Billigfly gir billigservice

Ryanair får mye velfortjent skryt for sitt lavpriskonsept, men ikke alt selskapet gjør er gull verdt. Det kan blant andre vår leser fortelle.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ryanair er et flyselskap som utløser sterke følelser og store ord. De er det mest lønnsomme av lavprisselskapene, og regnes som et av de mest verdifulle flyselskapene i verden. Mange passasjerer er fornøyde med produktet - lave priser og populære reisemål er tiltrekkende for de fleste av oss. Men Ryanair får også mye velfortjent pepper på grunn av sine markedsføringsmetoder, reisevilkår og service. Og kritikken kommer både fra oss i pressen, fra forbrukermyndigheter og fra mindre glade passasjerer.

Laila Bæk, en av DinSides lesere, har reist mye med Ryanair mellom Torp og Stansted (London), og forteller om sine mindre fornøyelige opplevelser med lavprisgiganten.

Les mer lenger ned på siden.

Prinsipp

Billige billetter gir "billig" service? Foto: Ryanair
Billige billetter gir "billig" service? Foto: Ryanair Vis mer

Ryanair

Har du reist med Ryanair? (Avsluttet)
Nei, aldri(53%) 93
Ja, flere ganger(30%) 53
Ja, en gang(17%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi har venner i London, og har reist dit med Ryanair to-tre ganger i året siden de kom til Torp. Både av prinsipp for å støtte de som presser prisene, og av latskap siden vi bor nært Torp.

Bæk skryter av at det er lett å finne billige billetter hos Ryanair, at de har fått nye, fine fly, og at Torp er en lettvint flyplass å reise fra. Men der slutter godordene. En reise med Ryanair er nemlig ikke nødvendigvis som alle andre flyreiser:

 • Det bekreftes også at tester gjort av Forbrukerrapporten.
 • 1: Knøttelite bagasje
  Mens det er vanlig å få ta med 20 kilo bagasje hos de fleste flyselskaper, setter Ryanair begrensninger til 15 kilo.

  - Det er unormalt lite, og det vi sparer på billetten, tar vi igjen på avgiften ved for mye bagasje.

  Prisen for overvekt hos Ryanair er 6 euro/4 pund per kilo. Det tilsvarer omkring 50 kroner per kilo.

  2: Kø, kø, kø
  - Uendelige innsjekkingskøer på Stansted, advarer Bæk. - På det meste har vi stått fem timer i kø fra oppmøte ved innsjekk, til stolsetet i flyet.

  Problemer oppstår fort når passasjerer med litt overvekt må ut av køen, inn i ny kø for betaling og så tilbake i gammel kø for innsjekk. Dessuten er kapasiteten for sikkerhetskontroller varierende, og dermed må du forvente nye køer også her.

  3: Lang avstand
  Etter du har passert innsjekk og sikkerhetskontroll, må du forberede deg på et stykke vei frem til flyet. Det kan være problematisk for eldre og uføre.

  - Etter køene er du hissig og utslitt, og får så beskjed om at du er sent ute og må løpe til flyet. Med armene fulle av bager og poser, får vi blodsmak i munnen i lange ganger og opp og ned trapper, beskriver Bæk som er glad for å være i tredveåra med litt treningsgrunnlag.

  4: Umulig å klage
  - Å klage til Ryanair er bare å gi opp, mener Bæk.

  Forbrukerrådets jurist Jon Andreas Lange kritiserer Ryanairs reisevilkår i Forbrukerrapporten, og sier følgende:

  Ryanairs vilkår stiller passasjerene svakere enn vilkårene til de fleste andre flyselskap. I tillegg er det vanskelig å ta en tvist med Ryanair, fordi de krever at du skriver til dem på engelsk. (Sitat Forbrukerrapporten.)

 • Les mer om kommentarer fra Forbrukerrapporten når det gjelder flyving med Ryanair.
 • Ikke SÅ billig med Ryanair - DinSide Reise kommenterer selskapets markedsføring av nye ruter.
 • Populært selskap

  Ryanairs ruter fra Torp er populære: Siden starten mellom Torp og Stansted i 1997, har selskapet fløyet mer enn 750.000 passasjerer til og fra Torp. Og det er neppe tvil om at Ryanair og lignende selskaper har bidratt til at flyprisene har gått betraktelig ned de siste årene.

  Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer