Bli en vinkjenner på 1-2-3

- Vinsmaking er som å spille fotball, sier australsk vinekspert.

Publisert
Sist oppdatert

Nylig besøkte den australske vineksperten Justin Morley Norge, blant annet for å lære oss nordmenn om vin. Morley er vinmaker for det australske vinselskapet Foster's, som har ansvaret for de kjente dråpene til Penfolds, Lindemans og Rosemount, for å nevne noen.

Han er overrasket over at Norge, som ikke akkurat kan kalles en vinnasjon, har så mye kunnskap om vin.

- Etter å ha reist rundt i Nord-Norge er jeg gledelig overrasket over hvor sofistikerte og kunnskapsrike nordmenn er i vinsammenheng, siden dere ikke har noen vinindustri, skryter Morley.

Les også: Topp 30 spisesteder i Oslo

Tre steg

Men for alle som ikke akkurat føler seg som vineksperter, er det morsomt å vite hvordan en skal kunne bedømme om en vin virkelig er god eller ikke. Når er det grunn til å sende restaurantvinen tilbake til kjøkkenet?

Geografisk vintest - sjekk kunnskapen din

Ifølge Morley er det tre steg som skal til for å finne ut om en vin er god.

- Du kan egentlig ikke si om en vin er dårlig bare ved å se på flasken, du må oppleve den! Det du kan gjøre er å se på fargen mot en hvit bakgrunn; hvis rødvinen har en mursteinsrød farge eller hvis hvitvinen er gulaktig eller gyllen, er den mest sannsynlig oksidert. Du kan sammenlikne det med å bite i et eple. Hvis du tar en bit og lar eplet ligge, vil det komme oksygen i eplet og gjøre det brunt. Det er det samme som skjer med vin, forklarer Morley.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.