Billigste danskebåt

Det er tusenlapper å spare på å sjekke prisene og utvide horisonten.

DANMARKS-FERGA: Fjord Line er billigst - og dyrest ... Vi sparer drøye 9.000 kroner på å kjøre fra Bergen til Kristiansand - framfor å ta ferga hele veien til Hirtshals. Og da er transportutgiftene Bergen-Kristiansand er inkludert. Foto: Fjord Line
DANMARKS-FERGA: Fjord Line er billigst - og dyrest ... Vi sparer drøye 9.000 kroner på å kjøre fra Bergen til Kristiansand - framfor å ta ferga hele veien til Hirtshals. Og da er transportutgiftene Bergen-Kristiansand er inkludert. Foto: Fjord Line Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har sjekket prisen på danskebåtene, og som du kan se av tabellen nedenfor, er det ganske mye å spare på å velge rimeligste vei til pannekakelandet.

Vi har sjekket hva det vil koste for en familie på fire som skal til Danmark på en ukes bilferie. Prisene er tur-retur, på samme reisetidspunkt i fellesferien. Utreisedag er satt til fredag eller lørdag, fordi sommerhusutleierne ofte har byttedag lørdager. Det er generelt billigere å reise i perioden søndag-torsdag.

Mens familien betaler 1.606 kroner tur-retur med Fjord Line på strekningen Kristiansand-Hirtshals, må de ut med 11.808 kroner med samme selskap på strekningen Bergen-Hirtshals. Det er en prisforskjell på 10.202 kroner.

Det er selvsagt ikke det samme å seile fra Bergen til Danmark, som å seile fra Kristiansand til Danmark. Dersom du skal kjøre strekningen Bergen-Kristiansand, er det 409 kilometer med vei og et par fergeturer. Reiseruteplanleggeren på Gule Sider anslår reisetiden til 5 timer og 48 minutter, mens ViaMichelin.com anslår reisetiden til 7 timer og 45 minutter - fergeturene inkludert. Vil du unngå fergene, kan du ta veien via E16 og E134, og da skal kjøreturen ta 8 timer og 19 minutter. Sistnevnte rute koster deg 1.024 kroner tur-retur i bensin og bompengeavgifter (ved et forbruk på 0,7 liter per mil og en bensinpris på 13 kroner per liter). Totalt sett kommer reisen fra Bergen til Hirtshals da på 2.630 kroner dersom du kjører bilen til Kristiansand og tar ferga videre derfra. Da har du spart 9.178 kroner på å kjøre til Kristiansand. Men: Her er det selvsagt flere ting som må vurderes, i tillegg til prisen.

Du kan se alle prisdetaljene og opplysninger om avreisetidspunkt, lugarer/liggestoler og seilingstider i tabellen lenger ned i artikkelen.

Skal du seile fra Kristiansand, er det en prisforskjell på 1.744 kroner mellom Color Line og Fjord Line på samme strekning. Og vil du seile fra Oslo, er det 1.935 kroner i prisforskjell på DFDS Seaways Køben-båt og Stena Lines Fredrikshavn-båt.

Sjekk lugarene

Det er kanskje mer enn pris som avgjør hvilken båt dere reiser med? DinSide har i vår sjekket ut de beste og billigste lugarene på alle passasjerfergene som trafikkerer Oslo-Kontinentet. Du kan lese artiklene og se bilder av de ulike lugarene her.


I forbindelse med disse artiklene, spurte vi leserne hvilken båt som er deres favoritt, og hva som er det verste med å reise med båter som danskebåtene eller kielferga. Kielbåten er den desidert heteste favoritten og det er også kielbåten som ifølge leserne har de flotteste luksuslugarene. Og det aller verste vi vet på båtturen er fulle medpassasjerer.

Her er prisene:


Foretrukken utreise er lørdag 10. juli, retur er lørdag 17. juli - avhengig av kapasitet. Reisefølget består av fire personer (to voksne, to barn på 5 og 10 år) i en vanlig personbil. Vi har valg rimeligste lugarkategori ved nattseiling og der lugar er påbudt.

Der det er flere avganger samme dag, har vi valgt rimeligste mulighet. Dette kan i noen tilfeller medføre at avgang (og ankomst) er midt på natten. Har du spesifikke ønsker til reisetidspunkter, vil prisene se annerledes ut.

Stena Line
Oslo - Frederikshavn: 3.290 kroner

Color Line
Kristiansand - Hirtshals: 3.350 kroner
Larvik - Hirtshals: 3.050 kroner

Fjord Line
Bergen - Hirtshals: 11.808 kroner
Stavanger - Hirtshals: 5.998 kroner
Kristiansand-Hirtshals: 1.606 kroner

DFDS Seaways
Oslo - København: 5.225 kroner

Bilpakke til Danmark (Alle priser er tur-retur. Lugar/liggestoler er inkludert der dette er påkrevet.)
RederiStrekningAvreiseReturLugar/sitteplassPris i kronerMerknad
Stena LineOslo- Fredrikshavn10. juli kl. 193017. juli kl. 104-sengs økonomi u/vindu3290Seilingstid: 12 t. på utreise, 8 t. 30 min. på retur. Lugar kun på utreise. Retur er dagseiling.
Color LineKristiansand- Hirtshals10. juli kl. 004517. juli kl 21304 stk Voyager-class på utreise, 4 stk buffetrestaurant på retur3350Seilingstid: 3 timer, 15 minutter. Sitteplasser i buffetrestaurant var eneste ledige alternativ på retur.
Color LineLarvik- Hirtshals10. juli kl. 173017. juli kl 22154 stk Voyager-class på utreise, 4 stk buffetrestaurant retur3050Seilingstid: 3 t, 45 min. Kun ledige sitteplasser i buffetrestaurant på retur.
DFDSOslo- København10. juli kl. 1717. juli kl. 17Rimeligste seaways class. Lugar med køyeseng 1-4 pers, dekk 25225Seilingstid: 16,5 timer
Fjord LineBergen- Hirshals9. juli kl 1118. juli kl. 12304 stk sittestoler på utreise, 4-sengs lugar på retur11808Seilingstid: 20 timer utreise/19 t 30 min retur. Seiler ikke lørdager, derfor avvikende reisedager. Sittestoler valgt på utreise fordi det ikke er ledige lugarer.
Fjord LineStavanger- Hirtshals9. juli kl 1917. juli kl. 8.304 stk. sittestoler på utreise, ingen plass på retur (dagseiling)5998Seilingstid: 12 t. på utreise, 11 t. 30 min. på retur.
Fjord LineKristiansand- Hirtshals9. juli kl. 716. juli kl. 22454 stk. flysete inkludert i utreise, 4 stk. komfortsete på retur (flysete ikke mulig)1606Seilingstid: 2 t. 15. min.
Vi har valgt lugar på nattseilinger der dette har vært tilgjengelig, og liggestoler der det ikke har vært ledige lugarer. Prisene er innhentet 23. og 24. juni 2010.


Din favoritt

Hvilken vei velger du helst, om du skal til Danmark eller videre nedover Kontinentet? (Avsluttet)
Color Line: Kristiansand-Hirtshals(17%) 76
Color Line: Larvik-Hirtshals(14%) 64
Fjord Line: Kristiansand-Hirtshals(13%) 60
Fjord Line: Bergen-Hirtshals(11%) 52
Stena Line: Oslo-Fredrikshavn(11%) 51
Bil og ferge fra Sverige(11%) 51
Fjord Line: Stavanger-Hirtshals(9%) 39
Bil(8%) 38
Tog(3%) 12
Buss(2%) 11
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Andre fergemuligheter

Det finnes også flere fergemuligheter som ikke tar deg rett fra Norge til Danmark, men som kan konkurrere på pris eller komfort - eller som rett og slett bare passer deg bedre.

Mange nordmenn velger å seile med Stena Line fra Göteborg til Fredrikshavn. Med motorvei nesten hele veien fra Oslo kan dette være ganske effektivt for mange. I tillegg til at båtturen er kort og prisen er god. Vår familie kan reise tur-retur på ønskede reisedager for fra 2.250 svenske kroner (1.880 norske kroner).

For deg som tar reisen som en del av ferien, kan også Color Lines Kiel-forbindelse være en mulig vei til Danmark. Skal du for eksempel til Legoland, er Kiel nærmere enn Fredrikshavn - du kan faktisk spare over en halvtime på å velge Kiel som ankomsthavn fremfor Fredrikshavn.

Det er 218 kilometer fra Kiel til Legoland - som ifølge ViaMichelin.com skal ta 2 timer og 16 minutter i kjøretid. Avstanden mellom Fredrikshavn og Legoland er 273 kilometer, som vil ta 2 timer og 53 minutter med bil.

Vi fikk en pris på 9.560 kroner for reise med fire i bilen og to overnattinger i innvendig lugar på Color Magic (9. juli-16. juli).

Andre reisemuligheter

For deg som helst ikke reiser med båt, finnes det selvsagt andre alternativer. Det går tog fra Oslo S. til København hver dag. Sjekk NSB eller resplus.se, hvor du kan få detaljer om reisetider og ulike reisemuligheter.

Buss er et alternativ, og det er flere daglige avganger. GoByBus og Swebus Express tar deg direkte til den danske hovedstaden, sistnevnte tar tar 2.012 svenske kroner for hele familien tur-retur. Du kan også kjøre tørrskodd over Øresundsbron - selve bropasseringen koster 750 svenske kroner tur/retur. Du må regne med utgifter til bensin og ytterligere bomavgifter. Ifølge resplus.se tar det mellom 6 timer og 17 minutter og 7 timer og 22 minutter å kjøre med egen bil.

Det er også et alternativ å fly og deretter leie bil på stedet.

Ny fergeforbindelse?

Det går også rykter om at dansken Ernst Munk med selskapet Sunlink Ferries har planer om å starte en ny fergerute mellom Oslo og Fredrikshavn - som en konkurrent til Stena Lines linje på den samme strekningen. Stena Line har vært enerådende på forbindelsen mellom Oslo og Jylland, siden Color Line la ned seilingen i 2008.

Ifølge den danske avisen Maritime Danmark er imidlertid ikke selskapet registrert på adressen de skal holde hus, men rederieier Munk har allerede begynt markedsføringen overfor danske reisebyråer - som lover lave introduksjonspriser og god kommisjon til byråer som skaffer rederiet kunder. Skipet som er tenkt å skulle trafikkere strekningen er fergen Arberia som nå seiler mellom Bari og Trieste i Italia.

Ettersom denne fergeruten fremdeles er veldig i det blå, er den ikke inkludert i denne prissjekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer