Elsparkesykkel:

Ble svindyrt

Nå advares nordmenn på ferie i utlandet.

VÆR FORSIKTIG: Et stort antall nordmenn skader seg ved ulykker på elsparkesykkel i utlandet. Foto: Santi Donaire Scanpix/AP
VÆR FORSIKTIG: Et stort antall nordmenn skader seg ved ulykker på elsparkesykkel i utlandet. Foto: Santi Donaire Scanpix/AP Vis mer
Publisert

Elsparkesykler er blitt svært populære framkomstmiddel både i Norge og utlandet. Og mange nordmenn velger denne transportformen når de er på ferie.

Nå kommer forsikringsselskapet Gjensidige med en klar advarsel. Elsparkesykkeluhell kan bli svært kostbart.

Kjenner du en spesiell søtlukt i boligen, kan det være et dårlig tegn. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet TV. Foto: Norsk Hussopp Forsikring / Privat. Vis mer

Til sykehus

Det fikk en nordmann på ferie i Spania erfare sist sommer. Han skulle bare en liten handletur på butikken, men endte opp hardt skadd på sykehus.

Som transportmiddel valgte han elsparkesykkel. Da han skulle krysse veien stoppen trafikken foran han, men en motorsykkel kjørte forbi på utsida og traff kunden på elsparkesykkelen.

- Det ble en skikkelig smell og skader og kostnader med lege og sykeutgifter kom på rundt 100 000 kroner, forteller kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til DinSide.

Går på trynet

Det er ikke bare i Norge det er fritt fram for å låne eller leie en elsparkesykkel og suse av sted. Mange storbyer i Europa tilbyr utleie, på lik linje som her hjemme.

- Mange fristes til å teste ut ferdighetene på to hjul. Status er at mange går på trynet og ender opp med stygge skader etter en tur i asfalten, fortsetter Voll.

Hvert år får forsikringsselskapene inn et stort antall skademeldinger fra nordmenn som har skadet seg på elsparkesykkel i utlandet. I noen tilfeller har skadene vært alvorlige.

ADVARER: Kommunikasjonssjef Arne Voll I Gjensidige.
ADVARER: Kommunikasjonssjef Arne Voll I Gjensidige. Vis mer

Hodeskader

Hodeskader, skader på tenner og brudd er noen av de nærmere hundre elsparkesykkelrelaterte skadene som blir meldt Gjensidige fra kunder på utenlandsferie hvert år. I tillegg er det skader på mobiler og klær som går igjen.

I Norge har myndighetene strammet inn bruken av elsparkesykler.

- Vi nordmenn har lett for å senke terskelen, med en gang vi krysser grensen til utlandet. Det blir ofte konsumert mer alkohol og i tillegg er partyfaktoren ofte høyere enn en vant til hjemme. Da er det lett å glemme at en tur på en elsparkesykkel i et fremmed land, har minst like stor risiko som hjemme, kanskje høyere, mener Voll.

Små hjul – stor skade

En av grunnene til at det er mange ulykker med sparkesykkel, er de små hjulene. Det skal bare et lite hull, trikkeskinne eller en stein i veien, før du ligger der, og da kan det fort blir alvor.

- Skjer det et uhell, så er det samtidig viktig at reiseforsikringen er i orden, ellers kan store kostnader komme i tillegg til skadene, og det kan blir dyrt.

Ikke overvurder egne ferdigheter, styr unna alkohol og bruk sunn fornuft når du skal bruke elsparkesykkel, er oppfordringen til Arne Voll.

Dersom du havner i ulykker eller uhell mens du er påvirket av alkohol så kan du risikere å måtte blåse i mer enn alkometeret.

- I slike tilfeller blir hver sak vurdert for seg. Viser det seg at føreren er sterk påvirket av alkohol og vi vurderer handlingen som grov uaktsom, kan kunden sitte igjen med hele regningen i ettertid, sier Arne Voll.

Et annet alternativ er at forsikringsselskapet vil vurdere en kraftig avkortning.

- Viser det seg med stor sannsynlighet at alkohol er en medvirkende årsak til ulykken, vil med andre ord kunden måtte ta materielle og medisinske kostnader selv. Det kan med andre ord, bli svært kostbart og kjøre sparkesykkel etter en fuktig tur på byen, også i utlandet.

Jeg vil gjerne høre fra deg

Jeg vil gjerne høre fra deg

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om elsparkesykler i utlandet og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer