Blakk ingen hindring

Gratisforlystelsene selv ei kirkerotte har råd til ...

Blakk ingen hindring
Publisert
Sist oppdatert

Ikke la tom bankkonto kvele lysten på nye sommeropplevelser. Selv om sommerferien har slukt alle feriepengene, er det fortsatt muligheter for gratisopplevelser. Her er forslag til gratis moro og aktiviteter i noen av de største norske byene.

Bor du andre steder i landet og fremdeles er lysten på billig sommermoro? Ta kontakt med ditt lokale turistkontor for gratistips.

Oslo

Museum: Besøk et museum gratis. Det er mange museer med gratis adgang i hovedstaden, vi nevner i fleng: Astrup Fearnley museet for moderne kunst, Forsvarsmuseet, Historisk museum, Kunstindustrimuseet, Nasjonalgalleriet, Norsk Tollmuseum, Norsk Tryllemuseum, etc.

Utendørsopplevelser: Det er flere lærerike utendørsparker i Oslo; ta en tur til Botanisk Hage på Tøyen, til Akershus Festning eller til Vigelandsparken. Spennende omgivelser og masse frisk luft.

Verdenskjent og gratis - Vigelandsparken. Foto: Stine Okkelmo
Verdenskjent og gratis - Vigelandsparken. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Festivaler: I løpet av året er det mange gratisfestivaler i Oslo, her er noen som er i anmarsj i nærmeste tid: Mela multikulturell festival, 22. til 24. august på Rådhusplassen. Musikk, dans, poesi og scenekunst. For første gang i Norge presenteres i år vanndukketeater fra Vietnam, som er en UNESCO-beskyttet kunstform. Kunsthåndverksmarkedet, 21. til 23. august, i Basarhallene ved Oslo Domkirke. Salgsutstilling med verker fra over 100 kunstnere, her er billig og eksklusivt. Smykker, tekstiler, glass, mm.

Turistinformasjonen i Oslo har en egen gratis- og billigguide på nett. Denne finner du her: visitoslo.com

Bergen

Museum: Det er langt mellom gratismuseene i Bergen, men turistinformasjonen greier å finne frem i alle fall ett gratismuseum - Buekorpsmuseet. Her kan du se faner, effekter, sabler, bilder etc., fra nedlagte korps og korps som går i dag. Buekorpsene står i en særstilling hos bergenserne, og korpsenes historie strekker seg helt tilbake til midten av 1800-tallet, og ble inspirert av den tids borgervæpning.

For øvrig er det gratis å titte inn på Galleri Bryggen, hvor du kan se rekonstruksjoner av norsk kulturarv, samtidskunst og kunsthåndverk - men dette er altså en salgsutstilling. Frescohallen, hvor turistinformasjonen holder til, er også verdt et stopp. Dette er et kulturbygg som forteller om tradisjon og kultur i Bergen i tidligere tider, blant annet gjennom malerier på vegger og tak.

Bryggen i Bergen er gratis - og et must å få med seg. Foto: Gaby Bohle/Innovasjon Norge
Bryggen i Bergen er gratis - og et must å få med seg. Foto: Gaby Bohle/Innovasjon Norge Vis mer


Utendørsopplevelser: Bergen er full av flotte og gratis utendørsopplevelser. Ta en vandretur på Bryggen i Bergen, som jo har plass på Unescos liste over verdens kulturarv. Bryggen i Bergen kom med på listen så tidlig som 1979, og var sammen med Urnes stavkirke det første norske bidraget på Unescos verdensarvliste. Fisketorget er selvsagt også en institusjon med muligheter for berikende observasjoner, det samme er Bargens trange og brosteinsbelagte gater. Er du en ivrig fotgjenger eller alternativt veldig skrapet pengemessig, kan du gå hele veien opp til Fløyen.

Festivaler: Er du på jakt etter kulturopplevelser akkurat nå, er Bergen Spillfestival i gang, og løper til 9. august. Det spilles monopol, gigantsjakk, backgammon etc.. på almenninger, bydelshus og andre lokaler rundt i byen. Tall Ship races er i byen 8.-12. august, med all viraken og arrangementer som det tar med seg. Og så er det veterankorpsfestival på torgallmenningen 9. august.

Trondheim

Museum: Rustkammeret/Hjemmefrontmuseet ligger ved Nidarosdomen, i Erkebispegården, og har åpent kun om sommeren (juni, juli og august). Her kan du se vitnesbyrd fra vikingtiden til hærstyrker gjennom middelalderen og inn i unionen med Danmark. Hjemmefrontmuseet er et vitnesbyrd fra 2. verdenskrig. Norsk rettsmuseum er gratis, samt Sporveismuseet som viser historien til byens to sporveisselskaper. Trondhjems Kunstforening, som holder til i den gamle bispeboligen ved Nidarosdomen, er ikke noe museum som sådant, men et galleri med lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere. Her kan du altså kjøpe kunsten på veggene. Vår Frue Kirke på toppen av Nordre gate, er et gratis alternativ til Nidarosdomen, hvor du altså må løse inngangsbillett for å komme inn.

En spasertur langs Nidelva er også gratis. Foto: Trondheim Kommune
En spasertur langs Nidelva er også gratis. Foto: Trondheim Kommune Vis mer


Utendørsopplevelser: Besøk Kristiansten Festning og beundre utsikten over Trondheim og fjorden - og omgivelsene. Vil du inn i Donjonen (kanontårnet), eller delta på omvisning, koster det, men det er fremdeles mye du kan se gratis. Botanisk hage på Ringve Museum er gratis for alle, og her kan du beundre trær og blomster hele døgnet, hele året. Øvrige utendørsperler er Bakklandet og Ilsvika, med sjarmerende eldre trehusbebyggelse.

Festivaler: De årvisse Olavsfestdagene er i gang i Trondheim, og holder koken til 9. august. Her er det markeder, musikk og annen underholdning innnenfor mange sjangre, og det er flere av arrangementene som er gratis. Sjekk selv programmet på festivalens nettside olavsfestdagene.no.

7. til 9. august arrangeres det også Trøndersk matfestival med fokus på lokalprodusert mat. Du må riktignok betale om du ønsker å spise noe av maten, medn det er flere kurs for voksne og aktiviteter for barn som er gratis å være med på.

Stavanger

Museum: Ved kontakt med turistinformasjonen i Region Stavanger, får vi nedslående svar på vår gratis-forespørsel: I Stavanger er det ingen museer med gratis inngang. Det nærmeste vi kommer, er utstillingen A World of Folk i Sandnes kulturhus. Dette er en stor kunsthåndverk- og designutstilling.

Utendørsopplevelser: Fotoutstilling av Steve Bloom rundt byparken ved Breiavatnet i Stavanger. Utstillingen heter "Spirit of the Wild", og er natur/dyrefotografier. Utstillingen står til 28. september. Nordsteam 2008 fra 6. til 10. august, byr på små og store historiske fartøy med damp og diesel. Bli med på gratistur med dampskip, dans ombord skipene på kvelden, eller smak på Sildakongens sildebord - blant annet. Besøk i Stavanger botaniske hage er gratis, og for øvrig har du selvsagt Kjerag, Preikestolen og Jærstrendene i området - alt til gratis forlystelser, men du må selvsagt koste transporten dit.

Tromsø

Museum: Besøk Nordnorsk Kunstmuseum for kunst med tilknytning til Nord-Norge. Perspektivet museum er også gratis, og ligger i Cora Sandels hjem. Her kan du se skiftende kulturhistoriske og samtidsaktuelle utstillinger om mennesker og begivenheter som preger Tromsø som bysamfunn.

Blåst Glasshytta er ikke noe museum som sådant, men som Norges nordligste glasshytte, kan det være en kuriositet. Der kan du også kjøpe diverse glassprodukter.

Utendørsaktiviteter: Besøk verdens nordligste botaniske hage, med arktiske og alpine planter. Inngangen er gratis, og åpen for besøk hele døgnet.

Har du tips til gratisopplevelser, som vi ikke har nevnt her? Tips andre i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer