Ble akutt syk på reise: Regningen ble på 5 millioner

Regningen kom på 5,5 millioner kroner da nordmannen ble akutt syk på reise.

LEGEHJELPEN KOSTET 5,5 MILL: Nordmannen ble syk på reise i USA og måtte legges inn på sykehus og senere fraktes hjem til Norge. Det endte i årets høyeste reiseforsikrings-utbetaling for nordmenn i 2019: 5,5 millioner kroner. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
LEGEHJELPEN KOSTET 5,5 MILL: Nordmannen ble syk på reise i USA og måtte legges inn på sykehus og senere fraktes hjem til Norge. Det endte i årets høyeste reiseforsikrings-utbetaling for nordmenn i 2019: 5,5 millioner kroner. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Flysmart24 som først omtalte saken.

Det kan fort bli veldig dyrt dersom du er på reise i utlandet og du blir syk, og spesielt dersom du befinner deg utenfor Europa.

Akkurat denne hendelsen skjedde i USA. Ifølge Flysmart24, dreide det seg om en nordmann som ble akutt syk. Han måtte legges inn på sykehus i USA - og seinere måtte han fraktes hjem til Norge. Og regningen, med alt inkludert, landet på 5,5 millioner kroner.

Mannen hadde reiseforsikring, og det er Europeiske Reiseforsikring som forteller historien til Flysmart24.

Slik lager du varme pølser og Rett i koppen på flyet! Ta med termos gjennom sikkerhetskontrollen, fyll den opp med varmt vann på en kafé og slipp unna den dyre flymaten. Vis mer

- Dyrest i 2019

- Den dyreste erstatningssaken for oss i Europeiske Reiseforsikring i 2019, ble en sak fra USA som landet på ca. 5,5 millioner kroner. En nordmann i 20-årene ble akutt syk og måtte få intensivbehandling på sykehus, samt hjemreise med lege og sykepleier, forteller Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring til Dinside.

- Personen ble alvorlig syk og var innlagt på sykehus i flere uker – noe som i enkelte land kan være veldig kostbart. Når det i tillegg tilkommer en hjemreise der vedkommende er avhengig av både lege og sykepleier, er det klart sluttsummen blir høy, sier han videre.

De advarer mot å reise uten reiseforsikring.

- Dette viser viktigheten av å ha en god reiseforsikring. Derfor anbefaler vi alle å gjennomgå forsikringene sine ved jevne mellomrom, sette seg inn i vilkårene og se at man er korrekt forsikret. Slike millionregninger er ikke noe man ønsker å bli sittende igjen med på egenhånd, sier Handeland til Dinside.

- Denne saken er bare ett eksempel på hvorfor man ikke bør reise uten å ha en god reiseforsikring i ryggen. Vi ønsker at både kunder og andre tar kontakt med oss før avreise, slik at man slipper å lure på hva man er dekket for og ikke dersom det uforutsette skulle skje.

Velg riktig forsikring

Hva slags reiseforsikring du bør ha, vil avhenge av hvor mye du reiser i løpet av et år, men også hvor du skal og hvem som reiser.

Husk også at forsikringsselskapene har ulike reiseforsikringer med ulike dekninger: Det er ulike beløpsgrenser for hvor mye de dekker av utgifter innenfor de ulike tingene som forsikringen dekker.

Handeland i Europeiske sier imidlertid til Dinside at deres standardforsikring har like høy dekning som super-forsikringen på akkurat sykdom og ulykke:

- Alle våre reiseforsikringer ville ha dekket slike alvorlige hendelser som oppstår ved akutt sykdom eller ulykke. Dette er selve kjernen i reiseforsikring som produkt. Super-forsikringen vår har høyere dekningssummer på enkelte områder, som tapt bagasje, egenandel på leiebil, uhell med mobiltelefoner og lignende. Standardforsikringen har like høye dekninger på sykdom eller ulykke som oppstår uventet, sier Handeland.

KAN GI MAGEPROBLEMER: : Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring forteller om hva du ikke bør å spise på feire, dersom du vil unngå magetrøbbel. https://www.dagbladet.no/mat/klart-for-rekordutbetaling-ferie-drommen-endte-i-mareritt-for-titusener-av-nordmenn/68856025 Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Sjekk hva forsikringen dekker

Forbrukerrådet anbefaler alle til å sjekke hva reiseforsikringen egentlig dekker, før du kjøper. De sier at det er dekning i forbindelse med plutselig sykdom og ulykker som er viktigst. Og understreker at det å bli syk utenfor EU/EØS kan koste millionbeløp uten reiseforsikring.

Du skal også være oppmerksom på at det ikke er alle aktiviteter forsikringen dekker: Blir du for eksempel skadet under det som forsikringsselskapet definerer som «ekstremsport», er du ikke dekket av forsikringen. Dette er det viktig å sjekke før du legger ut på de mest eventyrlige aktivitetene.

Her du en kronisk sykdom og denne gjør at du blir syk på reise og trenger legehjelp, er det heller ikke sikkert at forsikringen din dekker det - så det bør du sjekke.

finansportalen.no kan du sammenlikne vilkår og priser på reiseforsikring.

Ifølge Handeland blir behandling på sykehus i utlandet stadig dyrere.

- Et eksempel på dette er land som blir stadig mer populære, og hvor prisene generelt øker. Vi i Europeiske Reiseforsikring utbetalte ca. elleve prosent mer i erstatning knyttet til reiser i 2019 enn i 2018, sier Handeland.

Husk helsetrygdkort - og reiseforsikring

Reiseforsikringen dekket regningen for den uheldige nordmannen i dette tilfellet. Men vi leser dessverre fra tid til annen andre historier om nordmenn som blir syke på reise - men som ikke har reiseforsikring. Og da står du med regningen selv.

Nordmenn som reiser i Europa, har rett på legehjelp i EØS-land og Sveits.

Myndighetene anbefaler alle som skal reise, å ha med seg Europeisk helsetrygdkort. Det beviser at du har rett til behandling i det offentlige helsevesenet på samme vilkår som oppholdslandets innbyggere. Du betaler samme egenandeler som landets innbyggere.

Men, og dette er viktig å huske på:

Dine rettigheter som europeer i Europa gir deg kun rett på legehjelp. Men dersom du blir syk på reise i utlandet, som i saken med nordmannen i USA, kan det hende at du trenger assistanse til å komme deg hjem, og dette dekker ikke helsetrygdkortet.

Du bør derfor i tillegg ha en privat reiseforsikring, som for eksempel dekker nødvendig hjemtransport om det skulle være nødvendig.

Reiseforsikringen dekker mer

Husk også at helsetrygdkortet ikke gjelder i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Det er også viktig å vite at det er mye helsetrygdkortet ikke dekker, også utover hjemtransport. Det dekker blant annet ikke behandling på privat sykehus eller hos privat lege.

Med en reiseforsikring kan du også refundert utgifter til egenandeler på helsetjenester, som du blir avkrevd med framlegging av Europeisk helsetrygdkort. Her må du sjekke vilkårene i forsikringen din.

Og, skal du altså reise til destinasjoner utenfor EØS-området, er det kun reiseforsikringen som kan hjelpe deg.

Flest skademeldinger fra Spania

Assistanseorganisasjonen SOS International hjelper nordmenn på reise og ifølge en pressemelding fra forsikringsselskapet Codan, får de inn flest sykdomssaker som gjelder mageinfeksjon, bronkitt, lungebetennelse og urinveisinfeksjoner om sommeren, som er da flest nordmenn er på reise.

Og om sommeren får de inn flest skademeldinger fra nordmenn på reise i Spania.

Deretter følger Hellas, Tyrkia, USA og Bulgaria.

FORSIKRING: Ole Irgens i Tryg Forsikring har hørt mange elleville historier fra folk som vil ha igjen på forsikringen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer