Ble værfast: - Mye folk og kaos

Kristoffer Eliassen (19) fra Steinkjer landet til flykaoset på Schiphol lufthavn etter at ekstremvær stanser hundrevis av fly til og fra Amsterdam.

FIKK FLYET KANSELLERT: 19 år gamle Kristoffer Eliassen var på vei til Firenze der han og fem andre kompiser skulle tilbringe en uke i sommerferien. Foto: Privat
FIKK FLYET KANSELLERT: 19 år gamle Kristoffer Eliassen var på vei til Firenze der han og fem andre kompiser skulle tilbringe en uke i sommerferien. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uværet «Poly» har skapt flykaos på Schiphol lufthavn i Amsterdam.

På flyplassens nettsider skriver de at det er ventet en kombinasjon av sterk vind, regn og dårlig sikt onsdag. Det medfører svært begrenset flytrafikk mellom klokka 09 og 15.

Flere hundre flygninger er innstilt.

KANSELLERES: Schiphol flyplass utenfor Amsterdam melder om omfattende innstillinger på grunn av uvær onsdag. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB
KANSELLERES: Schiphol flyplass utenfor Amsterdam melder om omfattende innstillinger på grunn av uvær onsdag. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Måtte overnatte

Uværet skaper også trøbbel for norske reisende.

19 år gamle Kristoffer Eliassen fra Steinkjer skulle reise til Firenze i Italia med en kompisgjeng fra Forsvaret.

De skulle egentlig komme fram tirsdag kveld, men onsdag ettermiddag har fremdeles bare én av dem nådd destinasjonen.

Trønder-Avisa omtalte Eliassens historie først.

- Vi er seks kompiser som reiser sammen, men vi reiser med litt forskjellige fly. Da tre av oss ankom Schiphol i går, fikk vi beskjed av han som har booket billettene at flyet videre var kansellert og at vi skulle få et nytt fly i dag. Først trodde jeg det var tull, sier Eliassen til DinSide.

Når vi snakker med Eliassen på telefon, har han og to av de andre kompisene kommet seg videre til Paris etter å ha overnattet på hotell i Amsterdam. De skal nå fly videre til Firenze og lander onsdag kveld.

- Mye folk og kaos

Fremdeles er det to andre som er værfaste. Én får trolig fly videre til Firenze fra Schiphol klokka 15 i dag, mens den andre må bli enda en natt i den nederlandske hovedstaden.

- Det er kjipt, fordi vi mister både én og to dager på en ferie som bare er på sju dager.

- Hvordan var stemningen på Schiphol?

- Det var mye folk og kaos, med lange køer i skranken. Noen sto flere timer i kø for å få hjelp. Det virka som folk var frustrerte, og vi observerte noen som skrek. Men de fleste var forståelsesfulle, sier han.

- Hvordan opplevde dere ekstremværet?

- Det var ikke så ille når vi kom, men vi merka det veldig i morges. Hotellrommet vårt hadde utsikt til parkeringsplassen, der så det ut som lyktestolpene skulle blåse vekk og trærne sto på klokka ti, forteller han.

Uvær gir ikke kompensasjon

Ellers synes Eliassen oppfølgingen fra flyselskapet har vært bra, til tross for omstendighetene. Han og de to andre kompisene som reiste sammen, måtte ikke legge ut noe for den ekstra overnattingen eller mellomlandingen i Paris.

Han som allerede hadde ankommet Firenze, måtte riktignok betale for en overnatting, da det var en av de andre som hadde nøkkelen til feriehuset de skal bo i.

Du har ikke krav på kompensasjon dersom årsaken til forsinkelsen er ekstraordinære omstendigheter som flyselskapet ikke kunne unngått selv om alle rimelige tiltak var truffet.

19-åringen har råd til andre reisende som havner i flykaos i sommer:

- Det er egentlig bare å beholde roen og ta kontakt med de som jobber på flyplassen. Sørg også for at du har alt i orden med forsikringer og kredittkort på forhånd.

Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

«Poly» kommer til Norge

NTB skriver at stormen traff nordsjøkysten med vindhastigheter på opp mot 40 meter per sekund. Trær er blåst over ende, og myndighetene ber folk holde seg inne. Nord i landet har meteorologene sendt ut rødt farevarsel for fire regioner.

Ifølge NTB skal en person være død som følge av stormen.

Torsdag får Norge rester fra uværet som skaper store problemer i Nederland, ifølge Dagbladet.

- Men frykt ikke, Sør-Norge! Farlig vær er ikke i prognosene, så vi kan puste lettet ut, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer