Bli herre over New Zealand

Ringenes Herre-trilogien er filmet på mer enn 150 steder rundt i New Zealand. Vi guider deg til noen av dem.

Publisert
Sist oppdatert
Tongariro Nasjonalpark er kulisser for Mordor og Dommedagsfjellet. Foto: David Wall/Tourism New Zealand Foto: David Wall/Tourism New Zealand
Tongariro Nasjonalpark er kulisser for Mordor og Dommedagsfjellet. Foto: David Wall/Tourism New Zealand Foto: David Wall/Tourism New Zealand Vis mer


Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens romantrilogi er en av de dyreste produksjonene i filmhistorien, med kostnader på mer enn 2,4 milliarder kroner. Den er også en av de absolutt største publikums-suksessene, og de to første filmene har spilt inn kostnadene mange ganger.

Første del, Ringens Brorskap, kom i 2001. Før jul i fjor strømmet vi til kinoene for To tårn. Avslutningen kommer nå: Ringenes herre: Atter en konge slippes i Norge 17. desember med veldedig snikpremiere to dager tidligere. Filmen hadde verdenspremiere i Wellington på New Zealand 1. desember.

Kjempereklame

To av tre potensielle turister til øyriket, har i en markedsundersøkelse sagt at filmene var en god grunn til å besøke New Zealand. Det er med andre ord ikke bare filmmaker, skuespillere og filmstudio som tjener på Ringenes Herre.

Det er ikke mange av de kunstige kulissene fra filmen som står i dag, men turistene strømmer til øyriket for å utforske den spektakulære naturen i det newzealandske Midgard. Antallet utenlandske turister som tar turen til øyriket i Stillehavet har økt kraftig, og dårligere blir det vel ikke når den tredje filmen nå er sluppet. Av de 350 spesialbygde kulissene fra filmene, er det kun Hobbitun som står i dag. Men ifølge skuespiller Elija Wood – alias Frodo Lommelund – er det fremdeles gode muligheter for å oppleve Midgard i New Zealand:

New Zealand er et perfekt Midgard i filmene. Her fra Mount Aspiring Nasjonalpark. Foto: Gilbert van Reenen/Tourism New Zealand Foto: Gilbert van Reenen/Tourism New Zealand
New Zealand er et perfekt Midgard i filmene. Her fra Mount Aspiring Nasjonalpark. Foto: Gilbert van Reenen/Tourism New Zealand Foto: Gilbert van Reenen/Tourism New Zealand Vis mer


"New Zealand er Midgard. Det har alle geologiske formasjoner og geografiske landskap du kan forestille deg … og noen du ikke kan forestille deg."

Hobbiton

Hobbiton, eller Hobbitun, er altså de eneste kulissene som står igjen fra filminnspillingene. Rundt 350 kullisser ble spesielt bygget for filmen, på 150 steder rundt på de newzealandske hovedøyene, Nordøya og Sørøya.

Hobbitun ligger utenfor byen Matamata i Weikato-regionen på Nordøya. Det idylliske stedet er bygget opp på privat land ved en av de mange gårdene i dette distriktet. Et år før filmingen skulle begynne, ble det plantet grønnsaker og blomster på et 5.000 kubikkmeter stort område – slik at plantene skulle få vokse naturlig. De nusselige husene i Hobbitun ligger der fremdeles.

Hobbiton ble bygget på privat grunn, og er den eneste av kulissene bygget for filmen som ennå står.
Foto: Det newzealandske turistkontor Foto: Foto: Det newzealandske turistkontor
Hobbiton ble bygget på privat grunn, og er den eneste av kulissene bygget for filmen som ennå står.
Foto: Det newzealandske turistkontor Foto: Foto: Det newzealandske turistkontor Vis mer


Andre ting å se og gjøre rundt Hobbitun:

 • St. Hansorm grottene:
  Med båt fraktes du inn i kalksteingrottene – som er et fantastisk skue i seg selv – og med de lysende St. Hansormene (lite insekt på størrelse med en mygg) blir det enda flottere.

 • "Haggas Honking holes":
  Actionfylt tur i spennende grotter. Rapellering gjennom fosser, klatring med mer. Ingen forhåndskunnskaper påkrevd, men du må være i noenlunde form og modig.
 • Bri, Kløvendal, Dommedagsfjellet, Mordor og alvelandet Lothlorien. Klikk her for å lese om flere av innspillingsstedene.
 • Få med deg fantastiske bilder filmen og innspillingsstedene.

  Se flere vakre bilder fra New Zealand

  Utstilling

  Hobbitføtter, orker og den ene - ringen. Frem til 11. januar kan du se Ringenes Herre utstillingen på Science Museum i London. Dette er høstens store slager i London, så bestill billett på forhånd.

 • Her og her finner du mer om utstillingen i London.
 • Les videre i artikkelen

 • Bree, Rivendell, Mordor og Lothlorien: Her finner du flere innspillingssteder.

 • Kart: Her kan du se det newzealandske Midgard.

 • Her finner du turoperatører som arrangerer guidede Ringenes Herre-turer, og lenker til steder med mer informasjon.
 • Bildespesial: Filmscener og locations

 • Bildespesial: Flere bilder fra New Zealand

  Les mer om film på DinSide Reise

 • Her ble Harry Potter filmet

 • Helt Bond? – Om Bond-utstillingen i London

 • Pippi, Emil og alle de andre: Her er Astrid Lindgrens verden

 • Fra Casablanca til Notting Hill: Her ble de kjente filmene skutt
 • Artikkelen er omarbeidet etter første gangs publisering i desember 2002.

  Underholdning på DinSide Reise:

  pixel
 • Test deg selv - bevis hva du kan
 • Moro på tur - reisehumor
 • Reiseguiden og Skiguiden – les hva andre syns om dine reisemål
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer