en av disse, og de vant Dinsides pristest av parkering på Gardermoen i fjor sommer. Der er det normal drift:

- Vi holder åpent som vanlig, bekrefter Morten Dalen, daglig leder i Dalen Parkering AS, overfor Dinside.

Han forteller at shuttlebussen går som før, men at de har ulike smitteverntiltak:

- Etter hver tur blir alle berøringsflater desinfisert. Vi har munnbind, engangshansker og desinfeksjon tilgjengelig i bussen for kunder som ønsker dette. Vi har skilting i bussen hvor vi oppfordrer til å bruke annen hver seterad, og vi ber våre kunder som går først på, om å sette seg bakerst for å slipper nære passeringer, sier Dalen.

Han sier at dette foreløpig ikke har bydd på store utfordringer, da de har cirka 10 prosent av normal trafikk.

- Vi har flere busser som vil bli satt i drift dersom passasjer antallet øker. Vi veksler også mellom stor og liten buss, etter passasjer grunnlaget, sier han.

- Må kjøre rutebuss

Gardermoen Parkering er en annen aktør som normalt sett tilbyr parkering og gratis shuttlebuss - men der er tilbudet noe endret.

Parkeringen er fremdeles åpen, men shuttlebussen går ikke. Kundene henvises til ordinær rutebuss.

- Kundene må ta ordinær rutebuss, som betyr at de må gå 250 meter fra parkeringsplassen og ta rutebussen - og det er da 5 minutter rett til terminalen, sier styreleder i Gardermoen Parkering, Lars Haugli.

Han sier rutebussen går to til fire ganger i timen og at smittevernhensyn er fulgt opp med avstand mellom passasjerer.

- Vi har vanligvis shuttletjeneste sammen med hotellene, men dette ble stengt ned når trafikken ble stoppet, forteller Haugli, og sier det ikke er trafikkgrunnag for å drive bussen nå, verken for hotellene eller de.

Han tror shuttlebussen vil være tilbake i drift i løpet av midten av august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer