Bli en vinkjenner på 1-2-3

- Vinsmaking er som å spille fotball, sier australsk vinekspert.

Publisert
Sist oppdatert

Nylig besøkte den australske vineksperten Justin Morley Norge, blant annet for å lære oss nordmenn om vin. Morley er vinmaker for det australske vinselskapet Foster's, som har ansvaret for de kjente dråpene til Penfolds, Lindemans og Rosemount, for å nevne noen.

Han er overrasket over at Norge, som ikke akkurat kan kalles en vinnasjon, har så mye kunnskap om vin.

- Etter å ha reist rundt i Nord-Norge er jeg gledelig overrasket over hvor sofistikerte og kunnskapsrike nordmenn er i vinsammenheng, siden dere ikke har noen vinindustri, skryter Morley.

Les også: Topp 30 spisesteder i Oslo

Tre steg

Men for alle som ikke akkurat føler seg som vineksperter, er det morsomt å vite hvordan en skal kunne bedømme om en vin virkelig er god eller ikke. Når er det grunn til å sende restaurantvinen tilbake til kjøkkenet?

Geografisk vintest - sjekk kunnskapen din

Ifølge Morley er det tre steg som skal til for å finne ut om en vin er god.

- Du kan egentlig ikke si om en vin er dårlig bare ved å se på flasken, du må oppleve den! Det du kan gjøre er å se på fargen mot en hvit bakgrunn; hvis rødvinen har en mursteinsrød farge eller hvis hvitvinen er gulaktig eller gyllen, er den mest sannsynlig oksidert. Du kan sammenlikne det med å bite i et eple. Hvis du tar en bit og lar eplet ligge, vil det komme oksygen i eplet og gjøre det brunt. Det er det samme som skjer med vin, forklarer Morley.

Det neste steget er å lukte på vinen. Vineksperten forklarer at dersom vinen er blitt oksidert, vil ha en flat karakter. Et godt tips for å nøytralisere luktesansen din er å lukte på håndbaken din.

Glad i vin? Da bør du reise hit!

RØDVIN: Over halvparten av den rødvinen som blir solgt på Vinmonopolet kommer fra Italia, Frankrike og Spania.
RØDVIN: Over halvparten av den rødvinen som blir solgt på Vinmonopolet kommer fra Italia, Frankrike og Spania. Vis mer
HVITVIN: De mest populære flaskene hvithvin på Vinmonopolet kommer fra Tyskland og Frankrike. Kilde:Vinmonopolets salgsstatistikk
HVITVIN: De mest populære flaskene hvithvin på Vinmonopolet kommer fra Tyskland og Frankrike. Kilde:Vinmonopolets salgsstatistikk Vis mer


Drikk mye og forskjellig

Når synes og nesen er stimulert, begynner den virkelige moroa, nemlig smakingen. Men for en person uten spesielle vinkunnskaper, kan det være vanskelig å finne ut hva en skal lete etter.

- Da jeg startet å lage vin jobbet jeg med en vinsmaker som hadde en ufattelig evne til å finne de forskjellige smakene i vinen.

Bli med til Mendoza, Argentinas vindistrikt

Morley spurte ham hvordan det var mulig å kjenne igjen de forskjellige smakene så godt.

- Han svarte: Alle kan spille fotball, men noen kan spille det så veldig mye bedre enn andre. Det samme gjelder vin. Drikker du mye vin, og ikke minst forskjellig vin, vil du forstå vinens sammensetning bedre, sa han. Så hans og mitt råd er å ikke kjøpe den samme vinen hele tiden, men eksperimenter med mange forskjellige. da vil du etter hvert kjenne igjen de forskjellige smakene, anbefaler australieren.

Høstens vakreste vinreise går til Dourodalen

Vær også bevisst på hvilke druer og årganger du velger. Har du lyst til å smake på flere viner på en gang, kan det være lurt å konsentrere seg om en fellesnevner, som for eksempel druesort. Her må du være klar over at noen vinproduserende land, som for eksempel Australia, ofte blander forskjellige druer, og har med andre ord ikke samme strenge vinpolitikk som du kan finne blant annet i Frankrike.

Les også: Drikk så mye du vil, betal så mye du vil

Slik smaker du

Vinmonopolet har laget en liten guide til hvordan du skal smake på vin, for å best mulig lære deg og kjenne igjen de forskjellige smakene.

Når du skal smake rødvin:

  • Prøv den letteste vinen først og forsett deretter etter fylde.
  • Unge viner bør prøves før eldre.

  • Lette, friske viner med lite tannin serveres gjerne imed en temperatur på 14-15 grader. I fyldigere og mer tanninrike viner kan temperaturen være 18-20°. Høyere temperaturer er ikke tilrådelig for noen viner.

  • Tilsvarende viner bør smakes etter pris: billigste først!
Når du skal smake hvitvin:
  • Lette og tørre viner prøves først, viner uten eik før de med eikepreg og de med lite aroma før de mer aromatiske.
  • Start med lite aromatiske viner som for eksempel Chardonnay, før du går over til de mer aromatiske, som for eksempel Riesling, Sauvignon Blanc og Pinot Gris.
  • Avkjøl hvitvinen, gjerne en time i kjøleskapet før servering.
  • Tilsvarende viner bør smakes etter pris: billigste først!
Les mer om vinsmaking på Vinmonopolets nettsider.

Vin skal ikke være snobbete

Etter å ha reist verden rundt og promotert australsk vin, begynner Justin Morley å kjenne til de forskjellige vinkulturene rundt omkring. I mange av landene han besøker blir det å nyte og smake vin ofte oppfattet som noe snobbete.

- Men i australsk perspektiv er vin noe som skal være for alle. Det er noe som skal komplimentere øyeblikket, det skal nytes, og ikke være snobbete.

- Hvordan vil du karakterisere nordmenns vinvaner?

- I Norge, i likhet med Australia, virker det som om vin er noe som skal deles. Det kan være en gave i en bursdag, for eksempel. Eller når du kommer hjem fra en hard arbeidsdag, og bare har lyst på en flaske vin og slappe av i din favorittstol. Eller noe du kan dele med kona mens du lager middag, sier Morley.

Les også: Alkohol med stil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer