Biometriske pass fra 1. oktober

Norske pass med biometriske kjennetegn, vil produseres fra 1. oktober i år.

Publisert
Sist oppdatert

Bestiller du pass fra 1. oktober i år, vil du få de nye, biometriske passene der et digitalt foto av ansiktet ditt lagres i en liten brikke som kan leses av fra passet. Dette biometriske bildet kan leses av i nærheten av grensekontrollen.

Ansiktsformen til innehaveren av passet kan scannes på grensekontrollen, og kontrolleres opp mot det biometriske bildet og det tradisjonelle passbildet. Utlendingspass, reisebevis
for flyktninger og statens tjenestepass vil også bli biometriske fra samme dato.

Trigget av USA

Det er amerikanske myndigheters krav til økt passikkerhet, som har fått fortgang i produksjonen av biometriske pass. Nylig ble det kjent at USA har utsatt fristen for når de nye passene måtte være klare. Opprinnelig var fristen satt til 26. oktober i år, men nå er denne fristen utsatt med ett år på grunn av at mange av de aktuelle landene ikke greide å produsere biometriske pass raskt nok. Svenske myndigheter er imidlertid i gang med lignende pass som de norske fra 1. oktober.

Trenger ikke bytte

Du som maskinlesbart pass, i praksis pass som er fra 2003 eller nyere, trenger ikke bytte til biometrisk pass når disse kommer. Har du et eldre, håndskrevet pass, må du bytte dette for å reise visumfritt til USA. Denne regelen gjelder allerede fra 26. juni i år.

 • USA strammer - og lemper - på passkravene
 • Dyrt å bytte

  Et nytt pass koster deg 990 kroner, 420 for barn under 16 år. Tilsvarende koster nye pass i Sverige 400 svenske kroner. Norske pass er foreløpig gyldige i ti år for voksne, fem år for barn mellom 10 og 15, tre år for barn mellom fem og ni og to år for de yngste.

 • Mer om pass i den store passguiden
 • Mer om lover og regler for reisende

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer