Bilsyke - hva er det?

Hvorfor blir noen bilsyke?

Publisert

Barn har lettere for å bli bilsyke enn voksne. Bilsyke er det samme som vi vanligvis kaller reisesyke.

Bevegelse - roten til ondet

På engelsk har de et enda bedre navn på reisesyke - motion sickness eller bevegelsessyke. Årsaken til problemene er at balanseorganet i det indre øret blir irritert. Dette følger for eksempel av at man stadig blir utsatt for kraftige bevegelser man selv ikke har kontroll over, eller greier å følge med blikket.

Når man for eksempel sitter i en bil som skyter fart, svinger og bremser opp, får hjernen motstridende signaler, som er i konflikt med hverandre. Balanseorganet i øret sier at du beveger deg, mens øynene som gjerne er fokusert på noe inne i bilen, sier at du sitter helt stille. Resultatet er kvalme og kanskje oppkast.

Tidlige signaler

Feriebil fylt av oppkast er definitivt ikke hva du ønsker deg. Hør derfor etter om barna sier de er kvalme eller svimle. Mister ungen apetitten, ser blek eller svett ut, er det fare på ferde. Stopp da bilen før det går galt.

Har barnet først blitt kvalm, er det en fordel å la ham eller henne ligge flatt ned. Løsne på stramme klær og sørg for rikelig med frisk luft. Se også våre tips fra i fjor om hjelp mot reisesyke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer